«Ισοπαλία» Τραμπ – Κρουζ στις εκλογικές αναμετρήσεις

Ντόναλντ Τραμπ και Τεντ Κρουζ μοιράστηκαν τις νίκες στις τέσσερις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αφήνοντας χωρίς νίκες το Μάρκο Ρούπιο.

Με βάση τη μέχρι στιγμής κατανομή των εκλεκτόρων, ο Τραμπ με τους 49 του Σαββάτου φτάνει τους 378, ο Κρουζ με τους 64 στους 295 κι ο Ρούμπιο με 13 το Σάββατο τους 123.

Στις τρεις προκριματικές των δημοκρατικών ο Μπέρνι Σάντερς νίκησε στις δύο πολιτείες και με τους 47 εκλέκτορες που κατέκτησε έφτασε τους 479. Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε μία πολιτεία

και προσθέτει 55 εκλέκτορες στο στρατόπεδό της, για να φτάσει τους 1.121.

Αναλυτικότερα, στο Κάνσας, μεγάλος νικητής ήταν ο Τεντ Κρουζ με 48,2%, ο Τραμπ με 23,3%, ο Ρούμπιο με 16,7% κι ο Κάσικ με 10,7%. Στους Δημοκρατικούς, ο Μπέρνι Σάντερς 67,7% έναντι 32,3% για τη Χίλαρι Κλίντον.

Στο Κεντάκι, Τράμπ 35,9%, Κρουζ 31,6%, Ρούμπιο 16,4% και Κάσικ 14,4%.

Στη Λουιζιάνα, Τράμπ 41,5%, Κρουζ 37,8%, Ρούμπιο 11,2% και Κάσικ 6,4%. Στους Δημοκρατικούς η Χίλαρι Κλίντον με 71,2% συνέτριψε τον Μπέρνι Σάντερς (23,1%), αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την παντοδυναμία της στον αμερικανικό νότο και στην αφροαμερικανική κοινότητα.

Στη Ντεμπράσκα, νίκη του Σάντερς με 56,6% έναντι 43.4% της Χίλαρι Κλίντον.

Στο Μέιν νικητής ο Τεντ Κρουζ με 45,9% και ακολουθούν ο Ντόναλντ Τραμπ με 32,6%, ο Τζον Κάσικ με 12,2% κι ο Μάρκο Ρούμπιο με μόλις 8%.

Μιλώντας στους υποστηρικτές του στο Αϊντάχο, ο Τεντ Κρουζ επανέλαβε ότι αποτελεί το τελευταίο οχυρό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να σταματήσει το δρόμο του Τραμπ προς το χρίσμα και κάλεσε τους κ. Ρούμπιο και Κάσικ να αποσυρθούν από την κούρσα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο από το Πόρτο Ρίκο δήλωσε πως οι μάχες δόθηκαν σε πολιτείες όπου οι αντίπαλοί του απλά τα πάνε καλύτερα και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ που ακύρωσε τη συμμετοχή του στην ετήσια συγκέντρωση των συντηρητικών, μίλησε στην πόλη Γουίτσιτα του Κάνσας όπου επιτέθηκε στον πρώην προεδρικό υποψήφιο του κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ.

«Θα έπρεπε να αφιέρωνε την ίδια ενεργητικότητα το 2012», είπε ο εκκεντρικός μεγιστάνας, σχολιάζοντας την κριτική που του ασκεί ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος στις προσπάθειες για να ηττηθεί ο Τραμπ.

Στο δημοκρατικό στρατόπεδο, οι δύο νίκες του Σάντερς, σε συνδυασμό με το ρεκόρ οικονομικών εισφορών που συγκεντρώνει, δείχνει ότι η εκστρατεία του θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Ωστόσο, η επιτυχία της Χίλαρι Κλίντον στο Λουιζιάνα δείχνει είναι αδύνατο να χάσει το χρίσμα του κόμματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα