Δημιουργικότητα με κοινωνικό αντίκτυπο

Οι ΗΠΑ «στέφθηκαν» ως η πιο δημιουργική χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα Creative 100 που δημοσίευσε το WARC για το 2023. Για την κατάρτιση της λίστας, ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα από τις σημαντικότερες διεθνείς και εθνικές διοργανώσεις βραβείων δημιουργικότητας της χρονιάς που πέρασε. Στη δεύτερη θέση του Top 10 βρίσκεται η Γαλλία,

στην τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται αλλού. Στο top 10 των πιο βραβευμένων καμπανιών σε επίπεδο δημιουργικότητας. Σε αυτή τη λίστα λοιπόν, τις δυο πρώτες θέσεις κατέκτησαν καμπάνιες με αντικείμενο την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Σημάδι των καιρών; Μα φυσικά.

Ως πιο δημιουργική καμπάνια αναδείχθηκε η «Morning after island» της Grupo Estratégico PAE από την Ogilvy Tegucigalpa από την Ονδούρα. Η συγκεκριμένη καμπάνια δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο στα διεθνή ύδατα όπου οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο λεγόμενο χάπι της επόμενης μέρας, μετά την απαγόρευση της Ονδούρας για τα επείγοντα αντισυλληπτικά.

Τη δεύτερη θέση στη λίστα καταλαμβάνει η καμπάνια «Missing Matoaka» του Muskrat Magazine, από την BBDO Toronto. Η καμπάνια θέλησε να ανταποκριθεί σε έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία διαπίστωσε ότι τα σεξουαλικά στερεότυπα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα βίαιων επιθέσεων εναντίον ιθαγενών γυναικών και κοριτσιών, οι οποίες έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το σεξουαλικό στερεότυπο, παρουσιάζει ένα πλήρες εναλλακτικό audio κομμάτι της Ποκαχόντας της Disney, που ξαναγράφτηκε και ξαναηχογραφήθηκε από αυτόχθονες συγγραφείς, ξεκινώντας από το πραγματικό της όνομα, «Matoaka».

Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται το «Where to settle» της Mastercard από τη McCann Βαρσοβίας. Ένα online και mobile εργαλείο που συνδύασε πλήθος δεδομένων για να καθοδηγήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε περιοχές της Πολωνίας όπου θα έβρισκαν καλή δουλειά και φθηνό ενοίκιο. Η Mastercard ισχυρίζεται ότι το 20% του 1,5 εκατ. προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Πολωνία, αξιοποίησε την πλατφόρμα για αυτό το νέο του ξεκίνημα.

Δημιουργικότητα που συνδυάζεται με κοινωνικό αντίκτυπο: μια ιδανική «συνταγή» για επικοινωνία που ξεχωρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα