Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης στην Πέρθη

17:14 12/5/2024 - Πηγή: dogma

«Μην θεωρούμε ποτέ δεδομένες τις ευλογίες της Ελευθερίας, αλλά πάντοτε να προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι των θυσιών που έχουν γίνει γι’ αυτήν. Ας εμπνευστούμε από τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης και ας καθοδηγηθούμε από το παράδειγμά τους καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής μας». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του χαιρετισμού που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στην τελετή των επισήμων Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν

των Πεσόντων κατά τη Μάχη της Κρήτης, το οποίο ανεγέρθη στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, την Πέρθη.

Η λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 11 Μαΐου, στο KingsPark της Πέρθης, όπου δεσπόζει πλέον το πρώτο στην Αυστραλία μνημείο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Μεγαλονήσου από τους Γερμανούς κατακτητές, το 1941. Εκτός από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, παρέστησαν ο Κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας κ. ChristopherDawson, ο Πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίαςκ. RogerCook,  ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος, πολλοί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Γερουσιαστές, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, ο Αντιναύαρχος κ. Χρήστος Σασιάκος, Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδος, επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Εμμανουήλ Μουντάκης, Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας,ο κ. BillEvangel, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Συνδέσμου Βετεράνων (RSL) Δυτικής Αυστραλίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, ο κ. ArthurLeggett, Βετεράνος της Μάχης της Κρήτης, ο μοναδικός εν ζωή στη Δυτική Αυστραλία, καθώς και ο κ. RichardSandover, ανιψιός του αειμνήστου Ταγματάρχη RaySandover, μετέπειτα Ταξιάρχου, ο οποίος ήταν Διοικητής του 2ου/11ου Τάγματος των ANZACs, που επιχείρησε στη Μεγαλόνησο.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος από την Οργανωτική Επιτροπή ανακηρύχθηκε Πάτρωνας – Κηδεμόνας του Μνημείου, από κοινού με τον κ. RichardSandover, κατέθεσε έμφορτος συγκινήσεως την ευγνωμοσύνη του προς εκείνους που, πριν από 83 χρόνια, αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους σταχώματα της ιδιαίτερης πατρίδος του. Σημειώνοντας τον κομβικό ρόλο που διεδραμάτισε η Μάχη της Κρήτης για την έκβαση γενικότερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε ότι «ήταν μια μάχη όπου οι δυνάμεις της ελευθερίας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τυραννίας». «Δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ τα μαθήματα που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας», τόνισε σε άλλο σημείο,«και ορκιζόμαστε να υποστηρίξουμε τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν».

«Οι λόφοι και οι κοιλάδες της Κρήτης έγιναν μάρτυρες πράξεων ηρωισμού», παρατήρησε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας ειδική μνεία στο θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν οι θρυλικοί ANZACs και, ειδικότερα, τα μέλη του Εκστρατευτικού Σώματος που προέρχονταν από τη Δυτική Αυστραλία. Εξήρε το γεγονός ότι οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες αγωνίστηκαν με πνεύμα αυτοθυσίας στο πλευρό Κρητικών, ενώ υπενθύμισε ότι πολλοί από εκείνους που παρέμειναν στο νησί μετά την επιχείρηση εκκένωσης των συμμαχικών δυνάμεων, προστατεύτηκαν από τους κατοίκους του, καθώς και από κληρικούς και μοναχούς. Σε αυτόν τον κοινό αγώνα, όπως επισήμανε, σφυρηλατήθηκαν δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης που άντεξαν στο χρόνο.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους γλύπτες της ομάδοςSmithSculptors για τη φιλοτέχνηση του μνημείου, ενώ για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας ευχαρίστησε θερμά την Πολιτειακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο κ. BillEvangel και τα μέλη της Επιτροπής Μνήμης Πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, καθώς επίσης τους δωρητές και τον κ. RichardSandover. Ακόμη, χαιρέτησε την παρουσία του τελευταίου, 105χρονου βετεράνου της Μάχης της Κρήτης κ. ArthurLeggett, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία στο περιθώριο της τελετής.

The post Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης στην Πέρθη appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μνημείου, Μάχη, Κρήτης, Πέρθη,archiepiskopos afstralias, mnimeiou, machi, kritis, perthi