Google: Οι ευρωπαίοι εκδότες Τύπου την καταγγέλλουν για μονοπωλιακές πρακτικές

Κα­ταγ­γε­λία κα­τά της Google για μο­νο­πω­λια­κές πρα­κτι­κές, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμ­βού­λιο Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (European Publishers Council, EPC).

Η κί­νη­ση αυ­τή έγι­νε στην προ­σπά­θεια του Συμ­βου­λί­ου να πε­ριο­ρί­σει τις ασφυ­κτι­κές πιέ­σεις που ασκεί ο τε­χνο­λο­γι­κός κο­λοσ­σός στον κλά­δο του Τύ­που, κα­θώς και στο οι­κο­σύ­στη­μα της τε­χνο­λο­γί­ας της δια­φή­μι­σης (ad tech) στο σύ­νο­λό του.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, το EPC

ζη­τά από την Κομισιόν αφε­νός να κα­τα­στή­σει την Google υπό­λο­γη για συ­μπε­ρι­φο­ρά που αντί­κει­ται στην αρ­χή του αντα­γω­νι­σμού και αφε­τέ­ρου να επι­βά­λει διορ­θω­τι­κά μέ­τρα, προ­κει­μέ­νου να απο­κα­τα­στα­θεί η ισορ­ρο­πία στην αγο­ρά της τε­χνο­λο­γί­ας της δια­φή­μι­σης.

«Συμμαζέψτε την»

«Εί­ναι πλέ­ον και­ρός να επι­βλη­θούν από την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή πε­ριο­ρι­σμοί στην Google. Οι πε­ριο­ρι­σμοί αυ­τοί πρέ­πει να αλ­λά­ξουν επί της ου­σί­ας, και όχι μό­νο να θέ­σουν υπό αμ­φι­σβή­τη­ση, τις πρα­κτι­κές της πλατ­φόρ­μας -πρα­κτι­κές που έχουν προ­κα­λέ­σει και εξα­κο­λου­θούν να προ­κα­λούν ση­μα­ντι­κή ζη­μία, όχι μό­νο στους εκ­δό­τες Τύ­που της Ευ­ρώ­πης, αλ­λά και στους δια­φη­μι­ζό­με­νους και στους τε­λι­κούς κα­τα­να­λω­τές, κα­θώς ευ­θύ­νο­νται για τις υψη­λές τι­μές, για τα δια­φη­μι­στι­κά τέ­λη, για τις πε­ριο­ρι­σμέ­νες επι­λο­γές, την έλ­λει­ψη δια­φά­νειας και και­νο­το­μί­ας», σημείωσε ο  πρό­ε­δρος του EPC, Κριστιάν φον Τίλο (Christian Van Thillo), εκ­πρό­σω­πος του βελ­γι­κού εκ­δο­τι­κού ορ­γα­νι­σμού DPG Media Group (με έδρα την Αμβέρσα).

Πα­ρά το γε­γο­νός ότι οι αρ­χές αντα­γω­νι­σμού σε όλον τον κό­σμο έχουν δια­πι­στώ­σει ότι η Google κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγο­ρά της τε­χνο­λο­γί­ας της δια­φή­μι­σης, η εται­ρία κα­τα­φέρ­νει και ξε­φεύ­γει ανα­λαμ­βά­νο­ντας ασή­μα­ντες δε­σμεύ­σεις οι οποίες επί της ου­σί­ας δεν επι­φέ­ρουν αλ­λα­γές στην τα­κτι­κή που ακο­λου­θεί. «Αυ­τό δεν μπο­ρεί να συ­νε­χι­στεί», δήλωσε ο φον Τίλο και συνέχισε: «Το δια­κύ­βευ­μα εί­ναι πο­λύ υψη­λό, ει­δι­κά όσον αφο­ρά τη βιω­σι­μό­τη­τα και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση ενός ελεύ­θε­ρου και πλου­ρα­λι­στι­κού Τύ­που».

Απηύθυνε δε έκκληση στην Κομισιόν να λά­βει άμε­σα συ­γκε­κρι­μέ­να μέ­τρα, τα οποία «θα εκτο­νώ­σουν την ασφυ­κτι­κή πί­ε­ση που ασκεί η Google σε όλους μας».

Ηγεμονική συμπεριφορά από την Google

Σύμ­φω­να με το EPC, με­τά την εξα­γο­ρά της δια­φη­μι­στι­κής εται­ρί­ας DoubleClick το 2008, η Google συ­στη­μα­τι­κά προ­βαί­νει σε σει­ρά πα­ρά­νο­μων τα­κτι­κών, που δια­τα­ράσ­σουν τον αντα­γω­νι­σμό στην τε­χνο­λο­γία της δια­φή­μι­σης.

Αυ­τή η στρα­τη­γι­κή απέ­δω­σε καρ­πούς και η πλατ­φόρ­μα απέ­κτη­σε τον πλή­ρη έλεγ­χο της αλυ­σί­δας αξί­ας στην τε­χνο­λο­γία της δια­φή­μι­σης, με με­ρί­δια αγο­ράς  που κυμαίνονται μεταξύ 90% και 100% σε συ­γκε­κρι­μέ­να τμή­μα­τα.

Το χαρ­το­φυ­λά­κιο προϊόντων της Google εί­ναι γε­μά­το συ­γκρού­σεις συμ­φε­ρό­ντων, κα­θώς συ­χνά η πλατ­φόρ­μα εί­ναι και αγο­ρα­στής και πω­λη­τής στην ίδια συ­ναλ­λα­γή, ενώ σε ορι­σμέ­νες των πε­ρι­πτώ­σε­ων εί­ναι ταυ­τό­χρο­να και εν­διά­με­σος.

Αδια­φο­ρώ­ντας για τις συ­γκρού­σεις αυ­τές, ο τε­χνο­λο­γι­κός κο­λοσ­σός εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται επα­νει­λημ­μέ­να τη θέ­ση του για να προ­ω­θή­σει τα δι­κά του συμ­φέ­ρο­ντα εις βά­ρος των ίδιων του των πε­λα­τών.

Η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, όπως υπο­στη­ρί­ζει το EPC, έχει τη δυ­να­τό­τη­τα, κα­τά την εξέ­τα­ση της κα­ταγ­γε­λί­ας, να αξιο­ποι­ή­σει τα πο­ρί­σμα­τα των αρ­χών αντα­γω­νι­σμού της Γαλ­λί­ας, του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου και της Αυ­στρα­λί­ας, κα­θώς και τα απο­τε­λέ­σμα­τα δι­κα­στι­κών δια­δι­κα­σιών που έλα­βαν χώ­ρα στις ΗΠΑ.

Η κα­ταγ­γε­λία αυ­τή, σύμ­φω­να πά­ντα με τον επι­κε­φα­λής του EPC, απο­τε­λεί μία μο­να­δι­κή ευ­και­ρία για την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή να διορ­θώ­σει τα προ­βλή­μα­τα που ανέ­κυ­ψαν ως συ­νέ­πεια της συγ­χώ­νευ­σης Google/DoubleClick το 2008, επι­βάλ­λο­ντας διορ­θω­τι­κά μέ­τρα, που θα απο­κα­τα­στή­σουν τον αντα­γω­νι­σμό στην τε­χνο­λο­γία της δια­φή­μι­σης, προς όφε­λος των ευ­ρω­παί­ων εκ­δο­τών Τύ­που, της αγο­ράς, αλ­λά και των κα­τα­να­λω­τών.

Διαβάστε επίσης:

Open: On air καβγάς του ανταποκριτή από την Ρωσία Θανάση Αυγερινού και των δημοσιογράφων του σταθμού

Time: Κυκλοφόρησε με εξώφυλλο στα ουκρανικά (Photo)

Γιάννης Πρετεντέρης: Το αιχμηρό σχόλιο του δημοσιογράφου για τους… «Έλληνες φίλους του Πούτιν»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Google, Τύπου,Google, typou