Επιστολική ψήφος: Η κυβέρνηση… δεν το βάζει κάτω, ξαναφέρνει την τροπολογία για τις εθνικές εκλογές

Όχι ότι δεν ήταν γνωστό, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να το κάνει απολύτως σαφές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας: η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές της επιτρέπει να επαναφέρει την τροπολογία που θα επιτρέπει την… ψήφο εξ αποστάσεως και στις εθνικές κάλπες.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επαναφορά της τροπολογίας – που είχε απορριφεί… μετ’ επαίνων όταν η υπουργός Εσωτερικών

Νίκη Κεραμέως είχε επιχειρήσει να την εισάγει στο αρχικό νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο – εν είδη πρόκλησης για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδα με χαρά ότι -προσέξτε τώρα την ειρωνεία- τα κόμματα τα οποία καταψήφισαν την επιστολική ψήφο, κάνατε καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. Καλά κάνατε, βοηθήσατε και εσείς με τον τρόπο σας, αλλά φαντάζομαι όταν, κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη, θα έρθει στην Ολομέλεια σύντομα η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον θεσμό της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές το 2027, ότι δεν θα είστε αντίθετοι».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μιας και αναφέρθηκα στην επιστολή ψήφο, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τελικά παραπάνω από 200.000 συμπολίτες μας, 150.000 εντός της Ελλάδος, 50.000 εκτός Ελλάδος, ενεγράφησαν τελικά στη σχετική πλατφόρμα για να μπορούν να ασκήσουν για πρώτη φορά το δικαίωμά τους αξιοποιώντας τον θεσμό της επιστολικής ψήφου», αν και η πραγματική εικόνα είναι εντελώς αναντίστοιχη με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για αθρόα συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας, μόλις θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος (υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν – με φυσική παρουσία σε εκλογικά κέντρα – περίπου 22.000 συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και τελικά είχαν ψηφίσει λίγο περισσότεροι από 18.000).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση της κυβέρνησης επί του θέματος μοιάζει τουλάχιστον αμυντική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε αν ικανοποιούν οι αριθμοί των εγγεγραμμένων για επιστολική ψήφο αποδήμων, να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «διαβάζω τον αριθμό ψηφισάντων στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος. Δηλαδή απόδημοι Έλληνες είχαν ψηφίσει 17.365. Γράφτηκαν περίπου όπως είπατε, 45.000. Δηλαδή 180% αύξηση μέσα σε ένα χρόνο και από βουλευτικές εκλογές σε ευρωεκλογές, που συνήθως το ενδιαφέρον στις βουλευτικές εκλογές είναι αυξημένο», ενώ για το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων του εξωτερικού, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η ΝΔ ελέγχθηκε και ελέγχθηκε εξονυχιστικώς και όπως τυχαίνει να γνωρίζω ουδέν ευρέθη, αλλά αυτό μένει να το δούμε και επισήμως από τις αποφάσεις της αρμόδιας Αρχής».

Εντούτοις, πληροφορίες αναφέρουν ότι το «email-gate» ήταν ένας από τους ανασχετικούς παράγοντες που επέδρασαν στο – χαμηλό σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό – ενδιαφέρον για εγγραφή στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, ενώ αντιθέτως φαίνεται ότι το μέτρο εξυπηρετεί περισσότερο τους Έλληνες εντός Ελλάδας που για διάφορους λόγους (εργασία μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν, ζητήματα υγείας, κ.λπ.) δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Μένει, φυσικά, να φανεί εν τοις πράγμασι αν η επιστολική ψήφος θα μπορέσει να λειτουργήσει ανασχετικά στην αποχή που πλησιάζει πλέον το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών εκλογών του 2023.

Για να επιστρέψουμε, πάντως, στο θέμα της τροπολογίας, για να περάσει από τη Βουλή χρειάζεται 200 ψήφους, οπότε μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές ή αν η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης σε κυβέρνηση: Είστε στυγνοί υπάλληλοι της εξουσίας

Στέφανος Κασσελάκης: Πάμε να δούμε μαζί κάτι «αστέρια»;

Καρανίκας σε Σπηλιωτόπουλο: «Καλώς ήρθες» – Η «θερμή» ανάρτηση για την έλευση στην Κουμουνδούρου

Keywords
Τυχαία Θέματα