"Μαχαίρι" στα επιδόματα βουλευτών που θα απουσιάζουν

"Μαχαίρι" αποφάσισε να βάλει ο νέος πρόεδρος της Βουλής στο μηνιαίο επίδομα παραστάσεως των βουλευτών, σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας τους από συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στις οποίες ανήκουν.

Στο σημείο 13 του Κανονισμού της Βουλής, αναγράφεται ρητά ότι οι βουλευτές υποχρεούνται να συμμετέχουν

στις συνεδριάσεις και τις εργασίες της Βουλής αλλά και σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, στις οποίες είναι μέλη.

Αποκοπές σε περίπτωση απουσιών

Οι βουλευτές, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπόκεινται σε αποκοπές σε περίπτωση που συμπληρώσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό απουσιών, από συνεδρίες της Βουλής ή των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σημείο 15 του Κανονισμού, αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις της Βουλής ή τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποία είναι μέλος, τότε του αποκόπτεται ολόκληρο το μηνιαίο επίδομα παραστάσεως.

Αν απουσιάσει αδικαιολόγητα από δυο συνεχείς συνεδριάσεις της Βουλής ή τρεις συνεχείς συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποία είναι μέλος, τότε του αποκόπτεται το μισό μηνιαίο επίδομα παραστάσεως.

Αν απουσιάσει από δυο συνεχόμενες συνεδρίες Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποία είναι μέλος τότε του αποκόπτεται το 1/3 του μηνιαίου επιδόματος παραστάσεως.

Επιτροπή Τηρήσεως Κανονισμού

Οι απουσίες θα ελέγχονται από τριμελή Επιτροπή, της οποία προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη να ενημερώνει τον Υπουργό Οικονομικών κάθε μήνα. Οι αποκοπές θα γίνονται από το επίδομα του επόμενου μήνα.

Να σημειώσουμε ότι το μηνιαίο επίδομα παραστάσεως του κάθε βουλευτή ανέρχεται γύρω στα €1708.

Δικαιολογημένες απουσίες, θεωρούνται αυτές που έχουν ως λόγο προβλήματα υγείας, θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας/ασθενείας συγγενικού προσώπου ή λόγω απουσίας στο εξωτερικό για δημόσιο ή ιδιωτικό σκοπό.

Ο βουλευτής σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον Πρόεδρο, πριν τη συνεδρία στην οποία θα απουσιάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα