Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας

Περιορίζεται η ασυλία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και η διαδικασία δίωξης τους, με το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο που έστειλε σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, προσδιορίζει τα όρια και το εύρος της βουλευτικής ασυλίας σε ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, προϋπόθεση είναι, να μην φαλκιδεύεται το αναφαίρετο δικαίωμα της

ελευθερίας έκφρασης ή ψήφου κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

Κατά τα λοιπά αναφέρεται ότι η ποινική και αστική ευθύνη των βουλευτών θα υφίσταται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, όπως οποιουδήποτε άλλου πολίτη. Στο νομοσχέδιο η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα επισυνάπτεται.

"Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η αντικατάσταση του Άρθρου 83 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να περιοριστεί η ασυλία της οποίας απολαύουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να καλύπτει πλέον μόνο το δικαίωμα ψήφου τους και της έκφρασης γνώμης, κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων"., αναφέρεταιο ρητώς.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί το άρθρο 83 του Συντάγματος, το οποίο περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη άρθρα τα οποία δεν μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο, να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν, καθώς "οι βουλευτές δεν υπόκεινται σε ποινική δίωξη και δεν ευθύνονται αστικά ένεκα οποιασδήποτε εκφρασθείσας γνώμης ή ψήφου δοθείσας από αυτούς, κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων".

Τέλος, παρόλο που κρίνεται αναγκαίος, ο περιορισμός της ασυλίας, τονίζεται πως πρέπει να παραμείνουν αναφαίρετα δικαιώματα, η ψήφος και η έκφραση της γνώμης των βουλευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα