Θρήνος για τους νεκρούς πιλότους του Canadair - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, νύχτα τρόμου σε Ρόδο, Κέρκυρα

Εθνικό πένθος μετά την πτώση του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο. Ολονύχτιες μάχες στα μέτωπα της φωτιάς.Πανελλήνια συγκίνηση για τον χαμό των πιλότων του Canadair, που σκοτώθηκαν ενώ επιχειρούσαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο. Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται για άλλο ένα βράδυ…

Καρέ - καρέ η πτώση του Καναντέρ

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για το Καναντέρ που έπεσε

Αεροσκάφος τύπου CL-215 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης

στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 15:05.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας - διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Βετεράνος των Canadair: Τα αεροσκάφη δεν πέφτουν από μια αποκόλληση πλωτήρα

Το iEidiseis, μίλησε με βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότα που πέταξε στο παρελθόν με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.Όπως ξεκαθάρισε «το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν πέφτει από την απώλεια ενός πλωτήρα και δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής. Όλα αυτά θα εξεταστούν από τους ειδικούς και θα ξέρουμε όλοι τι ακριβώς δεν πήγε καλά».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ότι γιατί το αεροσκάφος πέταγε τόσο χαμηλά, από το βίντεο φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίεργη κλίση, ενώ δεν ξέρουμε αν υπέστη από τον πλωτήρα ή προϋπήρξε βλάβη στο πηδάλιο. Επίσης κατά τον έμπειρο ιπτάμενο εν τέλει «είναι μια αλληλουχία πραγμάτων, μια σειρά γεγονότων που καταλήγουν σε τραγωδίες ώστε να μην μπορεί το πλήρωμα να έχει μια διέξοδο».

Κατά τον ίδιο παλαιότερα ένα Canadair χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ στον Πύργο χάνοντας τμήμα του φτερού και του πηδαλίου αλλά οι ιπτάμενοι το προσγείωσαν με ασφάλεια στην Ανδραβίδα. «Για αυτό σας λέω πρέπει όλοι να περιμένουμε να μιλήσουν οι ειδικοί».

Το τραγικό πάντως είναι ότι τόσο ο 34χρονος πιλότος όσο και ο 27χρονος συγκυβερνήτης «πρόλαβαν και το… έζησαν».

Σημειώνεται ότι στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται η έρευνα με ένα ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δύο τραγωδίες στην ίδια περιοχή

Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ο βοσκός που αγνοούνταν στον Πλατανιστό

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση αγνοούμενου κτηνοτρόφου στον Πλατανιστό Καρύστου στην Εύβοια. Σύμφωνα με το evima ο 41χρονος εντοπίστηκε πριν από λίγο νεκρός.

Πληροφορίες του τοπικού μέσου αναφέρουν πως ο άτυχος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συμμετείχαν στις έρευνες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο βοσκός εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

Σε εξέλιξη τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο

Στη Ρόδο ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος. Η φωτιά από το απόγευμα της Τρίτης (25/7) απειλούσε το Γεννάδι, φτάνοντας στα σπίτια. Η πυρκαγιά νωρίτερα περικύκλωσε τον οικισμό Βάτι, όπου και εκεί απείλησε σπίτια. Στο Γεννάδι, εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να σώσουν τα σπίτια.

{https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683872242390663168}

Παρά τις προσπάθειες των Πυροσβεστών, η φωτιά έφτασε στο δημοτικό του Γενναδίου το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι, σε λιγότερο από μία ώρα.

{https://twitter.com/Reuters/status/1683845042090418177}

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις απείλησαν και το χωριό Μαλώνα, όπου και εκεί η φωτιά έφτασε στα σπίτια.

{https://www.facebook.com/tsampikos.giasiranis.9/videos/238196185720872}

Γεννάδι και Μαλώνα έχουν εκκενωθεί, ωστόσο η νύχτα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

{https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683880063605911554}

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Ρόδο είναι κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

{https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683866102634348546}

Εξ ου και βγήκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

{https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683879395738497042}

Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, όπως ανέφερε η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) της Πυροσβεστικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Θεόδωρος Γιάνναρος: 5 φορές πάνω οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα μέχρι σήμερα

Η Ελλάδα δοκιμάζεται εδώ και δύο εβδομάδες από έναν παρατεταμένο καύσωνα, ενώ τώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα «καυτό» διήμερο με 44άρια. Οι ακραίες θερμοκρασίες συνέβαλαν ώστε να ξεσπάσουν δασικές φωτιές, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις σε Αττική, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και άλλες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, το νέο κύμα ακραίων θερμοκρασιών θα χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο θα διαρκέσει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Για τις επόμενες μέρες μάλιστα, η Πολιτική Προστασία έκρουσε το «καμπανάκι» για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr, πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, μίλησε στους Times του Λονδίνου για το μέγεθος της καταστροφής:

«Μιλώντας εχθές στους Times του Λονδίνου, μαζί με τον Mark Parrington από ECMWF και Thomas Smith από LSE, για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όταν έδωσα τη συνέντευξη, τα δεδομένα του EFFIS για τη συνολικά καμένη έκταση στη χώρα μας ήταν περίπου 290.500 στρέμματα. Σήμερα το πρωί, τα στοιχεία δείχνουν περίπου 350.000 στρέμματα.

Η έκταση αυτή είναι περίπου 5 φορές ο αντίστοιχος μέσος όρος της περιόδου 2006 - 2022 (για την ίδια δηλαδή περίοδο του έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 22η Ιουλίου)», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

{https://www.facebook.com/photo/?fbid=10161682739357450&set=pcb.10161682746567450}

Κορυφώνεται ο καύσωνας με 46αρια

Η δυσκολότερη μέρα του κύματος καύσωνα βρίσκεται μπροστά μας καθώς την Τετάρτη 26/7 μας περιμένουν ακραίες θερμοκρασίες έως 46 βαθμών Κελσίου αλλά και συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Meteo ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε την Τετάρτη 26/07 στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου.

Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ (τοπικά 8 Μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ (τοπικά 7 Μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τετάρτη 26.07.2023 θα χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot - Dry - Windy (δείτε την παρακάτω Εικόνα).

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Έβρο, Κορινθία, Ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Οι τέσσερις παράγοντες κινδύνου

Μιλώντας στο iEidiseis.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου ΑθηνώνMeteo παρουσίασε συνοπτικά τους τέσσερις σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Ειδικότερα, είπε πως ένας λόγος που υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία είναι ο παρατεταμένος καύσωνας που διαμορφώνει συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ουσιαστικά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όλα είναι ξερά με αποτέλεσμα μία «σπίθα» να αρκεί για να ξεσπάσει φωτιά.

Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι οι ακραίες τιμές του υδραργύρου που θα φτάσουν ακόμα τους 45 με 46 βαθμούς.

Μία ακόμα «εστία» ανησυχίας είναι οι ισχυροί δυτικοί καταβάτες που ευνοούν την επέκταση μίας πυρκαγιάς.

Τελευταίος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερος σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η διασπορά και κόπωση των πυροσβεστικών δυνάμεων που εργάζονται αδιάκοπα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εδώ και εβδομάδες.

Meteo: Ο καιρός την Τετάρτη 26/7

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα δυτικά και βόρεια τμήματα, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας, πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τοπικά μέγιστες τιμές στους 46 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι άνεμοι στα πελάγη με βαθμιαία στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς μέτριους και βαθμιαία ισχυρούς, πολύ υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Πιο αναλυτικά:

Για την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά. Πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 36 βαθμούς), 28 έως 46 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 42 βαθμούς στην Κρήτη, 23 έως 44 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ και τοπικά σε ισχυρούς 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, με βαθμιαία στροφή τους σε δυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ και τοπικά σε ισχυρούς 6 μποφόρ.

ΕΜΥ: Θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς την Τετάρτη 26/7

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ την Τετάρτη 26/7 η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α. στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου β. στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου γ. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου δ. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.

Τετάρτη 26/7: Ο χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές

Keywords
κερκυρα, νυχτα, ροδο, γεα, super, puma, συγκεκριμένο, δεη, twitter, facebook, ελλαδα, αθηνα, meteo.gr, times, smith, lse, κρητη, καιρος, σπιθα, αιγαιο, θεσσαλονικη, ΕΜΥ, προγνωστικα στοιχηματος, διακοπες δεη, www.facebook.com, www.meteo.gr, meteo, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, πυρκαγιες, βιντεο, δωδεκανησα, ευβοια, θρακη, ιονιο, κυκλαδες, νησια, πυροσβεστικη, υλη, φθιωτιδα, ωρα, lse, puma, times, απωλεια, αρκαδια, αττικη, εβδομαδες, βετερανος, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεα, δοθει, διημερο, δυναμικο, δυτικη μακεδονια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εποχη, ερευνα, ερευνες, εφιαλτης, ζωνες, ιδια, ιδιο, θεσσαλια, κελσιου, κυμα, κλιση, κοπωση, λακωνια, λογο, μακεδονια, μηνυματα, ορος, πεμπτη, πενθος, πηδαλιο, πιλοτος, πρωι, ριψεις, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτια, τμημα, τρια, τριτη, υψηλη, ωρες, ασφαλεια, ατυχος, super, μποφορ, εθνικο, ηπειρωτικα, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, μπροστα, smith, θερμοκρασια, βοσκος
Τυχαία Θέματα