Προσπάθειες για να λειτουργήσει ξανά το λιμάνι στην Κω

Στην επαναλειτουργία του λιμανιού, ή έστω τη μερική του λειτουργία, έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων στην Κω, καθώς ζημιές στον οικιστικό ιστό δεν υπάρχουν, πέραν εκείνων στην παλαιά πόλη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, μεταβαίνουν το απόγευμα στο νησί τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα καθώς και άλλοι

ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του έστω και τη μερική.

Ο κ. Δέδες είπε ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τον έλεγχο διαβατηρίων (Σένγκεν) καθώς λειτουργούσε σε υποδομή μέσα στο λιμάνι. Επίσης, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των δύο μικρότερων λιμανιών στο νησί, στο Μαστιχάρι και την Κέφαλο.

Εν τω μεταξύ, στην Κω μετέβη και δεύτερο κλιμάκιο μηχανικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς μηχανικούς - συνολικά 35 - θα ξεκινήσουν τους ελέγχους.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της Κω συντονίζοντας τις προσπάθειες επούλωσης των πληγών που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, δήλωσε ότι το πρώτο φως της ημέρας έδειξε ότι η Κως άντεξε. "Το δυσάρεστο είναι ότι είχαμε το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων (πρόκειται για 22χρονο Σουηδό και 30χρονο Τούρκο που είχαν πάει για διακοπές στο νησί) και τον τραυματισμό πέντε άλλων επισκεπτών".

"Τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω και αναμένεται πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει ξανά λειτουργικό και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες", κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και
Πτήσεις. Η εταιρεία διαχείρισης Fraport Greece με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές.

Με τον δήμαρχο Κω επικοινώνησαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Στο νησί έχει αρχίσει να γίνεται καταγραφή των ζημιών στα κτίρια από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλες τις αρμόδιες Αρχές, βρίσκεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες, το Υπουργείο Εξωτερικών που έχει ήδη μεριμνήσει για την ειδοποίηση των ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα για τις περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμού ξένων υπηκόων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα