Σαντορίνη: Τα βουητά που διήρκησαν 12 μέρες, η θάλασσα που έβραζε και τα βράχια στην επιφάνεια

Στις αρχές του 1773, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη προκάλεσε τρόμο και δέος. Μια επιστολή από την Κωνσταντινούπολη, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 1773, περιγράφει ένα φαινόμενο που κατέγραψε γαλλικό πλοίο το οποίο αγκυροβόλησε στο αρχιπέλαγος. Το περιστατικό, που θυμίζει απόκοσμο σκηνικό, ξεκίνησε τη νύχτα της 1ης Ιανουαρίου, με έναν βαθύ θόρυβο που έμοιαζε αρχικά με τον μακρινό ήχο κανονιών.

Σύντομα, ο ήχος μετατράπηκε σε κάτι που έμοιαζε με το βρυχηθμό δυνατής βροντής, ενώ μαύρα σύννεφα καπνού και φωτιάς ανέβηκαν από τη γη. Η θάλασσα γύρω από τη Σαντορίνη

έβραζε, ενώ το νησί και οι γειτονικές νησίδες κλυδωνίζονταν βίαια. Τα πλοία που βρίσκονταν στα λιμάνια ταρακουνήθηκαν σαν να βρίσκονταν σε καταιγίδα.

Αυτός ο αλλόκοτος αναβρασμός κράτησε 12 ολόκληρες ημέρες, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στο τοπίο. Όταν η δραστηριότητα σταμάτησε, διαπιστώθηκε ότι μεγάλοι βράχοι είχαν αναδυθεί από τη θάλασσα, επεκτείνοντας τη Σαντορίνη κατά μισό μίλι προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Καμένης. Ένα στενό με μεγάλο βάθος σχηματίστηκε ανάμεσα στις δύο νησίδες, επιτρέποντας πλέον τη διέλευση μεγάλων πλοίων προς το λιμάνι της Σαντορίνης.

Η περιγραφή αυτή, από πρώτο χέρι, αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία της δύναμης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που παραμένει ενεργό και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για γεωλόγους από όλο τον κόσμο. Η δραστηριότητα του 1773 υπενθυμίζει τον συνεχή γεωλογικό μετασχηματισμό που διαμόρφωσε το μοναδικό τοπίο του νησιού.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα