Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Σιβηρία εν μέσω του «χειρότερου καύσωνα στην ιστορία»

Δεκάδες ρεκόρ θερμoκρασίας έχουν καταγραφεί στη Σιβηρία , καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ (37,7 Κελσίου).

Παρά το ότι είμαστε αρχές  Ιουνίου, τα ρεκόρ καταρρέουν σε μέρη της Σιβηρίας καθώς η υπερβολική ζέστη ωθεί σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Το περασμένο Σάββατο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 37,9 βαθμούς Κελσίου (100,2 Φαρενάιτ) στο Jalturovosk, την πιο καυτή ημέρα του στην ιστορία, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Maximiliano Herrera, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες

σε όλο τον κόσμο.

Μια σειρά από ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν καταγραφεί από τότε στη Σιβηρία.

Αρκετά ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών καταρρίφθηκαν την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του Μπάεβο, που έφτασε τους 39,6 βαθμούς Κελσίου (103,3 Φαρενάιτ) και του Μπαρναούλ, που έφτασε τους 38,5 βαθμούς Κελσίου (101,3 Φαρενάιτ).

Ορισμένοι από αυτούς τους σταθμούς έχουν καταγραφές θερμοκρασίας μεταξύ πέντε και επτά δεκαετιών, είπε ο Herrera στο CNN. «Οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι πραγματικά εξαιρετικό». Είναι το «χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία» της περιοχής, ανάρτησε στο Twitter την Τετάρτη.

Yet another brutally hot day in Asia with 47C in China and 39C in Siberia where more records fell:

all time

38.0 Zdvinsk
35.6 Tomsk tie

monthly

38.2 Kupino
36.7 Kolyvan
36.3 Ermakovskoe
35.3 Tastyp

In India Highlands

29.9C Cherrapunji new monthly record pic.twitter.com/f2fY77AH6z

Extreme Temperatures Around The World (@extremetemps) June 8, 2023

Και φαίνεται ότι θα γίνει ακόμα χειρότερο. «Τα ρεκόρ συνεχίζουν να πέφτουν σήμερα με τις θερμοκρασίες ξανά γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Ερέρα στο CNN την Πέμπτη.

Μπορεί να γίνει μια επιστημονική ανάλυση για να εκτιμηθεί πόσο μεγάλη επιρροή έχει η κλιματική αλλαγή σε αυτό το γεγονός, αλλά γνωρίζουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί πιο ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

Ένα ιδιαίτερα έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα το 2020, που είδε την πόλη Verkhoyansk της Αρκτικής Σιβηρίας να χτύπησε τους 100,4 βαθμούς Φαρενάιτ (38 Κελσίου), θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με μια ανάλυση από μια ομάδα διεθνών επιστημόνων. .

Η Σιβηρία τείνει να βλέπει μεγάλες μηνιαίες και ετήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ισχυρή τάση θέρμανσης.

«Η Σιβηρία είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται ταχύτερα στον πλανήτη με θερμά ακραία άκρα να αυξάνονται σε ένταση», δήλωσε στο CNN ο Omar Baddour, επικεφαλής των υπηρεσιών παρακολούθησης του κλίματος και πολιτικής στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η περιοχή «έχει δει μερικά πολύ έντονα κύματα καύσωνα», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τη φύση και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πιο συχνά εκτός και αν περιορίσουμε γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», είπε στο CNN.

Δεν είναι μόνο η Σιβηρία που γνώρισε ζέστη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Έχει εξαπλωθεί σε όλη την Κεντρική Ασία. Στις αρχές Απριλίου, το Τουρκμενιστάν είδε θερμοκρασίες 42 βαθμών Κελσίου (107,6 Φαρενάιτ), που ήταν «ένα παγκόσμιο ρεκόρ για αυτό το γεωγραφικό πλάτος», είπε ο Χερέρα.

Από τότε η ζέστη δεν έχει σταματήσει, με κυλιόμενα κύματα καύσωνα να κυριεύουν την περιοχή.

Την Τετάρτη, θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου (111,2 Φαρενάιτ) καταγράφηκαν στην Κίνα, 43 βαθμών Κελσίου (109,4 Φαρενάιτ) στο Ουζμπεκιστάν και 41 βαθμών Κελσίου (105,8) στο Καζακστάν.

Είναι «ένα ιστορικό κύμα καύσωνα, που ξαναγράφει την παγκόσμια κλιματική ιστορία», είπε ο Ερέρα στο Twitter.

Epic day ! Over 40C in #Siberia, dozens of records obliterated
Over 45C in China and 43C in Kazakhstan north of 45 latitude.
A historic heat wave which is rewriting world climatic history which is set to get much worse.
We might see close to 50C in China, yes FIFTY you read it. pic.twitter.com/i7Jmid0oqy

Extreme Temperatures Around The World (@extremetemps) June 7, 2023

Πηγή; CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα