Επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία για τον Μητσοτάκη: Τα στοιχήματα και οι προβληματισμοί

Μπορεί η Μεγάλη Εβδομάδα να ονομάζεται κι «Εβδομάδα των Παθών», αλλά για τον πρωθυπουργό ήταν μάλλον παραγωγική και δη με θετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μεγάλη Πέμπτη βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον οποίο και αντάλλαξε θερμή χειραψία. Νωρίτερα, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε φροντίσει να στείλει και νέο μήνυμα καταλαγής

στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, λέγοντας ότι «εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε».

Για την κυβέρνηση η στάση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αποτελεί πραγματικό… βάλσαμο στις «πληγές» που άνοιξε στο συντηρητικό εκλογικό σώμα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και το αυστηρό μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ότι ουδείς εκτός εκκλησίας θα καθορίσει τη στάση της. Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν θετική επίδραση στις αντιλήψεις πιο συντηρητικών ψηφοφόρων που έμοιαζαν να… γλυκοκοιτούν τα κόμματα τα δεξιά της ΝΔ, απειλώντας το κυβερνών κόμμα με απώλειες ενόψει ευρωεκλογών.

Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να απολαύσει μερικές ήρεμες ημέρες στην Τήνο, πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε κρίσιμο ορόσημο για τη ΝΔ, καθώς:

Πρώτον, είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2027, οπότε το αποτέλεσμά τους, όπως και νά’χει, θα βαρύνει – αν όχι στην ουσία – στις εντυπώσεις.Δεύτερον, έχοντας θέσει ως όριο επιτυχίας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 (η ΝΔ είχε συγκεντρώσει ποσοστό λίγο πάνω από 33%), ποσοστό κάτω από αυτό δύσκολα θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως επιτυχία.

Ο μείζον στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συσπείρωση του εκλογικού σώματος και να αποτρέψει τις διαρροές προς τα δεξιά της, αλλά και να αποφευχθεί «τιμωρητική» ψήφος από κεντρογενείς ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι η κοινοβουλευτική ισχύς της ΝΔ δεν κινδυνεύει (πώς θα μπορούσε, άλλωστε…), εντούτοις συνεχίζει να θέτει το δίλημμα «σταθερότητα και συνέχεια ή αστάθεια και επιστροφή στην αβεβαιότητα», ελπίζοντας ότι έτσι θα… τσιγκλίσει επαρκώς τα αντιΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα μέρους του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για τις ευρωεκλογές:

Η πρώτη λέει ότι οιοδήποτε αποτέλεσμα με τη ΝΔ πάνω από το 30% θα θεωρηθεί επιτυχημένο (εκτιμάται δε ότι πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απολύτως εφικτό).Η δεύτερη – πιο επιφυλακτική – εκτιμά ότι η μάχη της ευρω-κάλπης θα κριθεί την τελευταία στιγμή και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε λεπτό χαλάρωσης.

Ούτως ή άλλως, ο Κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει άμεσα τις περιοδείες του ανά τη χώρα (αρχής γενομένης από Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ανατολικό Αιγαίο), με βασική «στόχευση» περιοχές όπου οι μετρήσεις δείχνουν τάσης αποσυσπείρωσης, ενώ, όπως είναι γνωστό, όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί έχουν «πάρει επ’ ώμου» από μια Περιφέρεια της χώρας με στόχο να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο, να «χτυπήσουν» την αντιπολίτευση και να… απαλύνουν δυσαρέσκειες από την κυβερνητική πολιτική.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η κυβέρνηση και η ΝΔ θα βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιουνίου, οπότε θα γίνει και το «ταμείο»…

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, πρόκειται για μνημείο UNESCO

Νίκος Φίλης: Κάλεσμα για κοινή δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη

ΣΥΡΙΖΑ για Ράφα: Καταδικάζουμε την εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ – Η κυβέρνηση να αφήσει την πολιτική της αδράνειας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστροφή, Μητσοτάκη,epistrofi, mitsotaki