Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ (δεν) κάλυψαν την ανταρσία στη Ρωσία...


Ο ακροατής ραδιοφώνου και σάιτ που κοιμάται τις «μεγάλες ώρες», έμαθε από τους πρώτους τα απροσδόκητα γεγονότα στη Ρωσία με την ανταρσία της Wagner, που προφανέστατα αιφνιδίασαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Να τι άκουσε, τι διάβασε και τι είδε για λίγο στην τηλεόραση στο διάστημα... περίπου από τη 1 έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ένας «ξενύχτης», χωρίς αυτό να σημαίνει
ότι έχει πλήρη εικόνα τού τι παίχτηκε στα ραδιόφωνα, στα τηλεοπτικά κανάλια και στις ιστοσελίδες.


Αναφέρει, απλώς, τι πρόλαβε να δει, ακούσει, αντιληφθεί σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έως τις 2 μ.μ., οπότε διαπίστωσε ότι γενικά δεν υπήρχε διαρκής ροή ενημέρωσης για να συνεχίσει… ξενυχτώντας.
Η γενική αίσθησή του είναι ότι τα ΜΜΕ δεν έδωσαν αρχικά μεγάλο χώρο και χρόνο στα γεγονότα της Ρωσίας, τα οποία αξιολογήθηκαν ως σοβαρά μόνο από το πρωί του Σαββάτου.
Η πρώτη ενημέρωσή του μεταμεσονύχτιου αναγνώστη/ ακροατή/ τηλεθεατή ήρθε από τον «ξενύχτη» τού Real fm, τον Κωνσταντίνο Λαβίθη, που μετέδιδε σκόρπια ό,τι έφτανε στο στούντιο και μετέφραζε απευθείας ό,τι διάβαζε σε ξένα Μέσα. Αλλά μετά ακολούθησε μαγνητοφωνημένη η εκπομπή της Σεμίνας Διγενή.
Από μια σύντομη περιήγηση στις ιστοσελίδες –τουλάχιστον αυτές που επισκέφθηκε– ο άνθρωπός μας είδε ότι νωρίτερη ανάρτηση (τουλάχιστον σύμφωνα με τον χρόνο που αναφέρεται στην αρχή του κειμένου) έγινε από το Πρώτο Θέμα, περίπου ένα 15λεπτο πριν από τις 11 το βράδυ της Παρασκευής. Σε πολλά σάιτ η αρχική δημοσίευση έγινε μετά τη 1.
Ο αναγνώστης της νύχτας βρήκε τα γεγονότα της Ρωσίας ως βασικό θέμα στα σάιτ της Καθημερινής, του Πρώτου Θέματος και του Έθνους –αλλά μπορεί να υπήρχε ανάλογη προβολή σε ιστοσελίδες που δεν επισκέφθηκε. Ως απλή είδηση, και όχι ως βασικό θέμα, τη βρήκε κατά τη νυχτερινή περιήγηση στις ιστοσελίδες της Real News και της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς και στο Reader.gr.
Με ένα γρήγορο, και όχι για πολλή ώρα, ζάπινγκ διαπίστωσε ότι το θέμα δεν «έπαιζε» με συνεχή ροή σε κάποιο κανάλι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν το πρόγραμμά τους χωρίς να υπάρχει ενημέρωση. Ακόμα και στο ΕΡΤ News υπήρχε άσχετο θέμα και στο πλάι της οθόνης «έτρεχαν» τίτλοι ειδήσεων για τις εξελίξεις στη Ρωσία.
Φυσικά, οι εφημερίδες του Σαββάτου δεν πρόλαβαν το θέμα, ενώ απουσιάζει από τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. Εξαίρεση αποτελεί το Βήμα που έκανε αλλαγή στην πρώτη του σελίδα (δείτε εδώ) και η Καθημερινή που, όπως κάθε Κυριακή, τυπώνεται αργότερα από τις άλλες εφημερίδες στα ιδιόκτητα πιεστήριά της και έτσι γίνεται πάντα πιο επίκαιρη όταν υπάρχουν εξελίξεις.
Γενικά, τα ελληνικά ΜΜΕ αιφνιδιάστηκαν και δεν αξιολόγησαν σωστά ένα θέμα το οποίο στις ώρες που ακολούθησαν ήταν κορυφαίο στα διεθνή Μέσα...
harddog-sport.blogspot.com
Keywords
Τυχαία Θέματα