Η αγορά συσσωρεύεται στα υψηλά ενώ οι ιδιώτες απέχουν και αναμένουν στο ΧΑ

20:32 13/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μικρή διόρθωση με περιορισμένες συναλλαγές έφερε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τη μία πλευρά, οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών πήραν κάποια μικρά κέρδη και από την άλλη οι επενδυτές που έχουν «αποβιβασθεί» χαμηλότερα ελπίζουν σε καλύτερες τιμές, που αν δεν υπάρξει αναπάντεχο μεγάλο πρόβλημα από το εξωτερικό, δύσκολα μπορούν να βρουν στα επίπεδα που θέλουν.

Απλά η αγορά έχει αλλάξει επίπεδο οπότε δεν μπορούν να πάρουν πλεονέκτημα έναντι αυτών που αγόραζαν σθεναρά

από τις 1.350 μέχρι τις 1440 μονάδες. Με τις 1.500 μονάδες να είναι σε απόσταση αναπνοής οι ιδιώτες και γενικά οι μικρότεροι επενδυτές θα ήθελαν να δουν πρώτα την κίνηση για να ακολουθήσουν μετά.

Έτσι οι έχοντες ρευστότητα που έμειναν εκτός και οι μικροί ιδιώτες που έχουν πουλήσει μένουν εκτός των εξελίξεων, αφήνοντας τους ισχυρούς αγοραστές να κάνουν μόνοι τους παιχνίδι. Έτσι και πετύχουν να ελέγξουν κίνηση πάνω από τις 1.500 μονάδες το πλεονέκτημά τους θα γίνει πολύ μεγάλο, για να μπαίνουν και να βγαίνουν κάνοντας και βραχυχρόνιο trading, ενώ θα διατηρούν τις μεγάλες θέσεις τους σε καλύτερες τιμές από τους άλλους.

Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά εμφάνισε κάποια απροθυμία στις πωλήσεις, αλλά απροθυμία για μεγάλες αγορές και συνέχιση της κίνησης πάνω από τις 1.500 μονάδες. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στο τζίρο που ήταν μετρίως μικρός. Το σύνολο των συναλλαγών έφθασε τα 120,48 εκατ. ευρώ, με πακέτα, αξίας 29,4 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, ο καθαρός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 91 εκατ. ευρώ, με τιμές στα υψηλότερα επίπεδα 8-13 ετών. Είναι μικρός ο τζίρος για σημαντική κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πέρασε αμέσως σε αρνητικό έδαφος και έφθασε μέχρι τις 1.474 μονάδες στις 13:30 οπότε συσσωρεύτηκε κι έβγαλε μικρή αντίδραση πάντα σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος μέχρι τις 1.476 μονάδες έως τις 14:30. Αλλά δεν υπήρχε συνέχεια δεν βγήκαν μεγάλες αγορές κι οι τιμές έκαναν νέα κοιλιά χαμηλότερα με κατώτερο σημείο τις 1.471 μονάδες, για να κλείσουν μετά περίπου στο υψηλό της αντίδρασης στα μέσα της συνεδρίασης στις 1.476.12 μονάδες με πτώση 0,54%.

Τα μεγαλύτερα πακέτα έγιναν στις μετοχές της ΔΕΗ της Eurobank της Πειραιώς της Epsilon Net και της Εθνικής Τράπεζας. Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 3.573.25 μονάδες με πτώση 0,7%, όπως και ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που υποχώρησε στις 2.380.39 μονάδες με πτώση 0,51%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.284,79 μονάδες με πτώση 0,46%.

Η Τράπεζα Πειραιώς πέρασε σε κέρδη αντιδρώντας στα χαμηλά της ημέρας. Αντίδραση έβγαλε και η Eurobank που έκλεισε με οριακές απώλειες. Μικρές ήταν οι απώλειες για την Εθνική Τράπεζα, ενώ η Alpha Bank έβγαλε μικρή αντίδραση στο τέλος που δεν εμπόδισε πτώση 1,95%.

Πιέσεις στον ΟΤΕ αλλά η μετοχή έχει σφυρηλατηθεί γερά στο ταμπλό. Η ΔΕΗ δεν είχε καλή συνεδρίαση, όχι γιατί η πτώση ήταν τόσο μεγάλη αλλά γιατί έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας, ωστόσο παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα για θεσμικές αγορές.

Δύναμη έβγαλαν τα ΕΛΠΕ που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου και έκλεισαν με καλά ημερήσια κέρδη, όπως και η Motor Oil που μάζεψε τις απώλειες κι έκλεισε χωρίς μεταβολή. Κράτησε δυναμικά η Aegean και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πιο χλιαρά αλλά θετικά η CENERGY και διόρθωσε η Coca –Cola. Το Jumbo είχε και πάλι μεγάλους τζίρους με μικρό πακέτο και συνέχισε να διορθώνει λίγο με τη μετοχή να έχει πωλητές. Συνολικά 64 μετοχές υποχώρησαν και 39 σημείωσαν άνοδο.

Keywords
Αναζητήσεις
i-agora-syssorevetai-sta-ypsila-eno-oi-idiotes-apechoun-kai-anamenoun-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα