Αβραμόπουλος: H Eυρωπαική Επιτροπή στηρίζει Ελλάδα-Ιταλία

Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Borisov, την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών κα Bachvarova και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mitov.

Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Στη συνέχεια o Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου, με την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών κα Bachvarova, ανέφερε ότι η Βουλγαρία βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση και διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες προκλήσεις. Οφείλει, τόνισε, να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα σεβόμενη απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Προς στιγμήν, οι ροές προς τη Βουλγαρία είναι περιορισμένες, αλλά γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές διαδρομές αλλάζουν.

Κατά τη συνάντησή τους ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και ότι η Βουλγαρία έχει μια στρατηγική θέση ως γειτονική χώρα με την Τουρκία και με τη Σερβία.

Επεσήμανε ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να υλοποιείται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και απηύθυνε εύσημα προς τη Βουλγαρία για την προληπτική πολιτική της στο ζήτημα αυτό.

Ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 91 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο 2014-2020 για να ενισχυθεί η Βουλγαρία στην κοινή προσπάθεια των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Έλληνας Επίτροπος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα και την Ιταλία και ότι η απαραίτητη λειτουργία των hotspots βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συμβαδίζει με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.

"Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα να εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση προς δικό τους όφελος. Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές πρέπει να κάνουν το έργο τους προκειμένου να διασφαλισθεί ότι αυτοί οι εγκληματίες θα αναγνωρίζονται και θα διώκονται» πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα