Αυτοί είναι οι δύο στόχοι Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό

Τους λόγους για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, αναλύει στο Sputnik ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΜRΒ.
Μετά τη χτεσινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού διά στόματος του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, φούντωσαν οι φήμες ότι η κυβέρνηση φέρεται να οδεύει προς πρόωρες εκλογές με ορίζοντα το φθινόπωρο.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος και το σενάριο εκλογών
«Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός προστατεύει την ευκαιρία του να προσφύγει

στη λαϊκή εντολή, αν τελικά θελήσει να κάνει εκλογές». Αυτό εκτίμησε, μιλώντας στο Sputnik, ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετρήσεων της MRB, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του πρωθυπουργού.
«Οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εντάσσει στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικά πρόσωπα κι όχι τεχνοκράτες με σκοπό να διαφυλάξει την ευκαιρία προσφυγής στις κάλπες» προσθέτει ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι μια εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο θα ήταν ιδανική ευκαιρία, καθότι τότε θα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού οικονομικού πακέτου στήριξης.
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του ανασχηματισμού
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο βραχυπρόθεσμος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δείξει στην κοινωνία ότι επιθυμεί να κινηθεί γρήγορα, με πρόσωπα με τα οποία έχει «χημεία» και επικοινωνία.
«Ο ανασχηματισμός υπήρχε εδώ και καιρό στο μυαλό του πρωθυπουργού. Θέλει να δείξει ότι δεν είναι απλά «παίκτης», αλλά και «προπονητής». Επιθυμεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των απαιτούμενων αλλαγών. Ανακάτεψε κάποιες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να έχει «χημεία» και επικοινωνία με τα πρόσωπα που επέλεξε».
«Στόχος ήταν να βρεθεί ένα «ξέφωτο συγκυριών», ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τον ανασχηματισμό. Οι συγκυρίες συνδέονταν και με τον κορονοϊό και με τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι σε συγκεκριμένους υπουργούς όπως ο κ. Κικίλιας, η κα Κεραμέως, ο κ. Σταϊκούρας. Η καραντίνα δεν επέτρεπε να παρθούν αποφάσεις» υποστηρίζει ο κ. Μαύρος και συμπληρώνει: «Αρα επέλεξε να προστατεύσει κάποιους και να εκτοπίσει κάποιους άλλους, τώρα που ο ουρανός πλέον δεν είναι βροχερός, αλλά έχει αρκετά σύννεφα σε πολιτικό επίπεδο».
Οι κρυφές μετρήσεις για τους φόβους των Ελλήνων
Την ίδια στιγμή, ο έμπειρος αναλυτής εκτιμά ότι οι πολίτες επιθυμούν να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές που θα θωρακίσουν από την επέλαση της πανδημίας.
«Ο κόσμος ζητά ταχύτητα στην αναδιάταξη της ζωής του. Σύμφωνα με τα όσα βλέπουμε ακόμα και στις κρυφές μετρήσεις μας, ο Ελληνας περνά από τον φόβο για να μην νοσήσει, στον φόβο για το πώς θα ζήσει. Αυτό έχει να κάνει με το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής. Ο κόσμος αναρωτιέται για τον αντίκτυπο που θα έχει ο κορονοϊός στη ζωή του».
«Ο πρωθυπουργός άκουσε το καλοκαίρι τις εισηγήσεις αρκετών που του είπαν να μην πάει σε εκλογές, ώστε να μη δείξει παλαιοκομματικού τύπου αντιλήψεις. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως, άλλαξε την κατάσταση με την εικόνα της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει κάποιους ουσιαστικούς κραδασμούς. Αρα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εξυπηρετούν τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του».
Τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα και οι αποχωρήσεις
Υπενθυμίζεται ότι με τον ανασχηματισμό εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρώην, πλέον, υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προτείνεται για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Τη θέση του κ. Θεοδωρικάκου παίρνει ο Μάκης Βορίδης, ενώ του κ. Βρούτση ο Κωστής Χατζηδάκης.
Την ίδια στιγμή, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετακινείται στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτής υπουργός, η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει υφυπουργός Τουρισμού, ενώ ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, που παραμένει στη θέση του.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα