Η ώρα που γίνονται τα διαγωνίσματα παίζει ρόλο στο βαθμό

Όσο πιο αργά γίνονται μέσα στη μέρα, τόσο χειρότεροι είναι κατά μέσο όρο οι βαθμοί των παιδιών, όπως…επιβεβαίωσε μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.

Για να καταλήξουν στο εν λόγω συμπέρασμα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φραντσέσκα Τζίνο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν

αποτελέσματα περίπου δύο εκατομμυρίων διαγωνισμάτων, που είχαν συνολικά δώσει οι μαθητές ηλικίας οκτώ έως 15 ετών σε δανικά δημόσια σχολεία κατά την περίοδο 2010-13.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για κάθε μία ώρα αργότερα που δινόταν το διαγώνισμα, οι βαθμοί μειώνονταν σχεδόν 1% κατά μέσο όρο. Η μείωση ήταν αναλογικά μεγαλύτερη μεταξύ των μέτριων μαθητών με τις χειρότερες επιδόσεις. Αν όμως πριν το διαγώνισμα υπήρχε ένα διάλειμμα 20 έως 30 λεπτών, τότε -ακόμη κι αν το διαγώνισμα δεν γινόταν νωρίς το πρωί- η μέση βαθμολογία των μαθητών ήταν αυξημένη κατά 1,7%.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «γνωστική κόπωση». Γι' αυτό, όπως είπαν, όταν προηγείται διάλειμμα, τότε ο νους των παιδιών προλαβαίνει να «καθαρίσει» και έτσι να αποδώσει καλύτερα.

Συνεπώς, οι επιστήμονες δεν εισηγούνται τα διαγωνίσματα να γίνονται κατ' ανάγκη μόνο το πρωί, αρκεί να προηγείται μεγάλο διάλειμμα, αν η ώρα είναι προχωρημένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα