Οζερσάι: Παρασκήνιακες διαπραγματεύσεις -«Διασυνδεδεμένο Σύστημα Αν.Μεσογείου»

«Θα ήταν υπερβολικά υπερβολικό αισιόδοξο να πούμε ότι από την επίσκεψη ενός Αμερικανού Γερουσιαστή και ένα άρθρο Ιρλανδού βουλευτή του Η.Β στα κατεχόμενα,  αναγνωρίζεται η ΤΔΒΚ. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να εξαπατήσει τους Τουρκοκύπριους με αυτά», δήλωσε ο Τ/κ  Πρόεδρο του ΗP του Κουντρέντ Οζερσάι.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε έκανε λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο Κυπριακό, τα πιθανά σενάρια επανέναρξης του διαλόγου και τον ρόλο Ρωσίας-ΗΠΑ.

«Παρασκηνιακά

λαμβάνει χώρα η διαδικασία του ‘’hand-nape pulling’’. Οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν είναι στατικές, σταθερές. Η εξωτερική πολιτική είναι κάτι που πρέπει να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεταβαλλόμενες ανάγκες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχει το θέμα της αναμόρφωσης των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ.

»Υπάρχει ένα πρόβλημα μεταναστευτικού κύματος που έχει αρχίσει να φοβάται η ΕΕ, ειδικά μετά τον σεισμό στην Τουρκία και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αφρική. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ πρέπει να επικαιροποιήσει και να αναθεωρήσει τόσο τη γενική εξωτερική της πολιτική όσο και τις σχέσεις της με την Τουρκία.

»Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Βλέπουμε τις επισκέψεις στον Κόλπο για να βρει ζεστό χρήμα η τουρκική οικονομία. Υπάρχει ανάγκη να καθίσουν στο κοινό τραπέζι με τη Ρωσία. Είναι θέμα να κανονιστεί μια συνάντηση με τον Πούτιν αυτόν τον μήνα. Υπάρχει μια τέτοια ανησυχία.

»Παράλληλα, υπάρχει πρόσφατος ελιγμός της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στις σχέσεις με τη Δύση, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

»Η Ελλάδα προσπάθησε επίσης να βάλει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ σε διαφορετικό έδαφος. Ωστόσο, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την πλήρη απόσχιση της Τουρκίας από το δυτικό μπλοκ.

»Επομένως, ακόμη και σε σύγκριση με πριν από 6 μήνες, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικαιροποιήσουν και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

»Για αυτό το λόγο δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι σαν «ας μιλήσουμε για ομοσπονδία» βάζοντας στην άκρη αυτές τις πολιτικές στην Κύπρο. Αλλά «είναι δυνατόν να υπάρξει μια διαφορετική εταιρική σχέση με τρόπο που να μην αγνοεί τα δύο κράτη και τα γεγονότα, αλλά να τα λαμβάνει υπόψη;». Μια τέτοια διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να έρθει στο προσκήνιο.

Ερωτηθείς για τα πιθανά σενάρια είπε «Δεν περιμένω συνολική λύση στην Κύπρο. Ωστόσο, πριν ή παράλληλα με μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό, ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο κάποιες διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν τη συνεργασία σε διάφορα θέματα. Αυτό είναι πολύ πιθανό.

»Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων μπορεί να καθιερωθεί στα παρασκήνια για τη δημιουργία ενός γενικού «Διασυνδεδεμένου Συστήματος Ανατολικής Μεσογείου», το οποίο θα περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Τουρκία, και μπορεί να υπάρξει συναίνεση.

»Μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη ή τη μεταφορά στο νησί και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αυτό.

»Ένα τρίτο ζήτημα είναι ότι, όπως συμβαίνει με το Ισραήλ και τον Λίβανο -αυτά τα δύο κράτη, που δεν αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, κάθονται και καθορίζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους, ανοίγοντας το δρόμο για την εξόρυξη φυσικού αερίου-, μπορεί να έρθει η διαπραγμάτευση μιας φόρμουλας στο προσκήνιο αυτή τη φορά μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Υπάρχει το θέμα των ‘’λιμένων’’, το οποίο έχει αφεθεί στην άκρη γιατί οι συνθήκες ήταν διαφορετικές στο παρελθόν, όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση. Διαπραγματεύσεις για συνεργασία πριν ανοίξει μια λύση σε διάφορους τομείς, όπως η ένταξη ενός λιμένα της ‘’ΤΔΒΚ’’ στο ευρωπαϊκό εμπορικό σύστημα με αντάλλαγμα το άνοιγμα λιμένα στην Τουρκία σε πλοία που φέρουν ελληνοκυπριακή σημαία – λιμάνι έναντι λιμένα, αεροδρόμιο έναντι λιμένα-αεροδρόμιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα