Πικάντικος καγιανάς με μελιτζάνες

Παραδοσιακό πιάτο της Μεσογείου, με πλούσια (πικάντικη, όσο θέλετε) σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνας που μέσα της «φωλιάζουν» τα πιο καλομαγειρεμένα αυγά μάτια.

Σερβίρετε τον καγιανά με τριμμένη φέτα ή σκέτο στραγγιστό γιαούρτι, συνοδέψτε απαραίτητα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και η συνταγή θα σας καταπλήξει με την απλότητα και την ασύγκριτη νοστιμιά της.

Υλικά για τη Συνταγή

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεσαία μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι

του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας πάπρικα

½ κουταλιά της σούπας κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο σε νιφάδες (ή όσο ανέχεστε)

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Χυμό από ½ λεμόνι

1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

4 αυγά

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τεμαχίστε τη μελιτζάνα και τις ντομάτες σε κύβους μεγέθους 1 ½ εκατοστού. Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό και αλατίστε τις για να ξεπικρίσουν και να αποβάλλουν τα υγρά τους. Ψιλοκόψτε και το σκόρδο πολύ καλά.

2. Ζεστάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, χαμηλώστε την ένταση και συνεχίστε για άλλα 5 λεπτά.

3. Μόλις γυαλίσει και χρυσίσει το κρεμμύδι, βάλτε άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τους κύβους μελιτζάνας. Μπορείτε να ροδίσετε τους κύβους σε δόσεις και να μην τους στριμώξετε όλους στο σκεύος, διότι αυτό θα βοηθήσει στο καλύτερο καραμέλωμά τους. Μόλις οι μελιτζάνες απορροφήσουν το λάδι, ρίξτε και την τελευταία κουταλιά λάδι και ανακατεύοντας συνεχώς, ψήστε τις για 10 λεπτά.

4. Ρίξτε τις ντομάτες και ανακατεύοντας περιστασιακά, σπάστε τις με μια ξύλινη κουτάλα και μαγειρέψτε τις μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα ντομάτας. Βάλτε το σκόρδο και τα μπαχαρικά.

5. Με την ξύλινη κουτάλα, ανοίξτε τρύπες (φωλιές) μέσα στη σάλτσα, όσες είναι τα αυγά. Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και βάλτε τα έπειτα στο τηγάνι, ένα αυγό ανά φωλιά. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά με το καπάκι του σκεύους σκεπασμένο, για 8 με 10 λεπτά.

6. Στίψτε το χυμό ½  λεμονιού και περιχύστε τον καγιανά, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με τριμμένη φέτα ή γιαούρτι και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Διαβάστε επίσης:

Πορτοκαλόπιτα κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια και σταγόνες σοκολάτας

Μπαρμπούνια στον φούρνο, με σπιτικό πουρέ πατάτας

Καπκέικς με γεύση τιραμισού

Keywords
Τυχαία Θέματα