Virgin Galactic: Στο διάστημα οι πρώτοι τουρίστες - Μαμά με κόρη και ένας 80χρονος ανάμεσα στους επιβάτες

Με επιτυχία στέφθηκε η νέα εμπορική διαστημική πτήση του VSS Unity της Virgin Galactic, το οποίο την Πέμπτη (10/08) έστειλε στο διάστημα το πρώτο πλήρωμα τουριστών.

Η αποστολή, γνωστή ως Galactic 02, απογειώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ. ET από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό με έξι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους ο διοικητής του διαστημικού αεροπλάνου και πρώην αστροναύτης της NASA, CJ Sturckow,

η πιλότος Kelly Latimer καθώς και η Beth Moses, η επικεφαλής εκπαιδευτής αστροναυτών της Virgin Galactic που εκπαίδευσε το πλήρωμα πριν από την πτήση.

Το διαστημόπλοιο όμως μετέφερε επίσης και τρεις ιδιώτες, έναν 80χρονο αλλά και μία μητέρα με τη 18χρονη κόρη της, που ουσιαστικά πρόκειται για τους πρώτους απλούς πολίτες που συμμετέχουν σε τέτοια αποστολή.

Η Anastatia Mayers και η μητέρα της Keisha Schahaff κέρδισαν τα εισιτήρια για την πτήση της Virgin Galactic σε διαγωνισμό, ενώ ο 80χρονος Jon Goodwin έγινε ο δεύτερος άνθρωπος με Πάρκινσκον που πήγε στο διάστημα. Μάλιστα, ο ίδιος, όπως αναφέρει το BBC, αγόρασε το εισιτήριό του για 250.000 δολάρια το 2005.

"Όταν ήμουν δύο ετών, κοιτούσα τον ουρανό και σκεφτόμουν 'πώς μπορώ να φτάσω εκεί;'. Αλλά επειδή κατάγομαι από την Καραϊβική, δεν έβλεπα πώς θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο. Το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, η πρώτη που ταξιδεύει στο διάστημα από την Αντίγκουα, δείχνει ότι το διάστημα γίνεται πραγματικά πιο προσιτό", δήλωσε η Schahaff σε δήλωση τον περασμένο μήνα.

Από την άλλη, ο 80χρονος Goodwin είχε πει πως "όταν διαγνώστηκα με Πάρκινσον το 2014, ήμουν αποφασισμένος να μην το αφήσω να σταθεί εμπόδιο στη ζωή μου. Και τώρα το να πάω στο διάστημα με τη νόσο του Πάρκινσον είναι εντελώς μαγικό". "Ελπίζω αυτό να εμπνεύσει όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και να τους δείξει ότι οι προκλήσεις δεν χρειάζεται να τους εμποδίζουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους", είχε αναφέρει.

Μετά την απογείωσή του το μητρικό σκάφος της Virgin Galactic, VMS Eve, όταν έφτασε σε υψόμετρο περίπου 50.000 ποδιών, απελευθέρωσε το VSS Unity, το οποίο ενεργοποίησε στη συνέχεια τον δικό του πυραυλοκινητήρα και ανέβηκε στον υποτροχιακό χώρο.

Παρά το γεγονός ότι το διαστημόπλοιο δεν είχε την ταχύτητα να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη, όπως αναφέρει το Space.com, αφού η πτήση Galactic 02 είναι υποτροχιακή, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν αρκετά λεπτά συνθήκες με έλλειψη βαρύτητας, μιας και το διαστημόπλοιο έφτασε περίπου στα 80 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Ενδεικτικές είναι και οι εικόνες που έρχονται απευθείας από το Virgin Galactic και δείχνει τους επιβάτες να κοιτούν έκπληκτοι τον κόσμο από ψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη εμπορική πτήση της Virgin Galactic. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο όταν η ιταλική Πολεμική Αεροπορία και οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα σε συνθήκες χωρίς βάρος σε μια αποστολή 70 λεπτών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα