Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Είσοδος στα πλοία με φόρτιση έως 40% – Τι ευθύνη έχουν οι οδηγοί

Ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ποσοστό φόρτισης άνω του 40% και ποτέ ασυνόδευτα, ενώ όσα καταναλώνουν αέρια καύσιμα δεν μπορούν να έχουν τις μπουκάλες τους γεμάτες πέραν του 50%.

Το όλο θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει τουριστικής περιόδου – με προβλέψεις μάλιστα για ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση – και έχει κινητοποιήσει τους πάντες.

Ο ανησυχητικός αριθμός ατυχημάτων που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως με τέτοια οχήματα κατά την θαλάσσια μεταφορά τους, όπως ανάφλεξη των μπαταριών ή και μικρές εκρήξεις, έχει οδηγήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια

στη Θάλασσα, αλλά και ενώσεις ασφαλιστικών εταιρειών, στην επιβολή συγκεκριμένων περιορισμών, όρων και προϋποθέσεων προκειμένου να μειωθεί κατά το δυνατόν ο σχετικός κίνδυνος.

Οι κανονισμοί στην Ελλάδα έχουν συμμορφωθεί με τις παραπάνω οδηγίες και πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη μεταφορά οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Έτσι στα αμιγώς ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα πρέπει να γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας των συσσωρευτών, ενώ το επίπεδο φόρτισης θα πρέπει να είναι έως 40% της συνολικής χωρητικότητας αυτών. Στα δε οχήματα εναλλακτικών καυσίμων, όπως υγραέριο η φυσικό αέριο, οι δεξαμενές τους δεν πρέπει να περιέχουν καύσιμο άνω του 50% της συνολικής χωρητικότητας τους.

Υπάρχει δε, υποχρέωση από τους επιβάτες οδηγούς να ενημερώνουν άμεσα το πλήρωμα του πλοίου σε περίπτωση λήψης οποιασδήποτε ένδειξης συναγερμού από το οχήματος. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να γίνεται φόρτωση των οχημάτων AFVs που έχουν βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας τους και στις δεξαμενές ή στους συσσωρευτές τους.

Η ευθύνη για την διασφάλιση ότι το όχημα δεν υφίσταται βλάβη η ζημιά στο σύστημα τροφοδοσίας, στις δεξαμενές εις τους συσσωρευτές του βαρύνει αποκλειστικά τους κατόχους των οχημάτων αυτών και η ακτοπλοϊκή εταιρεία δύναται να το εξασφαλίσει με όποιο τρόπο αυτή ορίσει, αναφέρουν οι οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Και, προφανώς δεν επιτρέπεται η φόρτιση ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων επί του πλοίου, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα δεν θα είναι συνδεδεμένα με κάποια πηγή ηλεκτρικού ρεύματος επί του πλοίου.

Ωστόσο, η απουσία επαρκούς δικτύου φόρτισης στα ελληνικά νησιά αλλά και στα λιμάνια, για την φόρτιση κατά την επιστροφή, καθιστά προβληματικό τον εφοδιασμό των οχημάτων αυτόν για τους ταξιδιώτες.

Διαβάστε επίσης:

Από την 1η Μαΐου τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα

Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από «συμμορία» ανηλίκων – Του έριξαν μπουνιά με κλειδί στο πρόσωπο

Πειραιάς: Γεμάτα τα πλοία – Φεύγουν άρον-άρον για το Πάσχα πριν την απεργία της Μ. Τετάρτης (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα