Αναβολή μόνο λόγο Κυπριακού

Δύο λόγους παρουσίασε ο Σωκράτης Χάσικος γιατί δεν ήθελε να πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές
Μόνο οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση, υποστηρίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Στις 15 Οκτωβρίου αποφασίζει το ΑΚΕΛ ποια θα υποστηρίξει στους δήμους

Για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε, χθες, να στείλει μήνυμα στα κόμματα να αποφασίσουν την αναβολή των δημοτικών εκλογών. Ακόμη και στο «και πέντε» ο κ. Χάσικος υπεραμύνθηκε της άποψής του. Κυπριακό και μεταρρύθμιση της

Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) -θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη- ήταν οι λόγοι που διαμόρφωσαν την άποψή του.

· Για το Κυπριακό είπε: Είναι καλό να φροντίζεις την ίδια στιγμή να συντηρείς, να κρατάς ένα αρραγές, ενωμένο εσωτερικό μέτωπο. Ήταν ένας από τους λόγους.

· Για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε: Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Οπότε είναι κάτι πέρα από ανάγκη το νοικοκύρεμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο εκσυγχρονισμός της.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, «θα ήταν καλό αυτές οι εκλογές να αναβληθούν, έτσι ώστε να τελειώσουμε με το Κυπριακό, να το διαχειριστούμε μέσα σε ένα κλίμα και ένα πνεύμα ενότητας, κι όχι σμπαράλια όπως ως συνήθως βγαίνουμε από τις εκλογές, αλλά και την ίδια στιγμή οι υφιστάμενοι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση που θα ψηφίσει η Βουλή».

Φαίνεται, σημείωσε, ότι δεν είχε ευήκοον ους αυτή η πρόταση. «Εν τω μεταξύ τα κόμματα έχουν προχωρήσει στις δικές τους διαδικασίες, έχουν εξαγγείλει, έχουν επιλέξει υποψηφίους κ.λπ. Αντιλαμβάνεστε τώρα ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργού Εσωτερικών και πολύ περισσότερο της Κυβέρνησης να έρθει να τους πει, ξέρετε σταματάτε, μην κάνετε εκλογές κ.λπ.», συμπλήρωσε.

Αν οι ίδιοι, είπε, τα κόμματα, νιώθουν ότι θα ήταν πιο σωστό να αναβάλουμε τις εκλογές, είναι στο χέρι τους. «Βουλή είναι, μπορεί αύριο, ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας -δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν τελικά- να πάρουν και μια απόφαση της μορφής αυτής για αναβολή εκλογών. Είναι θέμα δικό τους», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα θέσει εκ νέου την άποψή του, ο κ. Χάσικος είπε πως «νομίζω είναι άκομψο, να μην πω προσβλητικό προς τα κόμματα όταν έχουν ήδη δρομολογήσει μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, έχουν επιλεγεί οι υποψήφιοι, κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει τον προεκλογικό τους αγώνα, να πάμε εμείς να τους πούμε σταματάτε. Δεν είναι ούτε καλό ούτε και σωστό για τα κόμματα αλλά και τη Δημοκρατία την ίδια».

Προχωράμε κανονικά, εκτός αν…
Κανονικά θα προχωρήσει η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τον Δεκέμβριο, εκτός και αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το Κυπριακό τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχετικά με το πώς προχωρά η προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών, των υποψηφίων που στηρίξαμε, των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, να περάσουν τα δικά τους μηνύματα και προγράμματα στη βάση της τοπικής τους κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΔΗΣΥ να γίνονται ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές και αν θα συνεχιστεί η προώθηση της πρότασης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε εδώ και έναν χρόνο, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε συναίνεση και προχωράμε με τις εκλογές κανονικά».

Παίρνει αποφάσεις το ΑΚΕΛ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνέρχεται στις 15 Οκτωβρίου, έχοντας ρόλο περισσότερο διαδικαστικό και τυπικό ως προς τους υποψήφιους που η παράταξη της Αριστεράς θα στηρίξει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, «κάτι το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «συζητούμε με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις, σεβόμαστε απολύτως τις απόψεις που εκφράζονται, καταβάλλουμε προσπάθειες να εξευρεθούν τέτοιες επιλογές οι οποίες θα δημιουργούν τις καλύτερες προοπτικές και για τον ίδιο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για τους πολίτες σε κάθε ξεχωριστό δήμο, κι εκεί και όπου είναι εφικτό να επιτευχθούν και συνεργασίες».

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, είπε ότι «ξέραμε το ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ και τώρα έχουμε το ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ και θέση μου είναι ότι κάποιοι, επειδή αναλώνουν πάρα πολύ χρόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι, έχουν ευφάνταστες ιδέες».

«Νομίζω ότι τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις, με βάση τη δημοσιοποίηση των ατόμων που υποστηρίζονται από τα διάφορα κόμματα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν υπάρχει ούτε ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ όπως δεν υπάρχει και ούτε ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ», είπε καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού.

Νέες υποψηφιότητες
Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία Γερμασόγειας εξαγγέλλει ο Κυριάκος Ξυδιάς, ο οποίος ήταν ξανά υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις δημοτικές εκλογές του 2011.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση Τουριστικής Ανάπτυξης Γερμασόγειας, που στηρίζει την υποψηφιότητά του, αναφέρεται πως η εξαγγελία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 18:00, στο κέντρο Blue Lantern.

Ο Κυριάκος Ξυδιάς αναμένεται ότι θα στηριχθεί επίσημα και από το ΑΚΕΛ για τη δημαρχία της Γερμασόγειας, την οποίαν διεκδικούν, μέχρι στιγμής, τέσσερεις τουλάχιστον υποψήφιοι.

Πρόκειται για τον νυν Δήμαρχο Αντρέα Γαβριηλίδη, που διεκδικεί μια τρίτη θητεία με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, τον δημοτικό σύμβουλο Παύλο Παύλου, που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ, καθώς και δυο ανεξάρτητες υποψηφιότητες, του πρώην Δημάρχου Γερμασόγειας (1994-2006) Πανίκου Λουρουτζιάτη και του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Μάριου Οράτη.

Την πρόθεσή του για να διεκδικήσει τη δημαρχία Γερμασόγειας έχει εκφράσει και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Ηρακλέους, ο οποίος μαζί με τον κ. Οράτη ήταν υποψήφιοι στην εσωκομματική διαδικασία του ΔΗΣΥ.

Επίσης, την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου εξαγγέλλει το νυν μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κουκλής, για τις επερχόμενες εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, η απόφαση αυτή λήφθηκε «έπειτα από ενθάρρυνση πολλών συγχωριανών από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και ύστερα από σκέψη και προβληματισμό».

«Συναισθάνομαι πλήρως τις ευθύνες, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνω και θα δώσω το άπαν των δυνάμεών μου, τον άριστο εαυτό μου, για να ενώσουμε δυνάμεις, να συνεχίσει η αγαπημένη μας Κοινότητα, το Πισσούρι, τη λεωφόρο της ανάπτυξης και της προόδου», προσθέτει.

Ο κ. Κουκλής αναφέρει, ακόμη, πως έχει «τις δυνάμεις, το μεράκι και την όρεξη, προπάντων το όραμα, ώστε το Πισσούρι να συνεχίσει και να διευρύνει τα έργα υποδομής και ζωής, να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών» και καλεί τους συγχωριανούς του να τον στηρίξουν και να τον εμπιστευτούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα