Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα – Τι φοβίζει την κυβέρνηση

Μπορεί να έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί, με περίπου 1 εκατ. προγραμματισμένα ραντεβού, αλλά δεν είναι στα επίπεδα που θα ήθελε η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας,Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία εμβολιασμών με την τρίτη δόση σε αντίθεση με την πρώτη δόση, για την οποία δεν καταγράφεται ενδιαφέρον στις μεγάλες ηλικίες, σε πολίτες άνω των 60 ετών, που υπολογίζονται στους 570.000.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, από τα μέτρα “έχει τσιμπήσει η νεολαία που έχει νιώσει ασφυκτική

πίεση”.

Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις και σημείωσε ότι “τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα (σ.σ. κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι)”. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο καλό και στο κακό σενάριο, τονίζοντας ότι στην πρώτη περίπτωση αναμένεται κορύφωση του τέταρτου κύματος την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και στη δεύτερη μετά τα Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διάσταση της πανδημίας, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν, λέγοντας ότι στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον κάποια δεδομένα όπως το γεγονός ότι η Αθήνα με 300 περισσότερα κρούσματα “γεμίζει” λιγότερες ΜΕΘ από ό,τι η Θεσσαλονίκη.”Όχι” σε lockdown “για επιστημονικούς λόγους”

Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε ένα νέο γενικό lockdown λέγοντας ότι “δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους”. Όπως εξήγησε έχει εμβολιαστεί, το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Μάλιστα πρόσθεσε πως “ούτε στην επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση είσηγησης lockdown”.

Αναφερθείς στα ποσοστά εμβολιασμών στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι είναι στο 75%, έναντι 25% που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στον ΕΟΦ.Εξαδάκτυλος: “Περιμέναμε 600 διασωληνωμένους τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν νωρίτερα” [Βίντεο]

Σοκ προκάλεσε το νέο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό σήμερα, καθώς έφτασαν τους 105, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 608.

“Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερο ποσοστού των θανάτων”, δήλωσε στην εκπομπή “Live News” ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

“Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμενους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί”, πρόσθεσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid.

“Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά”, τόνισε.

Κορονοϊός: 105 θάνατοι, 7.287 κρούσματα, 608 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.287, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 886.207 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 50,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 87 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.477 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 105, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.425 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (60% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Το 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (82,73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17,27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.446 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 391 (ημερήσια μεταβολή +1,56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 437 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα