O «μαξιλαροπόλεμος» του Κασσελάκη...


Με ένα «μπαράζ» τηλεοπτικών εμφανίσεων επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις στην Κ.Ε. του κόμματος που οδήγησαν στην αποχώρηση της Ομπρέλας, δημιουργώντας συνθήκες ευρύτερης αμφισβήτησης των επιλογών του. Αυτά στη σκιά νέων και εξίσου αν όχι περισσότερο ηχηρών αποχωρήσεων που φημολογούνται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αυτά,
ενώ σήμερα συνεδριάζει στις 15:30 το... μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος με αντικείμενο τον οργανωτικό και πολιτικό σχεδιασμό. Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου δεν θα παραβρεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η Έφη Αχτσιόγλου για προσωπικούς λόγους.
Η τακτική Κασσελάκη
Η πολιτική και επικοινωνιακή τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε πάντως στη χθεσινή εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και μπορεί να αποκωδικοποιηθεί σε 5 σημεία:
1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να απαντήσει με τηλεοπτικά show στην έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση και σκληρή κριτική που δέχεται από ένα ευρύ μέτωπο. Αυτό δείχνει το πρόγραμμα συνεχούς παρουσίας στα κανάλια που έχει προγραμματίσει, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται «υψηλή δραστηριότητα» λογαριασμών υποστηρικτικών στα social media.
2. Φαίνεται να «προετοιμάζει το έδαφος» ώστε να προκαταλάβει τυχόν νέο κύμα αρνητικών δημοσκοπήσεων αλλά και ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί ένα άτομο σε δύο μήνες να το κάνει κυβερνώσα παράταξη» και πως δεν υπάρχουν εκλογές αύριο και έτσι δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις.
Επίσης είπε πως «το μόνο που μετράει είναι η εμπιστοσύνη που θα δείξει ο λαός στις επόμενες ευρωεκλογές, στις επόμενες εκλογές» μεταφέροντας τον χρονικό ορίζοντα στο 2027. Αυτά ενώ ακόμη και ένας βασικός υποστηρικτής του, ο Νίκος Παππάς δήλωσε χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό «πολύ μεγαλύτερο» από αυτό των εθνικών εκλογών για να μην θεωρηθεί αποτυχία.
3. Εντύπωση προκαλεί η πολεμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του να πλήξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη περίοδο 2015-2019 λέγοντας ότι «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου».
Μάλιστα, η δήλωσή του για το μαξιλάρι φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την ομιλία που είχε κάνει στο συνέδριο του Economist στις 26 Οκτώβρη. Εκεί παράθεσε ως θετικό το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα»!
Επίσης, όμως, γενίκευσε την κριτική απέναντι στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η βάση εκφράστηκε στις περασμένες εκλογές. Χάσαμε κόσμο. Χάσαμε 600.000 ψήφους, 600.000 συμπολίτες μας στην αποχή. Αυτό κάποιοι πρέπει να το πάρουν χαμπάρι. Εγώ δεν ήμουν στέλεχος πρώτης γραμμής τότε. Αλλά προφανώς κάποιοι ήταν μέρος μιας στρατηγικής. Κάποιας πολιτικής στρατηγικής που έλαβε την απάντησή της από τον Έλληνα και την Ελληνίδα, στις περασμένες εκλογές».
Η τακτική αυτή προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Αλέξη Χαρίτση να υπερασπίζονται με αναρτήσεις τους τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του 2015-2019.
4. Καταγράφεται μία εμφανής προσπάθεια να προληφθούν οι πολιτικές επιπτώσεις από μια πιθανή νέα αποχώρηση κορυφαίων στελεχών. Για τον λόγο αυτό Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «τείνει χείρα φιλίας» προς την Έφη Αχτσιόγλου. Την ίδια στιγμή όμως που ο στενός κύκλος της ηγεσίας (που ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει πως δεν διαθέτει) επιτίθεται με σφοδρότητα στα ίδια στελέχη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί παράλληλα πλήρως την «τραμπική» λογική της αδιαμεσολάβητης σχέσης με την βάση που αναιρεί την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως συντεταγμένο κόμμα. Παράλληλα επιδεικνύει συνεχείς «βοναπαρτικές» λογικές με φράσεις του είδους «Ο κόσμος βασίζει τις ελπίδες του πάνω μου»
5. Επιμένει στην επαναφορά του «πατριωτικού» στοιχείου. Με την χθεσινή του συνέντευξη επανέλαβε τα περί του ότι η αριστερά δεν πρέπει να έχει αντίρρηση στην έπαρση της σημαίας ενώ υποστήριξε ότι ο Νίκος Φίλης του ζητούσε να μην βάζει τον όρο «πατριωτική» πριν τον όρο αριστερά. Παραθέτοντας έτσι την γνωστή θέση του χώρου της Ομπρέλας πως η αριστερά δεν χωρίζεται σε «πατριωτική» και «μη πατριωτική»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα