Γ. Δανός: Προβλήματα αλλά και θέαμα από την ηλιακή καταιγίδα

Η ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που έφθασε στη Γη το Σαββατοκυρίακο προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές χώρες επηρεάζοντας σε μικρό βαθμό τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρισμό, το δίκτυο γεωεντοπισμού (GPS), τους δορυφόρους, αλλά και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα από τη Γη, ωστόσο πρόσφερε ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο ουράνιο θέαμα, το οποίο ήταν για λίγο ορατό και από την Κύπρο.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του

Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός είπε ότι ο Ηλιος θα βρίσκεται φέτος και του χρόνου στο 11χρονο του μέγιστο και αυτή η ηλιακή καταιγίδα του Σαββατοκύριακου που ήταν ιδιαίτερα έντονη, ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2003.

Το υπέροχο πολικό σέλας ήταν ορατό ακόμη και στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο γύρω στις 1:30 τα ξημερώματα. "Εγινε ορατό από αυτόματες κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο Τρόοδος που κατέγραφαν τον ουρανό και φάνηκε σαν ένα κόκκινο χρώμα στον ορίζοντα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο κ. Δανός.

Ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του. Oι στεμματικές εκπομπές μάζας προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης.

Πώς επηρέασε τον πλανήτη

------------------

Η ηλιακή καταιγίδα επηρέασε κυρίως τις βόρειες χώρες όπως στην Σκανδιναβία όπου υπήρξαν σοβαρά προβλήματα με τον ηλεκτρισμό και συγκεκριμένα μετασχηματιστές είχαν καταστραφεί και υπήρξε διακοπή του ηλεκτρισμού.

Επίσης, ο κ. Δανός είπε ότι η ηλιακή καταιγίδα επηρέασε και το σύστημα GPS που χρησιμοποιείται σε διάφορες διεργασίες. Μια από αυτές τις διεργασίες είναι στον αγροτικό τομέα όπου γεωργοί  οργώνουν με αυτόματα μηχανήματα. Η ηλιακή καταιγίδα επηρέασε το σύστημα με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί με ακρίβεια.

Λόγω του ότι η ηλιακή καταιγίδα έφθασε στη Γη το Σαββατοκύριακο, δεν επηρέασε το Χρηματιστήριο.

Αν τα χρηματιστήρια ήταν ανοικτά, είπε, θα μπορούσε να επηρεάσει και τις πράξεις, εξηγώντας ότι κάποια Χρηματιστήρια χρησιμοποιούν τον GPS για την ακριβή καταγραφή της ώρας όταν γίνει μία πράξη για να μην υπάρχει αμφισβήτηση ποιος έκανε πρώτος ή δεύτερος την πράξη.

Επηρέασε επίσης σε λιγότερο βαθμό τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Σε ό,τι αφορά τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διαστημικό Σταθμό 400 χιλιόμετρα από τη Γη, ο κ. Δανός ανέφερε ότι η ΝΑΣΑ έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

Η ηλιακή καταιγίδα επηρέασε και τους δορυφόρους γύρω από τον πλανήτη μας αλλά λήφθηκαν μέτρα και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν προβλήματα.

"Εφόσον το 2024 και το 2025 ο Ηλιος διανύει αυτό το μέγιστο, δεν αποκλείω ότι αυτό το φαινόμενο θα ξανασυμβεί στον επόμενο ένα περίπου χρόνο" κατέληξε.

Το φαντασμαγορικό βόρειο σέλας που προκάλεσε η ηλιακή καταιγίδα έγινε ορατό σε πολλές περιοχές του κόσμου, ακόμη και σε περιοχές που συνήθως δεν έχουν την τύχη να το παρατηρήσουν.

Το Κέντρο Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού των ΗΠΑ μέτρησε την γεωμαγνητική καταιγίδα στον 4ο βαθμό (στην πεντάβαθμη κλίμακα).

Keywords
Τυχαία Θέματα