Βουλή: Εντός Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η συζήτηση για την ΚΥΠ

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΚΥΠ με το ακανθώδες ωστόσο ζήτημα της διαχείρισης του αρχείου της Υπηρεσίας να παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συζήτησης, τα πλείστα θέματα έχουν κλείσει, έχουμε καταλήξει σε μια βασική διατύπωση στη νομοθεσία» δήλωσε

μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης.

Ανέφερε επίσης πως παραμένει ανοιχτό το θέμα του αρχείου και της διαχείρισης του αρχείου της ΚΥΠ, ένα θέμα για το οποίο, όπως εξήγησε, η συζήτηση θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο μιας ad hoc Επιτροπής όπου μαζί με εκπροσώπους της ΚΥΠ και της Νομικής Υπηρεσίας θα καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη στο βασικό κείμενο με στόχο το συντομότερο δυνατό, και εντός του Ιανουαρίου, να προωθηθεί η νομοθεσία για την ΚΥΠ στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι έχουν υπάρξει πάρα πολλές, σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές, διαφοροποιήσεις στις αρχικές θέσεις της κυβερνητικής πλευράς, κάτι για το οποίο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να πιστωθεί η Κυβέρνηση.

Σε πάρα πολλά ζητήματα, θέσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ έχουν υιοθετηθεί και το χαιρετίζουμε, είπε.

Ανέφερε ότι έχουν μείνει πάρα πολύ λίγα ανοιχτά ζητήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία αφορά τη διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ, στο οποίο, όπως εξήγησε, καταγράφονται μεταξύ άλλων πολλές πτυχές της σκοτεινής περιόδου που οδήγησε στο διπλό έγκλημα του Ιούλη του 1974.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι οι σελίδες αυτής της σκοτεινής περιόδου δεν θα πρέπει να παραμείνουν σκοτεινές και πως έχει φτάσει η στιγμή ο κυπριακός λαός να γνωρίσει την πραγματική αλήθεια.

Ανέφερε ακόμη επειδή οι ρυθμίσεις που προτείνονται γι` αυτό το ζήτημα δεν είναι ικανοποιητικές αλλά και πως το όλο θέμα είναι θεσμικό, θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η εκάστοτε διοίκηση της ΚΥΠ να υποχρεούται μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες και όχι από μόνη της αλλά στο πλαίσιο επιστημονικής τεκμηρίωσης, να δημοσιοποιεί σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Δήλωσε τέλος πως το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πάρα πολλές προτάσεις γι` αυτό το ζήτημα και αναμένει πλέον από πλευράς Κυβέρνησης τις δικές της απόψεις για το πώς μπορούν να υπερπηδηθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα