Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον εμπρησμό του τεμένους

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές, που προκλήθηκαν από τον εμπρησμό του τζαμιού στη Δένεια, οι οποίες επικεντρώνονται στη στέγη του τεμένους.

«Ο εμπρησμός του τεμένους στη Δένεια αποτελεί αξιοθρήνητη ενέργεια αθλίων, οι οποίοι ρίχνουν νερό στον μύλο της κατοχής, της διαίρεσης και της μισαλλοδοξίας και υπονομεύουν την προοπτική τερματισμού της τραγωδίας που προκάλεσαν στον λαό μας η προδοσία του πραξικοπήματος και το έγκλημα της τουρκικής εισβολής» δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης

Ομήρου ο οποίος αποδοκίμασε «με αποτροπιασμό την εγκληματική αυτή πράξη» και κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές «να ενεργήσουν άμεσα για την εξιχνίασή της και την προσαγωγή των ενεχομένων ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Καταδικαστέα πράξη», λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Την ενέργεια καταδίκασε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, ο οποίος με σχετική ανακοίνωση λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις ενάντια σε χώρους λατρείας, είτε χριστιανικούς, είτε μουσουλμανικούς ή άλλους, δεν χαρακτηρίζουν ανθρώπους του τόπου μας ούτε σχετίζονται με τον πολιτισμό μας. «Είτε πρόκειται για μια προβοκατόρικη ενέργεια, είτε πρόκειται για μια πράξη ακραίων στοιχείων, ή ανθρώπων που δεν σκέφτονται λογικά, δεν παύει η ενέργεια αυτή να αποτελεί μια καταδικαστέα πράξη ασέβειας σε ένα χώρο λατρείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ «ανεπιφύλακτα επαναδιαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε πάντα, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της και εξακολουθεί να είναι, κήρυκας της αγάπης, της αλληλεγγύης και της καταλλαγής». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου «ως θύμα η ίδια πράξεων ασέβειας, δεν μπορεί παρά να είναι θεματοφύλακας του σεβασμού της ετερότητας» ενώ «καταδικάζει με αποτροπιασμό οποιεσδήποτε πράξεις: στρέφονται ενάντια σε χώρους λατρείας, περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διχαστικού κλίματος, έλλειψης εμπιστοσύνης και έντασης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι η φωτιά, που τέθηκε κακόβουλα τις πρωινές ώρες της Κυριακής, θυμίζει παρόμοια απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Κιοπρουλού Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, πριν από τέσσερα χρόνια, στη Λεμεσό.

Ξεκίνησε η αποκατάσταση

Από την πλευρά του, ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος μετέβη το πρωί στη σκηνή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι εργασίες αποκατάστασης έχουν, ήδη, ξεκινήσει, και το κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε 5-6 χιλιάδες ευρώ. Την αποκατάσταση έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την επίβλεψη του εργολάβου, που είχε την ευθύνη των αρχικών εργασιών. Η Τεχνική Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών συμβάλλουν με παροχή εμπειρογνωμοσύνης.

Το μικρό αυτό τέμενος, που έχει γίνει στόχος τρεις φορές, αποτελεί πια στοίχημα για την Τεχνική Επιτροπή, για εμπέδωση του αλληλοσεβασμού δήλωσε κ. Χατζηδημητρίου.

Τόσα χρόνια καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια και πάμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης και έρχεται μια εγκληματική ενέργεια για να καταστρέψει, όχι μόνο την προσπάθεια της Τεχνικής Επιτροπής, αλλά ολόκληρου του λαού δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου. Πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να συλληφθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Διαφορετικά, όπως είπε, το ατιμώρητο έγκλημα θα σημαίνει συγκάλυψη, κάτι που δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε.

«Να συλληφθούν όποιοι και να’ ναι»

Να συλληφθούν οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης ζήτησε ο Τ/κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουντζάι. Η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης υπέδειξε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ και τόνισε ότι ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, αποτελούν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά και αναφέρθηκε στην ανάγκη για σεβασμό της διαφορετικότητας.

Την άμεση επιδιόρθωση των ζημιών, που προκλήθηκαν, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Εσωτερικών. Παράλληλα έδωσε οδηγίες προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μόνο προβλήματα προκαλούν τέτοιες ενέργειες

Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τον εμπρησμό του τεμένους. Τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες, από όπου και αν προέρχονται και σε όποιες σκοπιμότητες αποσκοπούν, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Για απαράδεκτο περιστατικό έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθούν οι ένοχοι και να καταδικαστούν.

Η θέση Ακιντζί

Από την πλευρά του, σε γραπτή δήλωση ο κ. Ακιντζί αναφέρει είναι η δεύτερη επίθεση, που δέχεται το συγκεκριμένο Τέμενος. Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι, ενώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε το κυπριακό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν άνθρωποι, που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βλάψουν τη διαδικασία επίλυσης. Είναι προφανές, τονίζει, ότι αυτοί, που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την εγκληματική πράξη δεν θέλουν να δουν το νησί μας να βιώνει ειρηνικές μέρες και τονίζει ότι δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο.

Καταδικάζουν τα κόμματα

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «όσοι κρύβονται πίσω από τους βανδαλισμούς προσφέρουν πολύτιμα δώρα στην πρωταθλήτρια της παγκόσμιας προβοκάτσιας Τουρκία. Ήδη η Τουρκία δια στόματος Ακιντζί προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την προβοκατόρικη και καταδικαστέα αυτή ενέργεια». Προσθέτει δε ότι την ευαισθησία την οποία επέδειξε ο κ. Ακιντζί για αυτό το γεγονός «δεν την έχει επιδείξει για τις δεκάδες εκκλησίες, κοιμητήρια και αρχαιολογικούς χώρους στα κατεχόμενα που είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν μετατραπεί σε στάβλους και κέντρα αναψυχής».

Την καταδίκη τους απέναντι στον εμπρησμό εξέφρασαν Κίνημα Οικολόγων – συνεργασία Πολιτών σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με τον Εκπρόσωπο Τύπου Πάρι Μαυροματάκη να αναφέρει ότι «τέτοιου είδους πράξεις δυναμιτίζουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και δίνουν την ευκαιρία στην Τουρκική ηγεσία να καλλιεργεί την κουλτούρα του διαχωρισμού και την διχοτομική μορφή της διζωνικότητας». Ταυτόχρονα, ζήτησε να βρεθούν γρήγορα οι υπαίτιοι και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο.

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών με σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «τέτοιες ενέργειες, από όπου και να προέρχονται, υποσκάπτουν τις σχέσεις ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ταυτόχρονα αποτελούν ασεβή πράξη απέναντι στη θρησκεία και τον πολιτισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα