«Περί εγκλημάτων πολέμου»-Βάϊος Σύρρος

Τα εγκλήματα πολέμου ερευνώνται από διεθνή ανεξάρτητη και έγκριτη ομάδα που αποτελείται από κορυφαίους ιατροδικαστές, δικαστικούς ερευνητές  και ανακριτές, ειδικούς πραγματογνώμονες σε θέματα πολέμου.

Γράφει ο

ΒΑΙΟΣ ΣΥΡΡΟΣ

Στοιχειοθετούνται πλήρως μετά από ενδελεχή ιατροδικαστική έρευνα για τον μηχανισμό θανάτου των αθώων θυμάτων, για το χρόνο που έγινε το ειδεχθές αυτό έγκλημα, για τον ακριβή τόπο, για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, τον τύπο, για τον κατασκευαστή του όπλου αυτού κτλ.

Αν κάποιοι θάνατοι προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς, πότε έγιναν αυτοί οι βομβαρδισμοί,

για παράδειγμα, όταν γίνονταν η εισβολή στην περιοχή και προσπάθεια κατάληψής της, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της ύποπτης στρατιωτικής μονάδας, όταν αποχωρούσε ο στρατός κατοχής;  Επίσης γίνεται πλήρης ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω DNA.

Τοποθετούνται οι φερόμενοι ως δράστες στον τόπο του εγκλήματος  χρονικά και ως φυσική παρουσία. Ταυτοποιείται απόλυτα ο χρόνος παρουσίας των υπόπτων δραστών με το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος. Συλλέγονται σχολαστικά  όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βρεθούν και να ¨δέσουν¨ απόλυτα την υπόθεση. Αναζητούνται ακόμη και δακτυλικά αποτυπώματα – DNA υπόπτων δραστών πάνω στα θύματα, συλλέγονται σφαίρες, μαρτυρίες και ότι άλλο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει μια δίωξη για έγκλημα πολέμου σε διεθνές ποινικό δικαστήριο.

Τέλος προσδιορίζεται η στρατιωτική μονάδα που βρίσκονταν εκεί, ο διοικητής της μονάδας αυτής και αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες κατά φυσικών προσώπων. Του διοικητή που προφανώς με δική του προτροπή ή έστω ανοχή διαπράχθηκαν αυτά τα σοβαρότατα εγκλήματα πολέμου καθώς και των φυσικών αυτουργών εάν διαπιστωθεί η ταυτότητά τους.

Εάν αυτή η εγκληματική ενέργεια έγινε σε γνώση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης και έπειτα από σχετική διαταγή, τότε το έγκλημα πολέμου θα μπορούσε να αποδοθεί ακόμη και σε ηγετικά πρόσωπα μιας χώρας.  Θα μπορούσε επίσης (θα έλεγα ότι επιβάλλεται) και η ίδια η χώρα που είναι υπό κατηγορία για έγκλημα πολέμου, να διατάξει έρευνα με στόχο την ποινική δίωξη της στρατιωτικής μονάδας της.

Εγκλήματα πολέμου δεν στοιχειοθετούνται μέσα από βιντεάκια στο Tik-Tok και το Twitter, ούτε πολύ περισσότερο κυβερνήσεις κρατών παίρνουν σοβαρότατες αποφάσεις για το πως θα κινηθούν, βλέποντας απλά τις εικόνες αυτές από το κινητό τους.

The post «Περί εγκλημάτων πολέμου»-Βάϊος Σύρρος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα