Πρόεδρος Ιτ.Βουλής: Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης

«Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής της Ιταλίας Λάουρα Μποντλίνι.

Αν η Ελλάδα βρεθεί έξω από τη Σένγκεν, αυτό σημαίνει άρνηση σεβασμού προς τις αξίες της Ευρώπης, είπε η κ. Μποντλίνι, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στο νησί, συνοδευόμενη από τον Έλληνα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη

Μουζάλα.

Η ίδια προέτρεψε «όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ» να επισκεφθούν τη Λέσβο, και να δουν από κοντά τι συμβαίνει.

«Οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής ροής», ανέφερε η Ιταλίδα πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο λόγος που, κατά την γνώμη της, δεν πραγματοποιείται η συμφωνηθείσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεγκατάσταση αρκετών χιλιάδων προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, είναι γιατί οι χώρες- μέλη προβάλλουν ως δικαιολογία πως δεν λειτουργούν τα hot spots στην Ελλάδα.

«Αυτό είναι απλά μια δικαιολογία και θα πρέπει επιτέλους όλες οι χώρες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στην προσφυγική κρίση», είπε η κ. Μποντλίνι, αναφέροντας ότι «η ιδέα της αποπομπής σήμερα της Ελλάδας και αύριο της Ιταλίας από τη Σένγκεν σημαίνει μια άρνηση στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Επιφυλακτικός ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο Μουζάλας

Στο ίδιο πνεύμα, ο Έλληνας Υπουργός Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την άποψη ότι κάτω από την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν υποκρύπτεται το κλείσιμο των συνόρων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ερμηνεύει ως «ενέργεια η οποία διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά τιμωρείται η Ελλάδα».

Επίσης, δήλωσε επιφυλακτικός ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες. Ο «μικρός φόβος» του, εξήγησε, έχει να κάνει «με την πιθανότητα λανθασμένων χειρισμών».

«Πρόκειται για μια πολύ λεπτή υπόθεση», είπε. «Αλλά θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί".

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζήτησε από την Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής να στηρίξει τη δύσκολη προσπάθεια του Δήμου να παταχθεί στην Τουρκία η δράση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Στο μεταξύ ένα έργο τέχνης με σκοπό να στραφούν τα βλέμματα στο προσφυγικό ζήτημα έκανε ο Ai WeiWei, o oποίος έντυσε τις κολώνες του συναυλιακού μεγάρου του Βερολίνου με σωσίβια (Φώτος)

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα