Μπένι Γκαντζ: Το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν, την κατάλληλη στιγμή

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε σήμερα ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην

επίθεση του Ιράν.

«Τίποτα δεν τελείωσε»

Η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ «δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Τεχεράνης, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

«Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) και οι (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», δήλωσε, καλώντας τους ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση» και να δώσουν προσοχή «στις οδηγίες που δημοσιεύονται από τη Διοίκηση των IDF».

Το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο», τόνισε.

«Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους, καταφέραμε να υπερασπιστούμε το έδαφος του κράτους του Ισραήλ», συνέχισε ο Γκάλαντ. «Προκλήθηκαν πολύ μικρές ζημιές – αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντυπωσιακών επιχειρήσεων του IDF», επισήμανε.

Ο Γκάλαντ είναι ένας από τους τρεις άνδρες που απαρτίζουν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, μαζί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντζ. Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου σήμερα καλούνται οι τρεις αυτοί άνδρες να λάβουν επί της ουσίας αποφάσεις που αφορούν το μέλλον όλης της Μέσης Ανατολής.

Συνεχίζει τις απειλές το Ιράν

Την ώρα που το Ιράν συνεχίζει τις απειλές με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί να προειδοποιεί ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά» από το Ισραήλ.

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε ο Ραϊσί, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, και πρόσθεσε πως «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

Από την πλευρά του ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διευκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Όπως υποστήριξε, οι δύο εγκαταστάσεις που στοχοθετήθηκαν ήταν κυρίως «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νοβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.

«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας», διαβεβαίωσε.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν εδώ», ξεκαθάρισε ο ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επανέλαβαν διά στόματος Τζο Μπάιντεν «την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ» ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως δεν θα στηρίξουν το Ισραήλ αν αποφασίσουν να «απαντήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αφού επανέλαβε με τη σειρά του τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ καταδικάζοντας τις ιρανικές εκτοξεύσεις «με τον πιο έντονο τρόπο», τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν κλιμάκωση». «Θα διαβουλεύομαι με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε.

Αποκλιμάκωση της κατάστασης ζήτησε και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αφού καταδίκασε την επίθεση. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό και τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, των εταίρων μας και την περιφερειακή σταθερότητα. Η Γαλλία εργάζεται για την αποκλιμάκωση με τους εταίρους της και καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυνε και η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «την εξαιρετική ανησυχία» του για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή και κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επικοινωνήσαμε με Ιράν και ΗΠΑ πριν την επίθεση, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και «αναλογικές αντιδράσεις»

Γαλλική στρατιωτική πηγή: Η χώρα έχει διασφαλίσει τη «νόμιμη άμυνα» των βάσεών της στη Μέση Ανατολή

Ζελένσκι: Ζητά να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπένι Γκαντζ, Ισραήλ, Ιράν,beni gkantz, israil, iran