Μονή Αββακούμ: Η καταγγελία για παρενόχληση, τα εμβάσματα και ο Χρυσόστομος Β'

Αντιμέτωπος με σοβαρότατη καταγγελία πιθανής διάπραξης σοβαρού ποινικού αδικήματος για σεξουαλική παρενόχληση, βρίσκεται ο Ηγούμενος της Μονής Αββακούμ.

Την καταγγελία διερευνά η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Ομάδων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει στο Σίγμα τη διερεύνηση καταγγελίας, αλλά να μην διευκρινίζει εάν έχουν υποβληθεί από περισσότερα από ένα άτομα ή εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενες καταγγελίες από το ίδιο πρόσωπο.   

«Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση δεν μπορούμε να προβούμε σε κανένα σχόλιο», ανέφερε η Διευθύντρια

της Υποδιεύθυνσης, Κυριακή Λαμπριανίδου.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται για το θέμα είναι καθημερινά σε μορφή χιονοστιβάδας.

Με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει ότι πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση προς άτομο που παλαιότερα εργαζόταν στο μοναστήρι, την εφημερίδα Φιλελεύθερος να αναφέρει ότι το θύμα απέστειλε επιστολή για το περιστατικό και στην Ιερά Σύνοδο, ενώ η Cyprus Times αναφέρει ότι ο παραπονούμενος ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κατ’ επανάληψη με τις υποθέσεις να πηγαίνουν πίσω σε βάθος τριετίας.

Στο ίδιο κλίμα, η εφημερίδα Πολίτης αποκάλυψε ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ είχε προχωρήσει σε καθαίρεση αρχιμανδρίτη για υπόθεση ομοφυλοφιλίας πριν ενάμιση χρόνο, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το παραμικρό.

Όπως αναφέρεται, «ο υπό κατηγορία ιερωμένος παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος και αποδέχθηκε την ποινή της ισόβιας αργίας, που του επιβλήθηκε.

Αμέσως μετά την ποινή, ο αρχιμανδρίτης μετέβη στο Άγιο Όρος για να επιστρέψει λίγο αργότερα στην Κύπρο, όπου ο ίδιος ζήτησε από τον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την καθαίρεσή του. Μοναδικό αίτημά του να μην δημοσιοποιηθεί η υπόθεση. Έβγαλε τα ράσα, ξυρίστηκε και ζει πλέον ως λαϊκός σε κοινότητα της Λευκωσίας».

Εισφορές πιστών σε προσωπικό λογαριασμό;

Στο μεταξύ, οικονομική εξαπάτηση του από τον Ηγούμενο της Μονής Αββακούμ, κατήγγειλε πιστός στην τηλεόραση του Άλφα, ο οποίος φέρεται να έκανε τραπεζικό έμβασμα 500 ευρώ σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Ηγούμενου για να συνδράμει στο έργο της Ιεράς Μονής.

Τα φερόμενα ντοκουμέντα, δηλαδή μηνύματα sms, καθώς και αντίγραφο του τραπεζικού εμβάσματος, βρίσκονται ήδη ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, επιφυλάξεις για τη λειτουργία της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι είχε εκφράσει από το 2021 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε επιστολή προς τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση.  

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε αναφερθεί σε «ησυχαστήρια» και «μοναστήρια» που εκθέτουν και προσβάλλουν την Εκκλησία, απορρίπτοντας και επιστρέφοντας πρόσκληση να παραστεί στην κατάθεση θεμέλιου λίθου του υπό ανέγερση ναού του Οσίου Πορφυρίου.  

Ανακοίνωση για το θέμα, εξέδωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασσού, διερωτώμενος μάλιστα γιατί διέρρευσε αποσπασματικά μέρος της υπόθεσης.   

«Όντως, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τότε επιφυλάξεις για την ίδρυση Ησυχαστηρίων. Λάβαμε την επιστολή του, στην οποία και απαντήσαμε δεόντως.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, κατά την οποία συναίνεσε να δεχθεί σε ακρόαση τον τότε Προϊστάμενο και τους πατέρες για να τους γνωρίσει και να τους ρωτήσει για όποια επιφύλαξη είχε. Η συνάντηση έγινε και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος με ενημέρωσε ότι παρέμεινε ικανοποιημένος και πλέον δεν είχε ένσταση να προχωρήσει η λειτουργία του Ησυχαστηρίου», αναφέρει. 

Στο μεταξύ, την υποβολή και διερεύνηση παραπόνων εμπλεκομένων που απεικονίζονται στα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στο θέμα της Μονής Αββακούμ επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου.

Όπως είπε, η αποδεκτικότητα και η αποδεικτικότητα του υλικού, θα κριθεί από το Δικαστήριο.

Νέα διάσταση στον ορυμαγδό των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, δίδει η καταγγελία του προέδρου της Συντεχνίας Ισότητας. Καταγγέλλει ότι δέχεται απειλές να σιγήσει ως προς τους χειρισμούς, οι οποίοι έγιναν εκ μέρους της Αστυνομίας.

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε σφοδρά παράπονα για τις τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης που αφορούν διαφθορά στο αστυνομικό Σώμα.

Διαβάστε επίσης: Μονή Αββακούμ: Τι οδηγίες είχαν οι αστυνομικοί το μοιραίο βράδυ (vid)

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα