Καρκίνος παχέος εντέρου: Κινδυνεύουν όσοι βλέπουν τηλεόραση πάνω από 14 ώρες την εβδομάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες καθώς καταγράφεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών και στα δύο φύλα.

Το ανησυχητικό είναι ότι η νόσος στα νεότερα άτομα εμφανίζεται πιο συχνά σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 43ο πανελλήνιο γαστρεντερολογικό συνέδριο, ο γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου

και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτριος Τζιλβές.

«Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και η έλλειψη άσκησης», εξήγησε ο κ. Τζιλβές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μελέτες έχουν δείξει ότι:

-Η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κατά 5 μονάδες συνεπάγεται αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε νέες ηλικίες.

-Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 69% όταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ξεπερνά τις 14 ώρες την εβδομάδα.

-Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μικροβιώματος στο παχύ έντερο, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Ωστόσο, ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος έντερου έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγγενών με καρκίνο και ειδικότερα όταν αυτός εμφανίστηκε σε ηλικία κάτω των 50 ετών, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης», τόνισε ο κ. Τζιλβές.

Προληπτικός έλεγχος από τα 45 έτη και η μελέτη του Θεαγένειου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτείνεται η έναρξη του προληπτικού ελέγχου να αρχίζει από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται η έναρξη να γίνεται στα 40 έτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιλβές, σε μελέτη που διεξήχθη από το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Θεαγενείου και θα παρουσιαστεί στο 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, εξετάστηκαν τα ευρήματα από κολονοσκοπήσεις ασυμπτωματικών ατόμων που έγιναν από το 2020-2023.

Σε σύνολο 492 εξετάσεων, οι 70 αφορούσαν άτομα ηλικίας 45-49 ετών. Όπως προέκυψε, σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα:

-το ποσοστό ανίχνευσης πολυπόδων ήταν 11,8% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών ήταν 37,3%.

-Το ποσοστό προχωρημένων αδενωμάτων, δηλαδή πολυπόδων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ήταν 2,6% στην ομάδα των νεότερων ατόμων και 11,1% στη ομάδα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Νεότερα θεραπευτικά δεδομένα

Σήμερα , ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στην πρόληψη και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η χειρουργική με την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή ακόμα και των πιθανών μεταστάσεων στο ήπαρ ή στους πνεύμονες, όταν ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν νεότερα φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου. Οι συνδυασμοί των φαρμακευτικών θεραπειών έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου», επισήμανε ο κ. Τζιλβές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανοσοθεραπεία που κινητοποιεί το ανοσολογικό σύστημα του ασθενή για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία χορηγείται μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων δεικτών, δηλαδή του μοριακού προφίλ του όγκου, δίνοντας την ευκαιρία εξατομικευμένης θεραπείας.

Σε μελέτες ασθενών με καρκίνο ορθού στους οποίους χορηγήθηκε ανοσοθεραπεία, οι όγκοι θεραπεύτηκαν χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

«Νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία του προχωρημένου τοπικά καρκίνου αποτελεί η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν το 2023, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβίωση του ασθενή ελεύθερου νόσου», είπε ο κ. Τζιλβές.

Δράσεις για το κοινό

Ενημερωτικές δράσεις για το κοινό θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», από 23-26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και στην παραλία μπροστά από αυτό.

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την πρόληψη της νόσου με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, τη χρήση  ψηφιακών εργαλείων και την παρουσία εξειδικευμένων ιατρών.

Παράλληλα, άνθρωποι που αντιμετώπισαν τη σοβαρή ασθένεια θα βρίσκονται στο χώρο αρωγοί της προσπάθειας ενημέρωσης.

«Στοχεύουμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν  περισσότερα άτομα διαχέοντας το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Μέσα από ένα διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον οι πολίτες θα ενημερωθούν παρεμβαίνοντας εικονικά και φροντίζοντας το «ψηφιακό σώμα» τους ώστε να νικήσουν στον αγώνα κατά του καρκίνου», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», Καίτη Κοντοπούλου.

0

Τα μακαρόνια ή το ρύζι που καταναλώνονται μια μέρα μετά το μαγείρεμα έχουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους New York Times και έφερε στο επίκεντρο το ανθεκτικό άμυλο, τη μορφή που παίρνει το άμυλο των παραπάνω τροφών μετά την ψύξη τους και το οποίο συνδέεται με χαμηλότερες τιμές σακχάρου στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η «ψύξη» είναι η λέξη-κλειδί, καθώς το άρθρο επισημαίνει τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Στον αντίποδα, το ρύζι ή τα μακαρόνια που έμειναν να κρυώσουν στον πάγκο της κουζίνας και ξεχάστηκαν εκεί ολόκληρο το βράδυ, μάλλον σε μπελάδες θα μας βάλουν. Ο ένοχος φέρει το όνομα Bacillus cereus.

Το Bacillus cereus και είναι ένα βακτήριο που ζει φυσικά στο έδαφος και μπορεί να παραμένει αδρανές για εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να ενεργοποιηθεί στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το αν θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση, εξαρτάται από το μικροβιακό φορτίο του τροφίμου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα τρώνε μικρές ποσότητες Bacillus cereus καθημερινά χωρίς να αρρωσταίνουν» εξηγεί η καθηγήτρια Marina Elisabeth Aspholm από το Πανεπιστήμιο Περιβαλλοντικών και Βιοεπιστημών της Νορβηγίας.

Χάρη στα ενδοσπόρια που σχηματίζει, το Bacillus cereus είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και «ξυπνά» μετά το μαγείρεμα, οπότε αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με γρήγορο ρυθμό φτάνοντας στους παραπάνω επικίνδυνους αριθμούς. Η θερμοκρασία δωματίου αποτελεί ιδανική συνθήκη. Σύμφωνα με τη Δρ Aspholm, για την τροφιμογενή λοίμωξη απαιτείται πληθυσμός 1.000 έως 100.000 βακτηρίων ανά γραμμάριο τροφίμου, κάτι που απαιτεί το φαγητό να μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου. Προσοχή συστήνει η ειδικός μετά τις 6 ώρες.

Ωστόσο, αν θα νοσήσει κάποιος ή όχι εξαρτάται από το στέλεχος του βακτηρίου, τη συνολική κατάσταση υγείας και το είδος του τροφίμου. Μπορεί να υπάρξει μια απλή ενόχληση στο στομάχι έως διάρροια και έμετος από τις τοξίνες των βακτηρίων, με τη νόσηση να διαρκεί λίγο χωρίς να αφήνει μόνιμη βλάβη, εξηγεί η Δρ Aspholm. Υπάρχουν βέβαια και περιστατικά θανατηφόρας λοίμωξης.

Τον Αύγουστο του 2003, τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας αρρώστησαν μετά την κατανάλωση μακαρονοσαλάτας που είχε ετοιμαστεί Παρασκευή για πικνίκ Σάββατο, και τα υπολείμματα φυλάχθηκαν στο ψυγείο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και σερβιρίστηκαν στο δείπνο. Η μικρότερη από τα πέντε παιδιά, 7 μόλις ετών, κατέληξε μετά από σοβαρή μεταβολική οξέωση και ηπατική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από το Bacillus cereus, ενώ τα αδέλφια της νοσηλεύτηκαν για ημέρες στο νοσοκομείο. Τέτοια περιστατικά εντούτοις είναι σπάνια.

Επτά συμβουλές προστασίαςΜη μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες ρυζιού, πατάτας, ζυμαρικών και παρεμφερών τροφίμων.Βάλτε στο ψυγείο ό,τι περίσσεψε αφότου ολοκληρώσετε το γεύμα. Αν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, μοιράστε το φαγητό σε διάφορα δοχεία, ώστε να ψυχθούν γρηγορότερα.Καταναλώστε το φαγητό που έμεινε μέσα στις επόμενες ημέρεςΕλέγξτε ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο είναι αρκετά χαμηλή. Ορισμένα στελέχη του Bacillus cereus επιζούν μέχρι τους 6 με 8°C. Τα πολύ γεμάτα ψυγεία δεν επιτρέπουν τον καλό αερισμό με συνέπεια την κακή ψύξη.Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη αλλά δεν καταστρέφει τα βακτήρια. Επομένως αποφύγετε να βάζετε και να βγάζετε συνεχώς τα τρόφιμα στο ψυγείο.Εάν παρατηρείτε περίεργη μυρωδιά και αλλαγές στο χρώμα ή τη σύσταση, μπορεί να είναι σημάδι υπερσυγκέντρωσης βακτηρίων στα υπολείμματα.Το ξύδι έχει χαμηλό pH και αναστέλλει έως έναν βαθμό την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφές είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία αφού τις βάλεις στο ψυγείο

Χριστούγεννα: Μήπως οι γιορτές σε αγχώνουν; Τι φταίει – Πώς να το αντιμετωπίσεις

Χρυσοχοΐδης: Δημουργούνται νέες δομές για άνοια, τραύμα και εγκεφαλικό – 6.500 προσλήψεις εντός του 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα