Αλλαγή του φορέα υλοποίησης EuroAsia Interconnector

Επί τάπητος βρίσκεται το θέμα της αλλαγής του φορέα υλοποίησης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν, μιλώντας στο energypress, απολύτως αξιόπιστες πηγές, ως διάδοχη κατάσταση στον ρόλο του project promoter εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μετά τις «παλιές» διενέξεις, είναι γνωστό ότι συνδράμει εδώ και χρόνια το έργο σε τεχνικό επίπεδο, ενώ έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή

του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Επί τάπητος βρίσκεται το θέμα της αλλαγής του φορέα υλοποίησης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν, μιλώντας στο energypress, απολύτως αξιόπιστες πηγές, ως διάδοχη κατάσταση στον ρόλο του project promoter εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μετά τις «παλιές» διενέξεις, είναι γνωστό ότι συνδράμει εδώ και χρόνια το έργο σε τεχνικό επίπεδο, ενώ έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο συζητήσεις μεταξύ του μετόχου του Euroasia Interconnector και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας. Αντικείμενό τους είναι η σύναψη συμφωνίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του μετόχου, για την ανάληψη του ρόλου του project promoter από τον Διαχειριστή της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει προσφορά στο μέτοχο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά έχει γίνει αποδεκτή και θα ενημερωθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σημερινός φορέας υλοποίησης έχει ωριμάσει το έργο σε σημαντικό βαθμό, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και συνάπτοντας σύμβαση με τη Nexans για το καλωδιακό τμήμα του έργου.

Ωστόσο, στη φάση που βρίσκεται τώρα το project (προ της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του καλωδίου μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη Nexans) προκύπτουν ανάγκες, κυρίως στο χρηματοδοτικό επίπεδο, που φαίνεται ότι η κυπριακή εταιρεία δυσκολεύεται να καλύψει. Με βάση αυτά τα δεδομένα,  η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του φορέα υλοποίησης θεωρείται από όλες τις πλευρές ως η καλύτερη λύση για την ομαλή υλοποίηση του έργου, στο βαθμό που ο Ελληνικός Διαχειριστής διαθέτει, αφενός την απαραίτητη οικονομική ευρωστία, αφετέρου την τεχνική δυνατότητα και εμπειρία για να υλοποιήσει ένα έργο τόσο υψηλής τεχνικής δυσκολίας.

Ο Διαχειριστής άλλωστε,  στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών operational capacity που παρείχε στο έργο τα τελευταία  χρόνια, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία για το καλώδιο.  Η αναβάθμιση της συμμετοχής του -με την ανάληψη του ρόλου του project promoter-  αποτελεί «κλειδί» για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της σύμβασης που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα έχει συνάψει καταρχήν συμφωνία με επενδυτικό κεφάλαιο από το Ισραήλ για συμμετοχή του στο έργο με ποσοστό έως 33%,  με τον όρο να είναι ο Διαχειριστής σημαντικός μέτοχος στο έργο.

Σημειώνεται επίσης ότι το τελευταίο διάστημα, ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Κύπρου, παρέχοντας τεχνικές πληροφορίες για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις τεχνολογίας HVDC μεταφέροντας την τεχνογνωσία του από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι πηγές του Διαχειριστή που ρωτήθηκαν από το energypress, αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση ασχολείται με μεγάλη σοβαρότητα με το έργο της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης και η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου είναι εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: Energypress.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα