Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πρόταση για διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας...


Ανεβάζει ρυθμούς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον δρόμο προς το συνέδριο και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ –που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής–αποφασίστηκε η διαδικασία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλλουν βιογραφικά στον i-syriza...


Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει μια σειρά πρωτοβουλιών μέσα στο επόμενο
χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε παλαιότερη πρόταση από το 2018, όμως πιθανότατα η νέα πρόταση θα αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή της παλιάς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Στ. Κασσελάκης είχε την πρώτη επίσημη συνάντησή του (από την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του κόμματος) με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης μετά τη συνάντηση, «μιλήσαμε πάνω σε αυτό το πλαίσιο και τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Μακαριώτατου το 2018, μια καλή συμφωνία η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε, όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Θα είναι πρόταση μου και μας ως αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσουμε να την προωθούμε και ίσως μια μέρα ως κυβέρνηση να την υλοποιήσουμε».

Πρόταση για διευκόλυνση της υιοθεσίας
Κατά την ίδια συνάντηση φέρεται να συζητήθηκε και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, στη σκιά της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το θέμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εάν πλανάται ένα ερώτημα που μερικοί θέλουν να έχουν απάντηση ως προς το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, εγώ επιφυλάσσομαι να πω πως είμαι επιφυλακτικός, αλλά και ο κ. Κασσελάκης και εγώ είπαμε ότι χρειαζόμαστε στα χέρια μας κάποιο νόμο, κάποιο κείμενο να μελετήσουμε και στη συνέχεια να τα ξαναπούμε».
Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, πως μια από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο επόμενο διάστημα θα είναι και η πρόταση νόμου για τη διευκόλυνση της υιοθεσίας.
Δεν κάνει πίσω...
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα της ψήφισης νομοσχεδίου που θα «προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς», όπως δήλωσε ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν νοείται» βουλευτής αριστερού κόμματος «να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο», προειδοποιώντας πως «εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».
Το μήνυμα έχει αποδέκτες ακόμα και τους ανθρώπους που βρίσκονται «κοντά» στον πρόεδρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παύλου Πολάκη, στον οποίο ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να πετάξει το γάντι, μετά τις εντάσεις του βουλευτή για τη ψήφιση του εν λόγω σχεδίου νόμου.
Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφύγανε τις παλινωδίες στο συγκεκριμένο θέμα, όπως συνέβη το Σάββατο: η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη επιχείρησε να «διορθώσει» όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης μια μέρα νωρίτερα περί κομματικής πειθαρχίας, όμως ο πρόεδρος επανήλθε λίγη ώρα αργότερα και με ανάρτησή του στα social media ουσιαστικά απείλησε με διαγραφές όποιον βουλευτή «παρεκκλίνει».
Δεν ξεχνά την ακρίβεια
Με τις υψηλές τιμές των προϊόντων (και ειδικά των τροφίμων) να τσακίζουν τα νοικοκυριά, ο Στ. Κασσελάκης ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει τις θέσεις του για τα επίκαιρα ζητήματα όπως η ακρίβεια. Όπως υπογράμμισε, η σχετική πρόταση για την ακρίβεια θα είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται και ειδική πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί συνολική πρόταση για τη ανασυγκρότηση του κράτους. Θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, ένα μεγάλο ρηξικέλευθο πρόγραμμα για το πώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ το κράτος, θα είναι ένα «μεγάλο κράτος που θα λύνει τα προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει πώς θα γίνει».
Συναντήσεις για τα θέματα του πολιτισμού
Τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του πολιτισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Κυριακή Μάλαμα, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος ο κ. Κασσελάκης εγκαινιάζει έναν ευρύτερο γύρο επαφών και συναντήσεων σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά.
Έτσι, στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο ενός πρώτου κύκλου, συνάντηση με συλλόγους εργαζομένων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, στη Βουλή. Στις 18:30, επίσης στο πλαίσιο ενός πρώτου κύκλου επαφών με εργαζόμενους του χώρου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και σωματεία της, στα γραφεία της (Γλάδστωνος 10, Αθήνα). Τέλος, στις 21:00, ο Στ. Κασσελάκης θα παρακολουθήσει στο θέατρο «Άλμα» την εμβληματική θεατρική παράσταση «Το αγόρι με τις δυο καρδιές», των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της οικογένειας των συγγραφέων, το έργο είναι μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις χαρές και τις λύπες που συνοδεύουν το ταξίδι στο άγνωστο.
Keywords
Τυχαία Θέματα