Η πρώτη ταινία στην ιστορία του σινεμά για τη ζωή του Ιησού

Ίσως «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» με τον Ρόμπερτ Πάουελ στον ομώνυμο ρόλο, να αποτελεί τη πιο γνωστή τηλεοπτική και κινηματογραφική μεταφορά για τη ζωή και τα πάθη του Χριστού, ωστόσο έχουν γυριστεί αρκετές παραγωγές πριν αλλά και μετά τη διάσημη τηλεταινία.

Η σειρά των 371 λεπτών του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, κυκλοφόρησε το 1977, περίπου 80 χρόνια μετά την πρώτη απεικόνιση των Παθών του Ιησού Χριστού, το 1898, από τους αδελφούς Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ. 

Η ταινία «La Passion/The Passion» επρόκειτο

να είναι η πρώτη ανάμεσα σε ένα σύνολο 34 ταινιών που ακολούθησαν μέχρι τώρα με θέμα τη ζωή του Χριστού.

«La Passion/The Passion»

Πρόκειται για την παλαιότερη σωζόμενη ταινία η οποία περιλαμβάνει μονοπλάνα του ενός λεπτού και εξιστορεί τη ζωή και τα πάθη του Ιησού Χριστού από την γέννηση μέχρι την Ανάσταση του. Η δομή της ταινίας είναι έτσι για ξεκάθαρα τεχνικούς λόγους, καθώς τα μέσα της εποχής ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων. Παρ′ όλα αυτά, θεωρείται αρκετά πρωτοποριακή δεδομένων των συνθηκών.

Eκείνη την εποχή, η θεματολογία των ταινιών αφορούσε ιστορικά γεγονότα, γι′ αυτό και θεωρούνται ως τα πρώτα ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα, μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, το «The Execution of Mary, Queen of Scots», ήταν το 1895 και είχε διάρκεια 18 δευτερολέπτων. Ουσιαστικά δείχνει την εκτέλεση της Βασίλισσας της Σκωτίας, Μαρίας Στιούαρτ, η οποία έλαβε χώρα το 1587.  

Οι αδελφοί Λιμιέρ, Ογκύστ(1862-1954) και Λουί(1864-1948). (Photo by Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images)

Η σκηνοθεσία της ταινίας «La Passion/The Passion» μπορεί να έχει αποδοθεί στα αδέρφια Λιμιέρ, ωστόσο από πολλούς αμφισβητείται. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα σκηνοθετικό αριστούργημα για την εποχή.

Ξεχωρίζουν προσεγμένα σκηνικά τα οποία δίνουν την αίσθηση πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία θεατρική παράσταση. Ακόμη και οι ίδιοι οι ηθοποιοί κάνουν έκδηλη αυτή τη θεατρικότητα, καθώς εισέρχονται σε κάθε σκηνή μηχανικά, σαν κάποιος να τους δίνει από μακριά οδηγίες.

Όπως είναι λογικό, η ταινία έχει συχνά cut, γεγονός όμως που δεν ενοχλεί το μάτι του θεατή, καθώς μπορεί η κινηματογραφική αλληλουχία από τη μία σκηνή στην άλλη να είναι ισχνή έως ανύπαρκτη, χωρίς όμως να αναιρείται η φυσικότητα. Με άλλα λόγια, υπάρχει γραμμική αφήγηση των γεγονότων. 

Παράλληλα, η ταινία φαίνεται να διαθέτει ένα συντριπτικό αριθμό συντελεστών και ηθοποιών για τα δεδομένα της εποχής. Ωστόσο, δεν είναι γνωστά τα ονόματα τους. 

Η ιδιαίτερη επιλογή της μουσικής 

Η δυνατότητα προσθήκης ήχου και μουσικής στις ταινίες κατέστη δυνατή τεχνολογικά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Η πρώτη ταινία με συγχρονισμένο διάλογο και τραγούδια, ήταν το «The Jazz Singer» η οποία κυκλοφόρησε το 1927 από την Warner Bros

Γι′ αυτό και «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» (Matthäuspassion και Matthæus Passion) που ακούγονται στο φιλμ, είναι πιθανό να προστέθηκαν πολύ πιο μετά την παραγωγή της ταινίας. 

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη του ΓερμανούΓιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχγια σόλο φωνές, διπλή χορωδία και διπλή ορχήστρα, αποτελούν μία από τις πιο αριστουργηματικές μουσικές του συνθέσεις. Πρόκειται για τη μελοποίηση των κεφαλαίων 26 και 27 του από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. 

Ακούστηκαν για πρώτη φορά -κατά πάσα πιθανότητα-, την Μεγάλη Παρασκευή του 1727 στον Ναό του Αγίου Θωμά της Λειψίας στη Γερμανία, όπου ο Μπαχ ήταν κάντορας, δηλαδή ιεροψάλτης.

Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ: Οι άνθρωποι - θεμέλια του κινηματογράφου

Οι αδελφοί Λιμιέρ, Ογκίστ(1862-1954) και Λουί (1864-1948), ήταν Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες, δημιουργοί του «κινηματογράφου» (cinematographe), μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Βασίστηκαν στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου η οποία είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα και σαν μηχανή συνδύαζε έναν αριθμό φωτογραφιών από φιλμ 35 χιλιοστών, ώστε να έχουν κίνηση και συνέχεια.

Οι Λιμιέρ κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1895. Επρόκειτο για μία μηχανή λήψης και προβολής περιεχομένου, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ. Με αυτή τη συγκλονιστική ανακάλυψη στα χέρια τους, δεν άργησαν να δημιουργήσουν την πρώτη τους ταινία, που μεταξύ των αμέτρητων άλλων που ακολούθησαν είχε τίτλο, «Έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» («La sortie des usines Lumière»), και απεικόνιζε την έξοδο των εργατών από το οικογενειακό τους εργοστάσιο. 

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους και σε άλλες πόλεις. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 29 Νοεμβρίου 1896 προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δέκα ταινίες των αδερφών Λιμιέρ, τις οποίες είχε τη τύχη να θαυμάσει το αθηναϊκό κοινό.

Related...Νέες ταινίες: Αμαρτωλοί, Όνειρα Ιλουστρασιόν, Το Μικρό μου ΠάνταΟ Τζόνι Ντεπ με γκρίζα μαλλιά και γαλάζια μάτια: Η μεταμόρφωση στο «Day Drinker»Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές στη σειρά Harry Potter: Από τον Ντάμπλντορ στον Σέβερους Σνέιπ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιησού,iisou