Αρχίζει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το πρότυπο του ΟΟΣΑ το 2016
Πέραν του αριθμού φορολογικής ταυτότητας, θα παρέχονται πληροφορίες για το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης του ιδιοκτήτη του λογαριασμού, το όνομα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που δίνει την ενημέρωση κ.ά.

Μεγάλη πρόκληση για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, και όχι μόνο, για το τρέχον έτος αποτελεί η υιοθέτηση του προτύπου του ΟΟΣΑ

για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και της ανάλογης Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Η Κύπρος αποτελεί μιαν από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζουν το πρότυπο, άλλες θα το υιοθετήσουν ένα χρόνο αργότερα, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για την υιοθέτησή του.

Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το πρότυπο του ΟΟΣΑ το 2016 και σχετικό διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών έχει εκδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2015 («Διάταγμα»), το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016. Επιπλέον, εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, η οποία προνοεί την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, για εισοδήματα από απασχόληση, συντάξεις, αμοιβές διοικητικών συμβούλων εταιρειών, ακίνητη περιουσία και ασφάλειες ζωής.

Προέκταση του FATCA
Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν προέκταση του FATCA, νομοθεσίας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα στην Αμερική και προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφορίων αναφορικά με Αμερικανούς φορολογούμενους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η υιοθέτηση των πιο πάνω δημιουργεί υποχρεώσεις και προετοιμασία για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, εμπιστεύματα (trusts).

Οι οργανισμοί που αναφέρονται πιο πάνω θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν την πληροφόρηση για τους πελάτες τους, όπως καθορίζεται από το πρότυπο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να κατέχονται είναι η φορολογική κατοικία του πελάτη και ο αριθμός φορολογικής ταυτότητας.

Οι λογαριασμοί
Αναφορικά με λογαριασμούς οι οποίοι διατηρούνται μέσω εταιρειών και ανάλογα με την ταξινόμηση του πελάτη-εταιρείας δύναται να παρέχονται πληροφορίες για τελικούς δικαιούχους που κατέχουν τουλάχιστον 10% των εταιρειών/οργανισμών (για φυσικά πρόσωπα θα ανταλλάσσονται οι φορολογικές πληροφορίες χωρίς να απαιτείται διαδικασία αξιολόγησης). Για την ταξινόμηση, σημαντική παράμετρο αποτελούν τα είδη των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν πελάτες-εταιρείες. Αν η πλειοψηφία αφορά εισοδήματα από επενδύσεις (passive income) δηλαδή ενοίκια, μερίσματα και τόκους, τότε θα πρέπει να δίνονται πληροφορίες για τους τελικούς δικαιούχους.

Πέραν του αριθμού φορολογικής ταυτότητας, θα παρέχονται πληροφορίες για το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης του ιδιοκτήτη του λογαριασμού, το όνομα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που δίνει την πληροφόρηση, το υπόλοιπο του λογαριασμού, την αξία των χρηματοοικονομικών μέσων που κατέχονται, τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και έσοδα από πώληση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση λογαριασμών θεματοφυλακής και αν ο λογαριασμός έχει κλείσει κατά την περίοδο αναφοράς.

Επιλογή εξαίρεσης
Η ΠΡΩΤΗ περίοδος αναφοράς θα είναι το 2016 και η πληροφόρηση θα δοθεί το 2017. Όπως σημειώνεται στο πρότυπο του ΟΟΣΑ, και στο Διάταγμα, δίνεται η επιλογή στο χρηματοοικονομικό ίδρυμα όπως εξαιρέσει προϋπάρχοντες λογαριασμούς εταιρειών με αθροιστικό υπόλοιπο ή αξία λογαριασμού 250.000 δολάρια ΗΠΑ ή λιγότερο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015, από τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και κατ’ επέκτασιν την ανταλλαγή πληροφοριών. Αναφορικά με λογαριασμούς εταιρειών που υπερβαίνουν το ποσό των 250.000 δολαρίων ΗΠΑ κατά ή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2015 το χρηματοοικονομικό ίδρυμα θα πρέπει να προβεί στις απαιτούμενες διαδικασίας δέουσας επιμέλειας για ταξινόμηση του δικαιούχου του εν λόγω λογαριασμού.

Σχετικά με προϋπάρχοντες λογαριασμούς που διατηρούνται από φυσικά πρόσωπα με υπόλοιπο ή αξία που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολαρίων ΗΠΑ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015, οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016, ενώ για προϋπάρχοντες λογαριασμούς φυσικών προσώπων με υπόλοιπο ή αξία που δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2017. Οποιοιδήποτε νέοι λογαριασμοί από 1η Ιανουαρίου 2016 θα υπόκεινται κατά το άνοιγμά τους στις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας, κατ’ επέκτασιν στην ταξινόμηση των δικαιούχων με βάση το πρότυπο του ΟΟΣΑ.

Ουσιαστικά, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο Τμήμα Φορολογίας τις απαραίτητες πληροφορίες, αναφορικά με πελάτες οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι ξένων χωρών που εφαρμόζουν το πρότυπο του ΟΟΣΑ και έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κύπρο. Αναφορικά με πελάτες φορολογικούς κατοίκους του κράτους-μέλους της ΕΕ, η ανταλλαγή πληροφοριών θα πραγματοποιείται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Η εν λόγω πληροφόρηση, που λαμβάνεται από το Τμήμα Φορολογίας, θα αποστέλλεται στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
[email protected]
Assistant Manager, KPMG

Keywords
Τυχαία Θέματα