Τσίπρας: Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις της Γερμανίας για στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Κάλεσμα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκλογικό του αγώνα απεύθυνε προς τις προοδευτικές δυνάμεις της Γερμανίας ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ομογενείς στο Βερολίνο στο οποίο πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως αυτή η μάχη στην Ελλάδα,

στις εκλογές της 21 Μαϊου είναι κρίσιμη και για την Ευρώπη, διότι είναι μάχη απέναντι στις δυνάμεις του νεοσυντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Στις ελληνικές εκλογές της 21ης του Μάη, θα δοθεί ο επόμενος αγώνας των ευρωπαϊκών δυνάμεων της προόδου απέναντι στις δυνάμεις του νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού» σημείωσε, γι’ αυτό «οι δυνάμεις της προόδου σε Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να δώσουν αυτόν τον αγώνα όσο το δυνατόν πιο ενωμένες».

«Αυτή η μάχη στην Ελλάδα, μάχη Αριστεράς – Δεξιάς, που μπορεί να δώσει και την προοπτική μιας κεντροαριστερής ευρείας κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, είναι μάχη κρίσιμη και για την Ευρώπη, και θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες μάχες ιδεολογικές και πολιτικές το επόμενο διάστημα και στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Σε αυτή τη μάχη, θέλω να πιστεύω, και με τη στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια σημαντική νίκη για λογαριασμό της προόδου και της Δημοκρατίας».

Αισθανόμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε ως κυβέρνηση

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωθυπουργίας του τονίζοντας ότι ακόμη και τότε που υπήρχαν οι καταναγκασμοί του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δείξει τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση, κατάφερε να την βγάλει από την κρίση χρεοκοπίας και να την ξανακάνει μια «κανονική χώρα».

«Αν και δεν είχαμε την ευχέρεια να κυβερνήσουμε δίχως καταναγκασμούς και να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας, μπορώ να πω σήμερα ότι αισθανόμαστε περήφανοι γιατί είμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που η επόμενη δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε τη δυνατότητα να το ισχυριστεί αυτό. Το αντίθετο».

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα και για το πως πρέπει να είναι η «Ελλάδα του αύριο», είπε ότι σε αυτές τις εκλογές η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω της τις πολιτικές που οδήγησαν σε χρεοκοπία το 2009, να αφήσει πίσω της τη διεύρυνση των ανισοτήτων, το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά αλλά και μια περίοδο υποχώρησης του κράτους δικαίου όπως συνέβη εξαιτίας των υποκλοπών.

Προϋπόθεση η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα μαθηματικά, την ηθική και… τον Ανδρουλάκη

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που υπάρχει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας για την απλή αναλογική, τις κυβερνήσεις συνεργασίας και τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας.

«Σε αυτές τις εκλογές», είπε, «που για πρώτη φορά θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στη Γερμανία για πολλά χρόνια».

Στην Ελλάδα, σημείωσε, «έχουμε συνηθίσει να βαφτίζουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις που είναι μειοψηφικές, στην κοινωνία και στο εκλεκτορικό σώμα. Τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να έχουμε μια κυβέρνηση συμμαχική η οποία πλειοψηφική. Το νέο σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα θα είναι μια μεγάλη αλλαγή». Εντούτοις, συνέχισε το κυβερνητικό κόμμα κινδυνολογεί και λέει ότι η απλή αναλογική και οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα φέρουν αστάθεια. «Στη πραγματικότητα ή αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ότι η ΝΔ αρνείται την προοπτική συμμαχικής κυβέρνησης από τις εκλογές της 21ης Μάη και λέει «ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη».

«Εμείς από την άλλη είμαστε έτοιμοι, αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαΐου να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που όλοι ξέρουμε. Και λέμε, το αυτονόητο, ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν και μόνο αν ηττηθεί η αλαζονική κυβέρνηση που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη χώρα. Δεν είναι καπρίτσιο ή εμμονή που λέμε μονάχα αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε τα μαθηματικά, δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δε συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα, το λέει η ηθική, το λέει και ο εκπρόσωπος του τρίτου κόμματος που δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές. Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει σήμερα η χώρα μπροστά της».

Η Ελλάδα του αύριο δε μπορεί να είναι δεσμοφύλακας της Ευρώπης

Επίσης, αναφερόμενος στο πως οραματίζεται την «Ελλάδα του αύριο» (δημόσιο σύστημα Υγείας, ασφάλεια στις υποδομές και τις μεταφορές, κράτος δικαίου και χρηστή διοίκηση κλπ) αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

«Για εμάς η Ελλάδα του αύριο θα παλεύει (σ.σ. όπως έκανε, είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Γερμανία και όλη την ΕΕ και την Τουρκία) για ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Γιατί δε μας αξίζει ο ρόλος του δεσμοφύλακα μιας Ευρώπης φρούριο».

Σήμερα, τόνισε «δεν αρκεί να στηρίζουμε την προστασία των συνόρων μας απέναντι στην εργαλειοποίηση από διακινητές και γείτονες» αλλά «πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους για την ανάγκη για νόμιμες οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, ώστε να μειωθούν οι παράνομες ροές». Και αυτό θα γίνει, είπε, «με ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που να μην ρίχνει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα προχωρήσει η Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη».

Επιτέθηκε δε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «δε μπορεί σήμερα να έχουμε μια εικόνα ενός πρωθυπουργού που φωτογραφίζεται στο φράχτη, αντιγράφοντας την καμπάνια του Τραμπ, και ήρθε τώρα ο Μπάιντεν και είπε “παιδιά αυτά είναι ανοησίες” δε λύνεται έτσι το προσφυγικό, δεν έχουμε κάποιο ταμπού μακάρι να λυνόταν αλλά δε λύνεται έτσι, είναι υποκρισία και λαϊκισμός».

Σε ό,τι αφορά την ομογένεια, και ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει ότι ο νόμος για την ψήφο των ομογενών είναι πολύπλοκος και δίνει το δικαίωμα να ψηφίσει ένας μικρός αριθμός ομογενών, ανέφερε:

«Για εμάς η Ελλάδα του αύριο, τέλος, αποδίδει τη σημασία που πρέπει στην ομογένειά της.

· Με στήριξη της εκπαίδευσης τόσο σε σχέση με τα μεικτά δίγλωσσα σχολεία, όσο και με την ίδρυση ψηφιακού δίγλωσσου σχολείου.

· Με εκπαιδευτικούς και από την ομογένεια και με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

· Και με πρόσβαση σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας για όλους.

· Με την εξασφάλιση ισχυρών αναγνωρισμένων απολυτηρίων».

«Οι ευρωπαϊκοί λαοί χρειάζονται μια Ευρώπη πιο δημοκρατική»

Σε ό,τι αφορά την φυσιογνωμία της Ευρώπης ανέφερε πως:

«Η Ευρώπη σήμερα, χρειάζεται αυτήν την προοδευτική και δημοκρατική Ελλάδα του αύριο» αλλά και η Ελλάδα και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί «χρειάζονται μια διαφορετική Ευρώπη, πιο δημοκρατική και πιο προσανατολισμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην οικονομική σύγκλιση και στην κοινωνική συνοχή».

Και συνέχισε, λέγοντας πως σήμερα χρειαζόμαστε:

«Μια Ευρώπη που έκανε το πρώτο της βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινό δανεισμό, που πρέπει να συνεχιστεί.

Μια Ευρώπη που έχει ενεργό διπλωματικό ρόλο στη γειτονιά της για να είναι και αξιόπιστη πέρα από αυτήν.

Δηλαδή μια Ευρώπη που στηρίζει ενεργά το διεθνές δίκαιο απέναντι σε παραβιάσεις, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό ενώ παλεύει για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Που παίρνει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο και αντιλαμβάνεται τον ιστορικό της ρόλο.

Που βασίζεται σε έναν ισχυρό διατλαντικό διάλογο και στο ΝΑΤΟ αλλά είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει πέρα από αυτό το πλαίσιο, όπου δεν συμπίπτουν οι αρχές και της Ευρώπης με τις άλλες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργούλης: Αρνήθηκε η δικαστής να δώσει τη δικογραφία στους δικηγόρους του

Μητσοτάκης: Είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα – Live

Γιάννης Δραγασάκης: Απάντηση στα «κατασκευασμένα αφηγήματα» περί του ενδεχομένου «κυβέρνηση των ηττημένων»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Κάλεσμα, Γερμανίας, ΣΥΡΙΖΑ,tsipras, kalesma, germanias, syriza