Eurovision 2024: «Εκστρατεία» καθησυχασμού για διεξαγωγή του διαγωνισμού χωρίς… παρατράγουδα – Κλιμάκωση στα μέτρα ασφαλείας

Στην «ευθεία» για την διεξαγωγή του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας -ο πρώτος ημιτελικός είναι ακριβώς σε οκτώ ημέρες- οι αφίξεις αντιπροσωπειών διαδέχονται η μία την άλλη, τα τεχνικά της διοργάνωσης δοκιμάζονται διαρκώς και πιο συχνά, οι πρόβες εντατικοποιούνται, αλλά ένα «πέπλο» ανησυχίας πάνω από την πόλη και τη διοργάνωση μετριάζει τη διάθεση ευφορίας.

Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της EBU για το θεσμό της Eurovision,

Μάρτιν Όστερνταλ, σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα Dagens Industri της Στοκχόλμης, βγήκε με φόρα και έκανε σαφές πως παρά τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες, ο οργανισμός του θεσμού και της διοργανώτριας χώρας προσαρμόζονται ώστε ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της EBU θα διεξαχθεί με νεφοσκεπή ουρανό πάνω από το Μάλμε. Από καιρό όμως έχουν αναπτυχθεί «μαύρα σύννεφα» πάνω από τη φετινή διοργάνωση κυρίως λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ το οποίο βομβαρδίζει ανηλεώς από τον περασμένο Οκτώβριο και το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, τη Γάζα και τους Παλαιστινίους.

Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται διότι όπως αναφέρουν τα Σουηδικά ΜΜΕ, ο διαγωνισμός θα γίνει ενώ ταυτοχρόνως μαίνονται τρείς πόλεμοι στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, οι θύελλες διαμαρτυρίας δεν έχουν κοπάσει και το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής είναι αυξημένο.

«Θα αντιδράσουμε σκληρά» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο Όστερνταλ και τονίζει πως «το μίσος δεν έχει θέση στον διαγωνισμό της Eurovision».

Ο έχων το γενικό πρόσταγμα στη Eurovision αναφέρεται στη ρητορική μίσους που έχει αναπτυχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στρέφεται προς τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές. «Η αύξηση αυτών των μηνυμάτων, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποτελεί μια περίπλοκη πρόκληση. Το μίσος επηρεάζει την υπέροχη ατμόσφαιρα της Eurovision και απειλεί την ακεραιότητά της, εκτός του ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των καλλιτεχνών. Για να αποφευχθεί αυτή η τοξικότητα, η Eurovision πρέπει να επενδύσει πρόσθετους πόρους για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, κάτι που θα προσθέσει στο ήδη βαρύ οικονομικό βάρος του διαγωνισμού».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EBU εμφανίζεται ψύχραιμος και καθησυχαστικός τονίζοντας πως «έχω δει και χειρότερα».

Διαβεβαιώνει ότι εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των συμμετεχόντων και των εργαζομένων. Αλλά το πλέγμα ασφάλειας -σε πρωτοφανή επίπεδα, όπως σημειώνεται- το οποίο έχει αναπτυχθεί και εξελίσσεται, έχει τις αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες  δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Οι σημαντικές δαπάνες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ασφάλειας υψηλού επιπέδου θα επιβαρύνουν αναπόφευκτα τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Ισραήλ, ο Μάρτιν Όστερνταλ διαχωρίζει τα πράγματα μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων και κυβερνήσεων, τονίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της Eurovision.

Το βασικό συστατικό επιτυχίας του Γιουρβιζιονικού θεσμού, «καθώς πλέει σε ταραγμένα νέρα», κατά τον Όστερνταλ, είναι «η συνετή οικονομική διαχείριση, η οποία διασφαλίζει ότι το μουσικό υπερθέαμα της ενότητας και της μουσικής επιμένει παρά τις αντιξοότητες».

Διαβάστε επίσης:

Το Netflix μας βάζει στο κλίμα του Πάσχα με ταινίες και σειρές

«Εκατομμυριούχος» και «Ελιά» τα πρώτα σε τηλεθέαση προγράμματα του Σαββατοκύριακου – Όπου φύγει-φύγει οι πιο πολλοί

Την μεγαλύτερη τηλεθέαση είχε το Σάββατο ο Alpha και την Κυριακή το Mega

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision 2024, Εκστρατεία, – Κλιμάκωση,Eurovision 2024, ekstrateia, – klimakosi