Ομιλία Τσίπρα για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα για το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με πιο μαζική και μαχητική εκείνη των αγροτών που έχουν κλείσει με τα τρακτέρ τους όλους τους βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση για τη συμπλήρωση 1 χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΣΥΡΙΖΑ

σε κλειστό γήπεδο όπου είχαν γίνει οι αγώνες Ταέ Κβο Ντο στους Ολυμπιακούς του 2004, με βασικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το πρόσωπο του οποίου είναι σε όλες τις αφίσες.

Οι διοργανωτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κλιμάκιo των αγροτών να εμφανιστεί στο κλειστό γήπεδο, και σε τέτοια περίπτωση, λένε, "ο Πρωθυπουργός θα τους καλοδεχτεί και θα τους καλέσει σε κοινό αγώνα, να βγούμε γρήγορα από την επιτήρηση".

Είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται από κόμμα ειδική εκδήλωση μαζικής μορφής για τον πρώτο χρόνο ανάληψης της εξουσίας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, που συνεργάτες του λένε ότι επέστρεψε από το Νταβός «ανήσυχος για το μέγεθος των λαϊκών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό», έχει τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του σε αυτά που θεωρεί επιτεύγματα της κυβέρνησής του, όπως ότι κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη «τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας την ήθελαν έξω», ότι ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες, ότι κυνηγάει τη διαφθορά και φοροδιαφυγή, και ότι είναι κοντά στο να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση του ελληνικού χρέους, αρκεί να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Για να συμβεί αυτό, ο κ. Τσίπρας φέρεται έτοιμος να πει στην ομιλία του ότι χρειάζονται θυσίες από όλους και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ανακοινώσει κάποια ελάφρυνση των βαρών για τους αγρότες, όπως πχ τη σταδιακή εφαρμογή της αύξησης της φορολογίας τους, και όχι την ολική από φέτος όπως προστάζουν οι δανειστές.

Σε σημερινό άρθρο του εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνει κάτι που αναμένεται να πει απόψε και ο κ. Τσίπρας. Ό,τι, δηλαδή, «το Μνημόνιο απέχει μεν από τις αρχικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση «κρίσιμων και ώριμων» θεσμικών και κοινωνικών αλλαγών στη κοινωνία».

Η ομιλία Τσίπρα στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο, που ήδη, στα πλαίσια «πανηγυρικής εκδήλωσης» συγκεντρώνει τα πυρά του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θεωρείται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, και ένα είδος πρόβας τζενεράλε εν όψει της πολυαναμενόμενης συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αλλαγών στο ασφαλιστικό ζήτημα.

Θα είναι η πρώτη «μάχη» μεταξύ Τσίπρα-Μητοστάκη, από τότε που ο δεύτερος ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας.

Επί τη ευκαιρία του ενός χρόνου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητοστάκης ανέφερε σε άρθρο που έγραψε στο περιοδικό Economist ότι «στο τέλος του 2016 θα είμαστε στα επίπεδα του τέλους του 2014 αλλά με πολύ χειρότερους όρους και προοπτικές, διότι θα πρέπει να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία, που συστηματικά πριονίζεται. Και γιατί, στο μεταξύ, θα έχουν επιβληθεί 6 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας, που η χώρα δεν χρειαζόταν στο τέλος του 2014».

Το Ποτάμι, με ανάρτηση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη στο facebook, χαρακτηρίζει θλιβερή επέτειο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και τονίζει «αποτύχαμε σε όλα, αλλά θα κάνουμε μια φιέστα. Να αγκαλιαστούμε μεταξύ μας, να νιώσουμε σημαντικοί γιατί στους δρόμους όλοι μας φωνάζουν πως τους προδώσαμε».

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υπενθύμισε 20 βασικά σημεία των δεσμεύσεων που λέει ότι ανέλαβε ο κ. Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή «άνευ άλλων σχολίων, ώστε να κρίνει ο κάθε πολίτης την συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων του κ. Πρωθυπουργού».

Σε ομιλία του από τα Χανιά της Κρήτης, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, «αν ένα πράγμα αποκαλύφτηκε περίτρανα από την πρώτη και τη δεύτερη φορά αριστερά, είναι ο μύθος ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά αριστερή φιλολαϊκή διαχείριση εντός των τειχών του καπιταλισμού και της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα