Καταρρέουν οι Ουκρανοί στα μέτωπα, αποδεκατισμένες μονάδες παρά τα δισ. στον Ζελένσκι – Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων

Μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών επιτίθενται στην ανατολική Ουκρανία, από όλες τις κατευθύνσεις, την ώρα που αποδεκατισμένες ουκρανικές μονάδες προσπαθούν να κρατήσουν την άμυνα, με σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και πυρομαχικά, παρά τα εκατοντάδες δισ. ευρώ που έχει εισπράξει και συνεχίζει να ζητεί ο Ζελένσκι.

Τη ζοφερή εικόνα μεταφέρουν Ουκρανοί διοικητές, οι οποίοι μιλούν για απειλή κατάρρευσης στα μέτωπα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο με τη Ρωσία. Ο ουκρανικός στρατός

αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη στρατιωτών, που οδηγεί σε εξάντληση και μειωμένο ηθικό στην πρώτη γραμμή, είπαν Ουκρανοί στρατιώτες που επικαλείται η Washington Post.

Σε συνεντεύξεις στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες ημέρες, δώδεκα στρατιώτες και διοικητές είπαν στην Washington Post ότι η έλλειψη προσωπικού ήταν το πιο κρίσιμο πρόβλημά τους αυτή τη στιγμή, καθώς η Ρωσία έχει ανακτήσει την επιθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και εντείνει τις επιθέσεις της.

Ένας διοικητής τάγματος σε μια μηχανοποιημένη ταξιαρχία που μάχεται στην ανατολική Ουκρανία είπε ότι η μονάδα του έχει αυτή τη στιγμή λιγότερους από 40 στρατιώτες πεζικού – στρατιώτες που αναπτύσσονται σε χαρακώματα πρώτης γραμμής και που προσπαθούν να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Ένα πλήρως εξοπλισμένο τάγμα θα είχε περισσότερους από 200, είπε ο διοικητής.

Ένας άλλος διοικητής σε ένα τάγμα πεζικού άλλης ταξιαρχίας είπε ότι η μονάδα του έχει παρομοίως εξαντληθεί. Οι στρατιώτες που ερωτήθηκαν μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές.

Ο Ζελένσκι θέλει κι άλλα λεφτά, αλλά όχι για τους στρατεύσιμους

Σημειώνεται ότι ο Ζαλούζνι είχε πει στον Ζελένσκι ότι η Ουκρανία χρειάζεται σχεδόν 500.000 νέους στρατιώτες, αλλά ο πρόεδρος διαφώνησε. Ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει καλύτερη αιτιολόγηση από τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας σχετικά με το γιατί χρειάζονται τόσοι πολλοί στρατεύσιμοι και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πώς θα τους πλήρωνε το Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον διοικητή Βαλέρι Ζαλούζνι σε αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η οικονομική βοήθεια από δυτικούς εταίρους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών στρατιωτών και ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας είναι ήδη υπό πίεση, με ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο πρόεδρος Μπάιντεν να έχει κολλήσει στο Κογκρέσο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ, μετά την καθυστέρηση εβδομάδων λόγω της αντίθεσης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αλλά ούτε αυτά φτάνουν για τον Ζελένσκι.

Μάλιστα, το ευρωπαϊκό μπλοκ είχε διαθέσει μέχρι τον Οκτώβριο 85 δισεκατομμύρια ευρώ (οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη) και μαζί με τη νέα χρηματοδότηση το συνολικό κεφάλαιο αγγίζει τα 135 δισεκατομμύρια. Εάν μάλιστα προστεθούν και τα επιμέρους πακέτα τα οποία έχουν εγκριθεί από κράτη – μέλη της ΕΕ, τότε η ευρωπαϊκή βοήθεια ανέρχεται στα 185 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα χρήματα που έχουν διατεθεί από τις ΗΠΑ είναι λίγο πάνω από 70 δισεκατομμύρια, ωστόσο η Ουάσινγκτον παραμένει ο μεγαλύτερος στρατιωτικός δωρητής με συνολικές δεσμεύσεις ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σε σημείο να απαιτήσει στο βραδινό διάγγελμά του να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησής του όλοι οι δεσμευμένοι από τη Δύση ρωσικοί πόροι.

Εξοργισμένοι οι στρατιώτες

Η συζήτηση στο Κίεβο σχετικά με την επιστράτευση έχει εξοργίσει τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Ο Oleksandr, διοικητής τάγματος, είπε ότι οι μονάδες του έχουν επάνδρωση της τάξης του 35%. Ένας δεύτερος διοικητής τάγματος από μια ταξιαρχία εφόδου υποστήριξε ότι αυτό είναι πλέον σύνηθες για μάχιμες μονάδες.

Ερωτηθείς πόσους νέους στρατιώτες έχει λάβει -μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επέστρεψαν μετά από τραυματισμούς-, ο Oleksandr είπε ότι στο τάγμα του στάλθηκαν πέντε άτομα τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο ίδιος και άλλοι διοικητές είπαν ότι οι νεοσύλλεκτοι τείνουν να είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, δημιουργώντας ένα δίλημμα σχετικά με το αν θα στείλουν κάποιον αμέσως στο πεδίο της μάχης επειδή χρειάζονται τόσο πολύ ενισχύσεις, παρόλο που είναι πιθανό να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν επειδή δεν έχουν την κατάλληλη γνώση. «Η βάση όλων είναι η έλλειψη προσωπικού», είπε ο Oleksandr.

«Πού πάμε; Δεν ξέρω», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει θετική προοπτική. Καμία απολύτως. Θα καταλήξει σε πολύ θάνατο, μια παγκόσμια αποτυχία. Και πιθανότατα, νομίζω, το μέτωπο θα καταρρεύσει κάπου, όπως συνέβη στον εχθρό το 2022 στην περιοχή του Χάρκοβο».

Το φθινόπωρο του 2022, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν ένα αδύναμο σημείο στη ρωσική πρώτη γραμμή, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας ήταν υποεπανδρωμένες, και κατάφεραν να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής περιοχής με μια γρήγορη επίθεση που κράτησε συνολικά μία εβδομάδα. Στην ντροπιαστική ήττα απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κηρύσσοντας επιστράτευση στη χώρα του.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης ενός σχεδίου νόμου για την επιστράτευση που θα μειώσει την ελάχιστη ηλικία στρατολόγησης στα 25 από 27. Ωστόσο, νομοθέτες που ασχολούνται με το νομοσχέδιο και στρατιώτες έχουν αναγνωρίσει ότι το Κίεβο έχει κάνει κακή δουλειά στο να εξηγήσει στο κοινό γιατί η αποστολή περισσότερων ανθρώπων στο μέτωπο είναι απαραίτητη.

Αντίθετα, τα μηνύματα έχουν μπερδευτεί, με τον Ζελένσκι και τον Ζαλούζνι να αντικρούουν ο ένας τον άλλον δημόσια και να δημιουργούν μια εικόνα εσωτερικών καβγάδων.

Τον Αύγουστο, ο Ζελένσκι απέλυσε τους επικεφαλής όλων των περιφερειακών στρατιωτικών γραφείων στρατολόγησης της Ουκρανίας, επικαλούμενος ανησυχίες για διαφθορά. Όμως, καθώς ορισμένες από αυτές τις θέσεις έμειναν κενές, η επιστράτευση σταμάτησε, δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος. Οι διοικητές στο πεδίο επιβεβαίωσαν ότι λίγα νέα άτομα έφτασαν μετά το φθινόπωρο.

«Έχουμε άμεσο πρόβλημα με το προσωπικό», είπε ο Mykyta, αναπληρωτής διοικητής τάγματος πεζικού. «Μιλάω με τους φίλους μου, επίσης αξιωματικούς σε άλλες μονάδες, είναι σχεδόν η ίδια κατάσταση παντού», πρόσθεσε.

Ελλείψεις σε πυρομαχικά πάρα τα δισ.

