«Ναυαγεί» η συναίνεση για το ΕΣΡ μετά την τροπολογία – «Ντροπή» λέει η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιαίτερα... μακρινή φαντάζει, αυτή την ώρα, η απαιτούμενη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον ορισμό του νέου ΕΣΡ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που αρχικά είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης. Η ΝΔ βρήκε το... κατάλληλο «πάτημα» στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός

Επικρατείας Νίκος Παππάς, με την οποία αυξάνονται τα μέλη του ΕΣΡ από επτά (7) σε εννέα (9), δηλώνοντας ότι όχι μόνο καταψηφίζει την συγκεκριμένη τροπολογία αλλά καταθέτοντας και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο συζήτησης το ΕΣΡ.

Η τροπολογία Παππά για το ΕΣΡ

Τροπολογία με την οποία αυξάνονται τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από 7 σε 9 κατέθεσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Νικος Παππάς στην Ολομέλεια κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ αφού πλέον η Βουλή είναι πολυκομματική και ως εκ τούτου είναι υπαρκτή η ανάγκη ένταξης και των προτάσεων και των άλλων κομμάτων.

«Υπάρχει η πρόνοια της αναγκαιότητας για πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη. Είναι σαφές ότι αυτή η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία ανταποκρίνονταν σε μία βουλή με πολύ λιγότερα κόμματα. Σε ένα περιβάλλον πολυκομματικής Βουλής κι επειδή εμείς είμαστε συνεπείς, ότι θέλουμε ευρύτατες συναινέσεις, θεωρούμε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις για μέλη από κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας την επιλογή της κυβέρνησης για την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τοποθετούμενος από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, τόνισε χαρακτηριστικά πως «μας είχε ειπωθεί ότι οι εκλογές της ΝΔ ήταν το μόνο εμπόδιο για την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ». Αναρωτήθηκε μάλιστα «αν θα δεχθούμε μετά από τρεις μήνες μετά από την ψήφιση του νέου νόμου για το νέο τηλεοπτικό τοπίο να μπλοκαριστεί η διαδικασία και να παραμείνει το παρών θολό και διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο;».

Δένδιας: Διάταξη ντροπής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ουσιαστικά συναλλαγή με την οποία «ο καθένας βάζει τους δικούς του» έτσι ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση. Σημείωσε μάλιστα πως πρόκειται για μια μεθόδευση, χαρακτηρίζοντας την «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους». Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας «πρόκειται για μια διάταξη ντροπής και η ΝΔ δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει».

Εξάλλου και νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει να διαφανεί η διαφωνία της με τις κυβερνητικές επιλογές.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τάχθηκαν κατά της τροπολογίας σε αντίθεση με την Ένωση Κεντρώων, η οποία εκφράστηκε με θετικά λόγια για την ρύθμιση ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα δηλώσουν «παρών».

ΕΣΡτροπολογίασυναίνεσηΚυβέρνησηαντιπολίτευσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα