Στα δικαστήρια μεταφέρει το TikTok την αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση

 Όπως ήταν αναμενόμενο, το TikTok προσφεύγει στη δικαιοσύνη με στόχο να ματαιώσει την προσπάθεια υποχρεωτικής πώλησης ή απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε τον Απρίλιο το Νόμο περί Προστασίας των Αμερικανών από Ελεγχόμενες από Αντιπάλους Εφαρμογές, η παρουσία του TikTok στις ΗΠΑ μετρά αντίστροφα. Όμως, η ψήφιση εκείνου του νομοσχεδίου δεν εμπόδισε τη μητρική εταιρία του TikTok, τη ByteDance, να επιχειρήσει να αντισταθεί. Κι αυτό συνέβη

με την προσφυγή στα δικαστήρια, με τη ByteDance να υποστηρίζει ότι η επικείμενη απαγόρευση της εφαρμογής είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC News, η ByteDance κατέθεσε προσφυγή έκτασης 65 σελίδων στο Ομοσπονδιακό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια, όπου εντάσσεται η αμερικανική πρωτεύουσα. Η εταιρία υποστηρίζει ότι τυχόν καθολική απαγόρευση της εφαρμογής θα παραβίαζε τα δικαιώματα των χρηστών της, όπως αυτά προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ

Στο κείμενο της προσφυγής, η εταιρία υποστηρίζει ότι:

"Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο εφαρμόζει νόμο ο οποίος επιβάλει σε μία συγκεκριμένη, ρητά κατονομαζόμενη πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων μόνιμη, καθολική απαγόρευση, ενώ εμποδίζει κάθε Αμερικανό να συμμετάσχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο μέλη διεθνώς".

Ο επίμαχος νόμος υποχρεώνει τη ByteDance να εκχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο που διατηρεί στο TikTok και να το πουλήσει σε μη κινεζική εταιρία μέσα σε διάστημα εννέα έως δώδεκα μηνών, διαφορετικά θα απαγορευτεί η λειτουργία της εφαρμογής στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο αυτό ήταν μέρος ενός πακέτου παροχής βοήθειας σε ξένες χώρες, ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ζήτημα έχει να κάνει με τις ανησυχίες που εκφράζονται ως προς τις σχέσεις που διατηρεί η ByteDance με την Κίνα και την περίπτωση η εφαρμογή να χρησιμοποιείται για την προώθηση προπαγανδιστικού περιεχομένου και τη συλλογή δεδομένων από Αμερικανούς χρήστες.

Η εταιρία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και στο κείμενο της προσφυγής αναφέρει ότι, "Το Κογκρέσο δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η πλατφόρμα TikTok δημιουργεί εκείνους τους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδομένων ή τη διασπορά προπαγάνδας ξένων χωρών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ψήφιση του νόμου". Επιπλέον, επισημαίνει ότι:

"Δυστυχώς η Βουλή των Αντιπροσώπων καλύπτεται πίσω από την παροχή σημαντικής ξένης και ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να περάσει μια απαγόρευση η οποία θα καταπατούσε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα κατέστρεφε 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα έκλεινε μια πλατφόρμα η οποία συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αμερικανική οικονομία".

Τέλος, στην προσφυγή η εταιρία υποστηρίζει ότι το χρονικό περιθώριο για την αποφυγή της απαγόρευσης είναι ανέφικτο "εμπορικά, τεχνολογικά ή νομικά".

Προφανώς, η ByteDance θα εξαντλήσει κάθε επιλογή, πριν εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των μετοχών. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αποδειχτεί διατεθειμένη να το κάνει, σε περίπτωση που εκλείψουν οι εναλλακτικές επιλογές. Προηγούμενα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η εταιρία είναι αποφασισμένη να αποδεχτεί την απαγόρευση, εφόσον δεν δικαιωθεί δικαστικά, όμως δεν πρόκειται να πουλήσει την εφαρμογή.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα