Τρία μηνύματα Τουρκίας σε Άντρο

Στηρίζουν Ακιντζί, αλλά θα 'χουν λόγο στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων
Θετικά αποτιμά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ εντός ημερών θα συναντηθεί μαζί του

Με τουρκικές… υποσχέσεις και μηνύματα στις αποσκευές του επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον

Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως ανέφερε χθες επιστρέφοντας από τη γείτονα χώρα, η Τουρκία συζητά το θέμα των εγγυήσεων, ενώ στηρίζει τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού, όπου ο Τ/κ ηγέτης έχει την πλήρη ευχέρεια να χειρίζεται τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του προβλήματος.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι προφανές από τις συζητήσεις του ότι η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στα ζητήματα της ασφάλειας με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι σήμερα και όπως σημείωσε «έχουν αφήσει το περιθώριο να διεξαχθεί ένας διάλογος για να δούμε κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα μιας συμφωνημένης προσέγγισης γύρω από τα ζητήματα αυτά, η οποία θα γίνεται δεκτή και από τις δυο κοινότητες».

Τα μηνύματα
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η επίσκεψη έχει πετύχει τους στόχους που είχαμε καθορίσει εξ υπαρχής. (…) Αναπτύξαμε τεκμηριωμένα τις απόψεις μας για τα σημαντικά εκκρεμούντα ζητήματα και ακούσαμε από τη δική τους πλευρά πώς τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα και ενδεχομένως να επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τις λέξεις τις οποίες διατύπωναν», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «τα μηνύματα που έχουμε πάρει από αυτήν τη συνάντηση, θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά για να διαμορφώσουμε την τακτική, αλλά και τους χειρισμούς ουσίας που θα πρέπει να γίνουν για τη συνέχεια των συζητήσεων στο Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, τα μηνύματα που έλαβε μέσα από τις επαφές του είναι ότι:
1. Η ηγεσία της Τουρκίας κατανοεί ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
2. Η Τουρκία στηρίζει τον κατοχικό ηγέτη στις προσπάθειες που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

3. Οι Τούρκοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στα ζητήματα της ασφάλειας με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι σήμερα. «Έχουν αφήσει το περιθώριο να διεξαχθεί ένας διάλογος, μια συζήτηση για να δούμε κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα μιας συμφωνημένης προσέγγισης γύρω από τα ζητήματα αυτά, η οποία θα γίνεται δεκτή και από τις δυο κοινότητες».

Υπό συζήτηση η ασφάλεια
Ερωτηθείς κατά πόσον οι Τούρκοι συζητούν το θέμα της ασφαλείας, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα μηνύματα είναι μηνύματα τα οποία έχουμε πάρει και θα πρέπει να τα δούμε να βρίσκουν χειροπιαστή εφαρμογή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρξει υλοποίηση όλων αυτών των μηνυμάτων, θα πρέπει να αντιληφθούν και εκείνοι αλλά αντιλαμβανόμαστε και εμείς ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό», εξήγησε και συνέχισε:

«Ξεκαθαρίσαμε από τη δική μας πλευρά ότι μπορεί να υπάρξει λύση μόνο εάν και εφόσον δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να πουν ναι στα δημοψηφίσματα, όταν και εφόσον βέβαια υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία, και καταστήσαμε σαφές ότι ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την όποια λύση. Η λύση πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε θέσει και να εντάσσονται βέβαια στο συμφωνημένο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από το 1977 και έχει επαναβεβαιωθεί μέχρι σήμερα σε πάρα πολλές περιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, αναφέροντας πως μετέφερε στους Τούρκους αξιωματούχους τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Εγκαινίασαν δίαυλο επικοινωνίας
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι με τους κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου συζήτησε «την επιθυμία μας να διατηρήσουμε μιαν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, εάν και εφόσον προκύπτουν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα θέλαμε να τους διαβιβάσουμε, να υπάρχει αυτή η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε αυτήν την επικοινωνία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις που είχαμε».

Συζητήσιμα τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να είναι σε θέση να απεμπολήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απάντησε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει. Τώρα αν μέσα από τις συζητήσεις θα καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα, εύχομαι και ελπίζω. Εμάς η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εγγυήσεις από την Τουρκία και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε μονομερή επεμβατικά δικαιώματα αλλά ούτε και εγγυήσεις από την Τουρκία. Για μας είναι σημαντικό το γεγονός ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν σε αυτό το θέμα», συνέχισε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, ακόμη, πως ενημέρωσε χθες το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του στην Τουρκία, ενώ συνομίλησε και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Σημειώνεται πως εντός των ημερών ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τον ενημερώσει και διά ζώσης για τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη.

Θετικά κρίνει την επίσκεψη Άντρου ο ΔΗΣΥ
Πάντως, χθες ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός, τις χαρακτήρισε θετικές. Σε δηλώσεις του τόνισε πως «επειδή γνωρίζουμε και θεωρούμε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία, θεωρούμε ότι βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση οι επαφές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην Άγκυρα, γιατί μόνο με πιέσεις, επαφές και συναντήσεις με την Τουρκία, που είναι η πηγή του προβλήματος, μπορούμε να επιτύχουμε δικαίωση και επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Άντρου Κυπριανού ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά και το γεγονός πως δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος από τις επαφές που είχε στην Τουρκία, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως «το καθήκον όλων μας -και πιστεύω αυτό το πράττει πρώτος και καλύτερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είναι να αξιοποιούμε την κάθε ευκαιρία, την κάθε δυνατότητα, τον κάθε μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση για την προώθηση και επίλυση της εθνικής μας υπόθεσης».

Οικολογικές επικρίσεις
Εξάλλου, σχολιάζοντας την επίσκεψη Άντρου Κυπριακού στην Τουρκία, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως αυτή τελικά οδήγησε την Τουρκία στο να ενισχύσει το καλό της όνομα και το επικοινωνιακό της παιχνίδι, και κάλεσε άπαντες να είναι πιο προσεκτικοί στους χειρισμούς τους. «Μου φαίνεται λίγο περίεργο να δίνουμε συγχωροχάρτι της Τουρκίας και να πιστοποιούμε ότι έχει καλή θέληση για λύση του Κυπριακού και να δίνουμε και ευκαιρία στους Τούρκους ηγέτες να ζητούν από την Ελλάδα να εμπλακεί στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή να εγκαλείται πλέον από τους Τούρκους η Ελλάδα ότι δεν εμπλέκεται στο Κυπριακό όπως εμπλέκεται η Τουρκία.

Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί», είπε και υποστήριξε πως με τις ενέργειες αυτές «δίνουμε ευκαιρίες στους Τούρκους να κερδίζουν συνέχεια πόντους στο επικοινωνιακό παιχνίδι που, αν παρ' ελπίδα δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό, αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι θα έχει σημαντικό ρόλο στο γνωστό θέμα του blame game, δηλαδή σε ποια πλευρά θα επιρριφθούν ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού».

Θετική η… ανεπίσημη συνάντηση
Πολύ θετική χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, λέγοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτήν την επίσκεψη. Ανέφερε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι θετική στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως είναι σημαντική η στήριξη που παρέχει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτό το θέμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, ενώ ανέφερε ότι ο Άντρος Κυπριανού είναι στενός του φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Μιλήσαμε ανοιχτά, η θέση του ΑΚΕΛ είναι θετική στο θέμα της λύσης του Κυπριακού», είπε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι είναι σημαντική η στήριξη που παρέχει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για λύση. «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίξουμε τη λύση του Κυπριακού όπως κάναμε μέχρι σήμερα», σημείωσε, λέγοντας ότι συμβάλλουν με κάθε τρόπο υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Είπε ότι είναι σημαντική η στήριξη και της Ελλάδας.

Αποκάλυψε ότι σήμερα θα βρίσκεται στην Τουρκία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «και θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αυτά με την Ελλάδα. Χρειάζεται μεγαλύτερη συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό», υπέδειξε. Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο ότι προσκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Τσαβούσογλου αφού το διέψευσε είπε πως «δεν υπάρχει πρόσκληση προς τον Ε/κ ηγέτη». Για την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού είπε ότι είναι ανεπίσημη και πως αυτήν τη στιγμή δεν έχει κανένα επίσημο αξίωμα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Χωρίς τη συμβολή των Τ/κ δεν λύνεται το Κυπριακό, λέει ο Ακιντζί
ΟΛΟΚΛΗΡΗ η διεθνής κοινότητα είδε ότι χωρίς τη συμβολή των Τουρκοκυπρίων και του ηγέτη τους δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, έπειτα από την επιστροφή του από το Νταβός. Ο Τ/κ ηγέτης είπε επίσης ότι ακόμη και αν η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, υπάρχει μια παρουσία Τουρκοκυπρίων. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι δύο κοινότητες και ο διεθνής παράγοντας έχουν κουραστεί με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί το 2016.

Ανέφερε, ακόμα, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στηρίζει τη διαδικασία και σε περίπτωση λύσης θα χαρεί τόσο πολύ όσο και οι Κύπριοι. Για τη συμμετοχή του στο Νταβός, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε: «Για πρώτη φορά ένας πρόεδρος των Τ/κ ήλθε εδώ. Ακόμη και αν η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, υπάρχει μια παρουσία Τουρκοκυπρίων. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς τη συμβολή του τ/κ λαού και του ηγέτη που εξέλεξαν».
_________________

«Στο Νταβός παίζαμε άμυνα και οι Τ/κ επίθεση, το παιχνίδι δεν έληξε ισόπαλο...»
«Στο Νταβός παίζαμε άμυνα και οι Τουρκοκύπριοι επίθεση και το παιχνίδι δεν τελείωσε ισόπαλο. Χάσαμε κατά κράτος και κινδυνεύει και το κράτος». Με αυτήν την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter επέλεξε να σχολιάσει ο πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και μέλος του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης, τα όσα συνέβησαν στο μεγαλύτερο Οικονομικό Φόρουμ της χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Νταβός. Η ανάρτηση αυτή του γνωστού νομικού, ο οποίος είναι Πρόεδρος του νομικού συμβουλίου του ΔΗΣΥ καθώς επίσης και εκπρόσωπος του κόμματος στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη στα social media από στελέχη του ιδίου του κόμματος και όχι μόνο.

"Η ελπίδα για επίλυση να κυριαρχήσει στον φόβο και τον πανικό που κάποιοι σπέρνουν. Ακόμα και εντός Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ο εκπρόσωπος στη διαπραγματευτική ομάδα Κρις Τριανταφυλλίδης ρίχνει συνθήματα και λογοπαίγνια", αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook.

"Στην κριτική και αποδόμηση παίρνουμε άριστα, στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων μια άλφα δυσκολία την έχουμε. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να το παίζουμε υπερήφανοι και ανένδοτοι. Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός για το ποιος θα βάλει περισσότερο εναντίον της προσπάθειας. Δεν γνώριζα ότι σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ στη διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού", αναφέρει η Ρένα Χόπλαρου, στέλεχος του ΔΗΣΥ, στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. Aξίζει να σημειωθεί ότι το καυτό τιτίβισμα Τριανταφυλλίδη, retweet-αρε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα