Total War: Rome 2 - Wrath of Sparta Campaign Pack

Μια μικρή επέκταση ορίων στο πασίγνωστο Strategy.

Το επόμενο κεφάλαιο του θρυλικού franchise Total War βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Oνομάζεται Total War: Attila και έχει απορροφήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ανάπτυξης Creative Assembly προκειμένου να είναι έτοιμο τον

ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ακολουθώντας την νοοτροπία όλων των εταιρειών πλέον που επιβάλλει την αδιάκοπη κυκλοφορία τίτλων ώστε να κρατά το ενδιαφέρον των οπαδών αμείωτο, οι άνθρωποι της Creative Assembly αποφάσισαν να ασχοληθούν σαν πάρεργο με την κατασκευή ενός καινούργιου campaign για να απασχολήσουν τους οπαδούς του Total War: Rome 2 μέχρι την κυκλοφορία του Attila.

Οι κόποι τους έδωσαν σάρκα και οστά στο Wrath of Sparta, ένα campaign pack που μας μεταφέρει στο 432 π.χ. ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Σπάρτη, Βοιωτία και Κόρινθος έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται με την εξάπλωση της Δηλιακής συμμαχίας (πόλεων-κρατών) με επικεφαλής την Αθήνα, η οποία καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους μαζί με την Εύβοια και τμήματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων της εποχής ξεκινά και εσείς βρίσκεστε στο τιμόνι ενός εκ των τεσσάρων playable factions: Αθήνα, Σπάρτη, Βοιωτία και Κόρινθος. Θα μπορέσετε να ενώσετε τον Ελλαδικό χώρο υπό την κυριαρχία σας;

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!
Δύο πράγματα με «χάλασαν» με το που εισήλθα στο campaign του Wrath of Sparta. Το μέγεθος του χάρτη και η απουσία της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Ο χάρτης μου φάνηκε μικροσκοπικός με ελάχιστα κρατίδια και νησιά για να κατακτήσω αν και οφείλω να πω ότι αισθητικά είναι υπέροχος όπως όλοι οι χάρτες του Total War: Rome 2. Η απουσία της Σικελίας και της κάτω Ιταλίας όπου διεξήχθησαν μερικές από τις δραματικότερες συγκρούσεις του Πελοποννησιακού Πολέμου μου δείχνει την βιασύνη των προγραμματιστών να τελειώσουν άρον άρον το προϊόν τους, θυσιάζοντας ένα κορυφαίο συμβάν της ιστορικής περιόδου που πραγματεύεται.

http://www.youtube.com/watch?v=imiBEPgUYq4

Ένα πρόσθετο αρνητικό στοιχείο είναι τα ελάχιστα playable factions. Γιατί να μην μπορώ να ηγηθώ αν θέλω της περσικής αυτοκρατορίας που καραδοκεί στην Μικρά Ασία σαν κοιμισμένος γίγαντας, περιμένοντας να επέμβει μόλις ένα faction αποκτήσει πολλές επαρχίες; Γιατί να μην ελέγχω την Μακεδονία, την Θεσσαλική Συμμαχία ή ακόμα και το γνωστό μας Βυζάντιο; Το χειρότερο απ’ όλα είναι το ότι κανένα από τα τέσσερα playable factions δεν εμφανίζεται στα custom battles.

Ο ρυθμός του Wrath of Sparta, η ταχύτητα εξέλιξης του παιχνιδιού αν προτιμάτε, έχει μειωθεί δραματικά, γεγονός ενοχλητικό αλλά αναμενόμενο διότι η γρήγορη επέκταση σε τόσο μικρό χάρτη θα τελείωνε το campaign σε χρόνο Dt. Η προπόνηση νέων μονάδων παίρνει ώρα όπως και η επανεκπαίδευσή τους μετά από σκληρές μάχες αλλά ο χρόνος μπορεί να μειωθεί με την κατασκευή συγκεκριμένων κτιρίων. Τα παραπάνω με κατέστησαν πολύ προσεκτικό στην επιλογή των στόχων μου, παρότι οι μάχες είναι απαραίτητες για να αυξηθεί το xp στρατού και στρατηγών.

Με άρωμα Ελλάδας
Απόλαυσα πραγματικά την ελληνική κουλτούρα που είναι διάχυτη στο παιχνίδι. Φεστιβάλ προς τιμή των Θεών, αθλητικοί αγώνες στους οποίους συμμετέχουμε ως χορηγοί αθλητών ή με απεσταλμένους που απευθύνουν χαιρετισμούς στα πλήθη και αρκετά ακόμα συναρπαστικά γεγονότα αναδύουν έντονο άρωμα Ελλάδας. Αυτό που δεν έχει σχέση με το Ελληνικό πνεύμα στο campaign είναι το A.I.

Αναρωτιέμαι πως οι Αθηναίοι κατόρθωσαν να στήσουν τέτοια ισχυρή συμμαχία αν ήταν τόσο χαζοί όσο τους παρουσιάζει το παιχνίδι. Θα παρακολουθήσετε γελώντας τον στόλο τους να κάνει κρουαζιέρα στην Μεσόγειο, αφήνοντας ακάλυπτες τις επαρχίες τους. Τα υπόλοιπα factions είναι κλάσης ανώτερα στον εγκεφαλικό τομέα. Για παράδειγμα, είχα στείλει τον Περικλή με την καλύτερη στρατιά μου κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου με σκοπό να εισβάλλω στην Πελοπόννησο. Ούτε δύο γύροι δεν πέρασαν πριν εμφανιστεί μια στρατιά με επικεφαλή τον Πεισίστρατο, ο οποίος μου ρίχτηκε, έκανε σκόνη τον στρατό μου και συνέχισε την επέλαση προς την Αθήνα.

Από πλευράς μονάδων, το Wrath of Sparta υπόσχεται δεκάδες νέες μονάδες αλλά στην ουσία πρόκειται για μια…πεντάδα και ένα μάτσο reskin μονάδων από παλιότερο DLC. Αισθητικά οι οπλίτες (hoplites) των Σπαρτιατών είναι καλοφτιαγμένοι και οι μονάδες των ειλωτών που περιλαμβάνει ο στρατός τους αποδεικνύονται χρήσιμες, εντούτοις δεν παρουσιάζουν τίποτα το πρωτοποριακό. Οι πεζοναύτες των Αθηναίων και των Κορίνθιων δεν με εντυπωσίασαν καθόλου οπότε η μόνη νέα μονάδα που πραγματικά απόλαυσα τον χειρισμό της είναι οι Θηβαίοι ιππείς (Theban Hippeus). Σε μια μάχη με τους Αθηναίους, η αποδεκατισμένη μονάδα μου Θηβαίων ιππέων έκανε μυθικές εφορμήσεις στην πλαγιά ενός λόφου, θερίζοντας αρχικά τους τοξότες του εχθρού και στην συνέχεια δημιουργώντας σφήνα στα μετόπισθεν των οπλιτών του, χαρίζοντας μου την νίκη.

Το νέο technology tree με ενθουσίασε με την ποικιλία του και οι ήρωες που περιέχει το Wrath of Sparta είναι πασίγνωστα ονόματα της Αρχαίας Ελλάδας που ανεβάζουν κατακόρυφα την πώρωση με την παρουσία τους. Το σύστημα ανάπτυξης στρατηγών, ηρώων και στρατιών προσφέρει την μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο παιχνίδι μαζί με τις επικές μάχες. Ακόμα και αν η αναπλήρωση των πεσμένων πολεμιστών δεν ήταν χρονοβόρα, θα πρόσεχα σαν τα μάτια μου τις διαθέσιμες στρατιές διότι η αναβάθμιση τους τις γεμίζει με φοβερά skills, καθιστώντας τες ακαταμάχητες στο πεδίο της μάχης. Τα κτίρια που μπορείτε να χτίσετε στις πόλεις μου φάνηκαν λίγο πολύ ομοιόμορφα δηλαδή δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό σε σχέση με το Rome 2.

Μια πολύ ακριβή απόλαυση
Η τακτική της Creative Assembly δείχνει ότι έχει ως βασικό γνώμονα το κέρδος, κυκλοφορώντας όσο πιο γρήγορα μπορεί μη ολοκληρωμένες δουλειές με ελάχιστες βελτιώσεις πάνω σε ένα ήδη επιτυχημένο video game. Το Total War: Wrath of Sparta είναι μια συναρπαστική ιδέα που δεν υλοποιήθηκε όσο καλά θα θέλαμε, παρουσιάζοντας έτσι ανισορροπία στο gameplay, μικρό χάρτη, ελάχιστες νέες μονάδες χωρίς ουσιαστικές αναβαθμίσεις κ.ο.κ. Όσο και να με πωρώνει η ιστορική περίοδος που πραγματεύεται το παιχνίδι, τα 15 ευρώ κόστος στο Steam είναι μάλλον υπερβολικά για περιεχόμενο που μετά βίας συναγωνίζεται τα mods που έχουν κατασκευάσει οι οπαδοί του Total War: Rome 2 στο Steam Workshop.

Διαβάστε το review του Total War: Rome 2 και συζητήστε το στο παρακάτω forum topic.

Keywords
Τυχαία Θέματα