Αργεντινή: Στο σούπερ μάρκετ με… βαλίτσες- Η λύση στα δεκαχίλιαρα

Χαρτονόμισμα αξίας 10.000 πέσος, αποφάσισε να τυπώσει η κυβέρνηση της Αργεντινής, καθώς οι τιμές στην χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, παρά τις προσπάθειες του «αναρχικού καπιταλιστή»-κατά δήλωσή του- προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, να πείσει ότι το σχέδιο της σκληρής λιτότητας που ακολουθεί, πετυχαίνει τον στόχο του σταδιακά.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, υποσχέθηκε να ελαφρύνει το φορτίο για πολλούς Αργεντινούς που πρέπει να κουβαλούν μαζί τους τεράστιες τσάντες -ενίοτε και βαλίτσες- γεμάτες με μετρητά

για τις καθημερινές συναλλαγές, όπως για τις αγορές στο σούπερ μάρκετ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής έφθασε το 287% τον Μάρτιο, ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.

11 δολάρια ΗΠΑ

Το νέο χαρτονόμισμα – πενταπλάσιο σε αξία από το προηγούμενο μεγαλύτερο  – αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον επόμενο μήνα σε μια προσπάθεια να «διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Το χαρτονόμισμα των 10.000 πέσο αξίζει 11 δολάρια ΗΠΑ στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας και 9 δολάρια ΗΠΑ στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς.

Σε ολόκληρη την Αργεντινή, τα χαρτονομίσματα των 1.000 πέσος παραμένουν ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής. Όταν τυπώθηκε για πρώτη φορά το 2017, το χαρτονόμισμα άξιζε 58 δολάρια στη μαύρη αγορά. Τώρα, αξίζει ένα δολάριο.

Δεδομένης της αστάθειας που έχει πυροδοτήσει η χειρότερη οικονομική κρίση της Αργεντινής εδώ και δύο δεκαετίες, οι έμποροι προτιμούν τις πληρωμές με μετρητά για μεγάλες αγορές και προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις για να τις ενθαρρύνουν έναντι των ηλεκτρονικών μεταφορών.

Επιμένει ότι το σχέδιό του λειτουργεί

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο, έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα αντιστρέφοντας τις πολιτικές των προηγούμενων αριστερών κυβερνήσεων που τύπωναν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες.

Αλλά εν τω μεταξύ, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόζει έχει ανεβάσει τις τιμές στα επίπεδα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, επιτείνοντας τα οικονομικά προβλήματα των Αργεντίνων.

Ο Μιλέι επικαλείται σταδιακή επιβράδυνση του μηνιαίου ρυθμού πληθωρισμού της Αργεντινής από τον περασμένο Δεκέμβριο για να επιμείνει ότι το σχέδιό του λειτουργεί. Με τη βεβαιότητα ότι οι τιμές καταναλωτή μπορούν να συνεχίσουν να υποχωρούν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας τρεις φορές τον περασμένο μήνα.

Τα νέα χαρτονομίσματα των 10.000 πέσο φέρουν μικρά καλλιτεχνικά πορτρέτα του Μανουέλ Μπελγκράνο, ιδρυτή της Αργεντινής, και της Μαρία Ρεμέδιος ντελ Βάλε, μιας μαύρης Αργεντινής και λοχαγού του στρατού που απέκτησε φήμη πολεμώντας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε ότι θα εισαγάγει ένα ακόμη μεγαλύτερο χαρτονόμισμα – ένα χαρτονόμισμα των 20.000 πέσος – αργότερα φέτος.

Keywords
Αναζητήσεις
argentini-sto-souper-market-me-valitses--i-lysi-sta-dekachiliara.htm
Τυχαία Θέματα