Οι ελλείψεις σε πυρομαχικά και όπλα είναι επίσης ένα ζήτημα. Ένας διοικητής του οποίου η μονάδα μεταφέρθηκε πρόσφατα σε ένα νέο τμήμα του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία είπε ότι έλαβε 10 οβίδες για δύο πυροβόλα. Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι οι παραδόσεις πυρομαχικών πυροβολικού έχουν επιβραδυνθεί καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να κατασκευάσει αρκετά βλήματα για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας και καθώς το πακέτο βοήθειας παραμένει ακινητοποιημένο στην Ουάσιγκτον.

Ειδικά τον χειμώνα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, ένας στρατιώτης θα πρέπει να απομακρυνθεί από το μέτωπο μετά από περίπου τρεις ημέρες. Αλλά επειδή οι μονάδες δεν διαθέτουν προσωπικό, η περίοδος παραμονής αυξάνει ή προσωπικό που προορίζεται για τα μετόπισθεν μεταφέρεται στην πρώτη γραμμή, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένο για αυτό. Τα στρατεύματα, που είναι ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένα λόγω υπερκόπωσης, μερικές φορές δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, επιτρέποντας στη Ρωσία -με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά- να προχωρήσει.

«Πρέπει να αντικατασταθούν από κάποιον», είπε ο Oleksandr, ο διοικητής του τάγματος. «Δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει, οπότε κάθονται περισσότερο εκεί, πέφτει το ηθικό τους, αρρωσταίνουν ή παθαίνουν κρυοπαγήματα. Εξαντλούνται. Δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει. Το μέτωπο ραγίζει, καταρρέει. Γιατί δεν μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε; Επειδή δεν έχουμε κόσμο, κανείς δεν έρχεται στον στρατό. Γιατί δεν έρχεται κανείς στον στρατό; Γιατί η χώρα δεν είπε στους πολίτες ότι πρέπει να πάνε στρατό. Το κράτος απέτυχε να εξηγήσει στους ανθρώπους ότι πρέπει να πάνε στρατό».

Ο Serhiy, 41, διοικητής διμοιρίας που πολεμά στην Aβντίιβκα, το σημείο των πιο έντονων επιθέσεων της Ρωσίας, είπε ότι αυτός και οι άνδρες του σπάνια αντικαθίστανται μετά από μόλις τρεις ημέρες. Πιο συχνά περνούν πέντε μέρες -ή ακόμα και 10.

Ο Dmytro, άλλος αναπληρωτής διοικητής τάγματος σε διαφορετική ταξιαρχία, είπε ότι οι άντρες του συνήθως ξεκουράζονται δυο ημέρες μετά από πέντε έως 10 ημέρες στην πρώτη γραμμή και επειδή οι περισσότεροι στρατιώτες του είναι άνω των 40 ετών, η έλλειψη φυσικής κατάστασης επιδεινώνει τα προβλήματα.

«Μπορείς να το νιώσεις. Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι τόσο ηθικά όσο και σωματικά», είπε ο Serhiy. «Είναι πολύ δύσκολο, οι καιρικές συνθήκες, οι συνεχείς βομβαρδισμοί… έχουν μεγάλη επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή».

Η έλλειψη αντικαταστάσεων είναι ένα πρόβλημα στον ουκρανικό στρατό -όχι μόνο για το πεζικό στην πρώτη γραμμή. Οι στρατιώτες μπορεί να έχουν λίγες μέρες άδεια για να πάνε σπίτι τους και να δουν τις οικογένειές τους, αλλά σπάνια περισσότερες. Λένε ότι εξακολουθούν να έχουν κίνητρο να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς, αλλά και ότι χρειάζονται ξεκούραση και περισσότερους άνδρες δίπλα τους.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τον στρατό και το κοινοβούλιο να προετοιμάσουν νόμο για την αποστράτευση όσων πολεμούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τα μέλη του κοινοβουλίου που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο είπαν ότι συζητούν ένα σχέδιο για την απόλυση ή την «αποστρατεία» στρατιωτών που βρίσκονται στο μέτωπο για 36 μήνες. Αλλά αυτό θα απαιτούσε την αποστολή ανθρώπων για να τους αντικαταστήσουν.

«Κάθε στρατιώτης σκέφτεται αυτόν τον τύπο που τριγυρνάει στο Ντνίπρο ή στο Λβιβ ή στο Κίεβο», είπε ο Mykyta. «Τους σκέφτονται και θέλουν να ξεκουραστούν επίσης. Φυσικά, στο κεφάλι τους τριγυρνά η σκέψη: Μερικοί τύποι απλώς κάνουν βόλτες εκεί, αλλά εμείς είμαστε εδώ».

Επιτίθενται από παντού οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών επιτίθενται στην Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, από όλες τις κατευθύνσεις και η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη για τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχός της.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία στο ανατολικό μέτωπο, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, και προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές εφοδιασμού και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Αβντιίβκα από τον Οκτώβριο.

«Ο εχθρός πιέζει από όλες τις κατευθύνσεις. Επιτίθενται με πολλές δυνάμεις», ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ο δήμαρχος της Αβντιίβκα Βιτάλι Μπαράμπας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ δύσκολη και καυτή».

Η Αβντιίβκα, η οποία επηρεάστηκε από τις εχθροπραξίες στην περιοχή από το 2014 που κλιμακώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, έχει υποστεί βαριές ζημιές. Μόνο 941 κάτοικοι μένουν τώρα στην πόλη που αριθμούσε κάποτε 32.000 κατοίκους και έχει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής κωκ, είπε ο Μπαράμπας.

Η πτώση της Αβντιίβκα θα χαιρετιστεί από τις ρωσικές αρχές ως μια νίκη που κερδήθηκε με κόπο ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα, στις οποίες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται ευρέως πως θα επανεκλεγεί.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν πως η κατάσταση είναι τεταμένη σε όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας. «Ο εχθρός προσπαθεί να περάσει μέσα από την άμυνά μας στην περιοχή του Τσάσιβ Γιαρ (στην περιοχή Ντονέτσκ) και καταφεύγει σε τοπικές ενέργειες από μικρές ομάδες εφόδου υπό την κάλυψη drones [μη επανδρωμένων αεροσκαφών) και του πυροβολικού», ανέφερε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες (photos/videos)

Μπαρμπέιντος: Η τραγική ιστορία του πλοίου-φαντάσματος που έφτασε ακυβέρνητο στα νησιά 17 χρόνια πριν

ΗΠΑ: Ιστορικής σημασίας συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνει το πολιτικό μέλλον του Τραμπ

Keywords
ρωσία, στρατος, washington, αναδιαρθρωση, προυπολογισμος, μπλοκ, νέα, ηπα, επιστρατευση, δίλημμα, κωκ, βομβα mall, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, λβίβ, ρωσία, αδεια, γνωση, δουλεια, εξουσιοδοτηση, ηγεσια, ηπα, ηττα, νησια, ουκρανια, περιοδος, πιεση, ωρα, αμυνα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δηλωσεις, δίλημμα, δωδεκα, διοικητης, δυναμικο, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελλειψη, εβδομαδα, εμειναν, ερχεται, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, εχθρος, ζοφερη, ιδια, ηλικια, ηθικο, εικονα, κεφαλαιο, κιεβο, κογκρεσο, λεφτα, μηνυματα, μηνες, μπλοκ, νικη, ξεκουραση, ουασιγκτον, πεδιο, πουτιν, προβληματα, συζητηση, σπιτι, σχεδιο, ταγμα, τμημα, φυσικα, φθινοπωρο, αντρες, εφαρμογη, ενωση, χωρα, εισβολη, ομαδες, washington, πακετο, ουασινγκτον, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Καταρρέουν, Ουκρανοί, Ζελένσκι – Ολομέτωπη, Ρώσων,katarreoun, oukranoi, zelenski – olometopi, roson