Ακολουθήστε αυτή την απλή φόρμουλα και θα έχετε την καλύτερη μέρα της ζωής σας (και για όσο καιρό επιθυμείτε)

Υπάρχει η φόρμουλα για την «τέλεια μέρα» της ζωής μας; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατέληξαν σε μια τέτοια και την μοιράζονται μαζί μας.

Στην αναζήτηση της ευτυχίας, το να έχεις μια καλή μέρα - κάθε μέρα - είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας.

Αλλά όταν υπάρχουν τόσες πολλές επιδιώξεις και στόχοι που ανταγωνίζονται για την προσοχή μας, μερικές φορές είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσο χρόνο να διαθέσουμε για την καθεμία και τον καθένα.

Τώρα, επιστήμονες στον Καναδά ισχυρίζονται ότι «έσπασαν» τον κώδικα για την τέλεια μέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φόρμουλα

για την τέλεια μέρα είναι έξι ώρες οικογενειακού χρόνου, δύο ώρες που περνάμε με φίλους, 1,5 ώρα κοινωνικοποίησης, δύο ώρες άσκησης και μία ώρα φαγητού και ποτού.

Κομβική η μετακίνηση προς και από την δουλειά μας

Επιπλέον, η τέλεια μέρα δεν πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες από έξι ώρες εργασίας και λιγότερα από 15 λεπτά μετακίνησης προς την εργασία μας.

Επιπλέον, μόνο μία ώρα θα πρέπει να αφιερώνεται στην παρακολούθηση τηλεόρασης ή στο κοίταγμα ενός τηλεφώνου, υπολογιστή ή τάμπλετ - γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαδικτυακές μας επαφές δεν συνδέονται με την ευτυχία.

«Η ζωή μας απαιτεί πολύπλοκους συμβιβασμούς μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων», λένε οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

«Η παρούσα έρευνα αποκαλύπτει εκπληκτικά σαφή σημεία καμπής που διακρίνουν τις καλύτερες ημέρες από τις τυπικές», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φόρμουλα για την τέλεια ημέρα είναι έξι ώρες οικογενειακού χρόνου, δύο ώρες που περνούν με φίλους, 1,5 ώρα κοινωνικοποίησης, δύο ώρες άσκησης και μία ώρα φαγητού και ποτού. Μέχρι και μία μόνο ώρα θα πρέπει να αφιερώνεται στην παρακολούθηση τηλεόρασης ή στην ενασχόληση με το τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν η Dunigan Folk, κοινωνική ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τις εκδόσεις 2013 και 2021 της Αμερικανικής Έρευνας Χρήσης Χρόνου (ATUS) που καταγράφουν την μέση καθημερινότητα των Αμερικανών.

Η ATUS συλλέγει δεδομένα σχετικά με το πόσο χρόνο διαθέτουν τα άτομα σε περισσότερες από 100 διαφορετικές δραστηριότητες, όπως η κοινωνικοποίηση, η εργασία, η φροντίδα των παιδιών, ο εθελοντισμός και ο ελεύθερος χρόνος.

Όταν οι Αμερικανοί αξιολογούσαν την ημέρα τους ως τυπική ή «καλύτερη από την τυπική», η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη, για να αξιολογήσει ποιες δραστηριότητες είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση.

Επιπλέον, μπόρεσαν να υπολογίσουν την ιδανική διάρκεια κάθε δραστηριότητας για να βγάλουν τη φόρμουλα της τέλειας ημέρας.

Η κοινωνικοποίηση

Πρώτον, η κοινωνικοποίηση ήταν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες για να έχει κανείς μια καλή μέρα, αλλά πέρα από τις δύο ώρες, η πρόσθετη κοινωνικοποίηση είχε μικρή επίδραση.

«Σε σύγκριση με μια τρίτη ώρα κοινωνικοποίησης, μια ώρα άσκησης μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη σε αποτέλεσμα», λένε οι ερευνητές.

Αντίθετα, το να περνάς χρόνο με φίλους είχε σχεδόν «απεριόριστα θετική επίδραση» - που σημαίνει ότι περισσότερος χρόνος με φίλους είναι σχεδόν πάντα καλύτερος.

Η φόρμουλα για την «τέλεια ημέρα»
6 ώρες με την οικογένεια
2 ώρες με φίλους
1,5 ώρα κοινωνικοποίηση
2 ώρες άσκηση
1 ώρα φαγητό/ποτό
Όχι περισσότερες από έξι ώρες εργασίας
Όχι περισσότερο από μία ώρα μπροστά στην οθόνη
Όχι περισσότερο από 15 λεπτά μετακίνησης προς / από την δουλειά

Τόσο στο σύνολο δεδομένων του 2021 όσο και στο σύνολο δεδομένων του 2013, ο χρόνος με την οικογένεια κατατάσσεται ως η πιο σημαντική δραστηριότητα που πρέπει να καταλαμβάνει τον περισσότερο χρόνο.

Αλλά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν ότι η εργασία συνέβαλε στο να έχουν οι άνθρωποι μια καλή μέρα.

Η εργασία μείωνε την πιθανότητα να έχουν μια καλή ημέρα όταν οι άνθρωποι εργάζονταν για περισσότερες από έξι ώρες.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, το 2021 οι σύντομες μετακινήσεις (15 λεπτά) έδειξαν μια μικρή θετική σχέση με το να έχουν μια καλή μέρα.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να υπήρχαν συναισθηματικά οφέλη από την έξοδο από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Απομακρυνθείτε από τις οθόνες

Παραδόξως, η δαπάνη οποιουδήποτε χρόνου για χαλάρωση και αναψυχή επηρέασε αρνητικά την πιθανότητα να έχει κανείς μια καλή ημέρα.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης και ταινιών αντιπροσώπευε τα περισσότερα λεπτά που ξόδεψαν οι άνθρωποι για χαλάρωση και αναψυχή τόσο το 2021 (70%) όσο και το 2013 (72%) - και πάλι υποδηλώνοντας ότι ο χρόνος στην οθόνη δεν συμβάλλει στην ευτυχία.

«Κατανοώντας τις βέλτιστες δόσεις των κοινών δραστηριοτήτων, γνωρίζουμε πλέον περισσότερα για τη "συνταγή" μιας καλής ημέρας και, κατ' επέκταση, τη συνταγή μιας καλής ζωής», σημειώνουν εμφατικά οι συγγραφείς της έρευνας, καταλήγοντας με νόημα ότι:

«Η παρούσα έρευνα παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για το πώς οι κοινές, καθημερινές μας συμπεριφορές "προβλέπουν" την καθημερινή μας ευτυχία και ευημερία».

Η νέα μελέτη έχει δημοσιευτεί ως προ-έκδοση στο PsyArXiv, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακολουθήστε,akolouthiste