Οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις του BBC – Θα τα καταφέρει;

Σε μια περίοδο πυκνών μεταρρυθμίσεων αλλά και δοκιμασιών το BBC έχει να διαχειριστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δύο σημαντικά, διεθνούς εμβέλειας και τεχνικά πολυσύνθετα τηλεοπτικά εγχειρήματα.

Το ένα είναι η στέψη του βασιλιά Κάρολου και το άλλο ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Το ένα από το άλλο έχουν χρονική απόσταση μόλις ελάχιστων 24ώρων.

Η στέψη του βασιλιά Κάρολου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου.

Ο 67ος διαγωνισμός της Eurovision, στο Λίβερπουλ στις 9, 11 και 13 του ίδιου μήνα.

Καθένα γεγονός έχει πολυπλοκότητα στην τηλεοπτική κάλυψη του.

Η στέψη του Καρόλου θα απαιτήσει σημαντικούς εξωτερικούς ραδιοτηλεοπτικούς πόρους μετάδοσης για την κάλυψη των εκδηλώσεων στο Αβαείου του Ουέστμινστερ, την πομπή στην «καρδιά» του Λονδίνου, τη εμφάνιση της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Η τελετή θα καλυφθεί από το BBC One και από το BBC Radio 2 θα μεταδοθεί συναυλία προς τιμή του βασιλιά και της βασιλικής συζύγου στο παλάτι του Ουίνδσορ, στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες από το ευρύ φάσμα του Πολιτισμού. Μια οπτικοακουστική παραγωγή σε πνεύμα ανάλογο εκείνου για το Ιωβιλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022, η οποία θα ολοκληρωθεί με ηχοθέαμα από λέιζερ και ντρόουν.

Ενδεικτικά, τη στέψη της Ελισάβετ πίσω στο 1953 είχαν παρακολουθήσει μόνον στην Αγγλία 10,4 εκατ. άνθρωποι σε σπίτια και περίπου 1,5 εκατ. σε δημόσιους χώρους, όπως πάμπς και κινηματογράφοι- πλήθος εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής και την ανάπτυξη της τηλεόρασης- ενώ στις ΗΠΑ είχαν δει 85 εκατ. άνθρωποι τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα σε μαγνητοσκόπηση και στη Γερμανία μεταδόθηκε όλη η τελετή η οποία είχε διαρκέσει 11 ώρες.

Χάρη σε εκείνη την τηλεοπτική υπερπαραγωγή και παρότι υπήρχε το ITV, το BBC κέρδισε την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών και καθιερώθηκε ως αξιόπιστος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός για μεταδόσεις γεγονότων μείζονος- εθνικής- σημασίας.

Στο μεταξύ, τρείς ημέρες έπειτα από την στέψη του Καρόλου αργότερα θα αρχίσει η τελική φάση του διαγωνισμούς τραγουδιού της Eurovision. Για πρώτη φορά δύο ημιτελικοί και τελικός θα καλυφθούν από το BBC One και εκτιμάται ότι την κορύφωση του τραγουδιστικού θεσμού θα παρακολουθήσουν περισσότερα από 160 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Το στοιχείο που μεγιστοποιεί το μέγεθος της πρόκλησης για το BBC είναι ότι επτά μήνες νωρίτερα ουδείς στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό μπορούσε να φανταστεί τί επρόκειτο να συμβεί σχεδόν ταυτόχρονα. Και μάλιστα ότι θα πρέπει την προηγούμενη εβδομάδα της στέψης να καλύψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την τελετή απονομής των σημαντικών βραβεία BFTA– γεγονότα με διαφορά 24ώρου!

Η πρόκληση του momentum

Στην ραδιοτηλεοπτική αγορά της Αγγλίας εκτιμάται ότι όλα αυτά που πρόκειται να γίνουν δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί σε πιο κατάλληλη στιγμή για το BBC.

Το διετές πάγωμα του ανταποδοτικού τέλους από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν περικοπές στο BBC, προκάλεσε ανασχεδιασμούς και διαρθρωτικές αλλαγές και μεταβολή του κλίματος και του ηθικού στο οικοσύστημα του φορέα. Συγχωνεύονται τα BCC News και BBC World με αποτέλεσμα να σημειώνονται απολύσεις- παραιτήσεις όχι μόνον σε προσωπικό πίσω και περα από τις κάμερες αλλά και μπροστά από αυτές. Η Παγκόσμια Υπηρεσία του, το περίφημο Wolrd Service, «κόβει» τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές από τα γραμμικά Μέσα και μεταφέρει στο διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σάρπ φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο σχετικά με το ρόλο του ως διαμεσολαβητή για ένα δάνειο του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Και σα να μην έφθαναν αυτή προσφάτως εγκατέλειψαν το BBC Radio2 δύο εκ των πιο επιτυχημένων και επιδραστικών ραδιοφωνικών παραγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Έμιλι Μέιτλις και Κεν Μπρούς, οι οποίοι με χαρά, όπως περιγράφεται από παρατηρητές των βρετανικών μίντια, πέρασαν στον ανταγωνισμό.

Θα έλεγε κάποιος ότι, έπειτα από όλα αυτά και συνεκτιμώντας τον ανταγωνισμό, το BBC βρίσκεται σε αν μη τι άλλο άβολη θέση.

Αλλά για δείτε το ευρύτερο περιβάλλον. Η κρίση του κόστους ζωής συνέβαλε στην πτώση κατά δύο εκατομμύρια των συνδρομών στις υπηρεσίες στριμινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα της Kantar.

Η Disney+, μετά από περίοδο ταχείας ανάπτυξης, βιώνει για πρώτη φορά απώλεια συνδρομητών. Το Netflix, μετά από ένα ασταθές 2022, πρόκειται να περιορίσει τον αριθμό των νοικοκυριών που μοιράζονται τον ίδιο λογαριασμό. Τελικά, το μέλλον της τηλεόρασης ίσως να είναι στις ιντερνετικές πλατφόρμες ροής οπτικοακουστικού περιεχομένου μόνον.

Παραδοσιακοί τηλεοπτικοί φορείς, όπως το BBC, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί στην εποχή του στρίμινγκ. Ψηφιακοί πάροχοι οπτικοακουστικού περιεχομένου, όπως το Netflix, μπορούν να κάνουν παγκόσμια επιτυχία μέσα σε λίγες ώρες και να έχουν προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλα η παράδοση ή η συνήθεια τηλεόρασης σε γραμμικά κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι κάτι που οι ιντερνετικές συνδρομητικές πλατφόρμες δεν μπορούν να έχουν, σύμφωνα με παρατηρητές της βρετανικής τηλεοπτικής αγοράς.

Μέσα σε αυτό το- διαρκώς μεταβαλλόμενο- περιβάλλον και με τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει το BBC το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα τα καταφέρει και επίσης αν θα επικοινωνήσει τις προσπάθειες που κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενώ δέχεται επικρίσεις από μερίδα του βρετανικού Τύπου, για παραλείψεις και λάθη, μένει απαθές. Και η απάθεια ίσως αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός.

Διαβάστε επίσης:

Εκνευρίστηκε ο Λοβέρδος με τους Αταίριαστους – «Με προσέβαλες στα ίσια, γιατί το κάνεις αυτό;» (video)

Ο Παπαδάκης «καρφώνει» τον Πορτοσάλτε: «Άμα έχεις βολεμένη την τσέπη, είσαι υπέρ των πλειστηριασμών» (video)

Στάση εργασίας αύριο σε κανάλια – ραδιόφωνα ως ένδειξη συμπαράστασης για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

Keywords
Τυχαία Θέματα
BBC –,