Eurovision 2024: Η Ελβετία με ένα τρομερό τραγούδι κέρδισε τον πολιτικά φορτισμένο διαγωνισμό-Ολα όσα έγιναν

Το Nemo από την Ελβετία κέρδισε τον χαοτικό και πολιτικά φορτισμένο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.

Ο καλλιτέχνης από την Ελβετία, που ήταν εξαιρετικός στη σκηνή με ωραίο performance και ένα καταπληκτικό τραγούδι που ξεχώριζε, θριάμβευσε στον διαγωνισμό που έγινε στη Σουηδία και πολλές φορές σείστηκε από τις διαμάχες και τις αποδοκιμασίες για την παρουσία του Ισραήλ. Και όχι μόνο, αφού υπήρξαν και άλλα

ευτράπελα με κυριότερο τον αποκλεισμό του Ολλανδού εκπροσώπου.

Το τραγούδι της Ελβετίας The Code,ένα συναρπαστικό υβρίδιο όπερας και χιπ-χοπ, επικράτησε στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, βοηθώντας το Nemo να συγκεντρώσει την εντυπωσιακή βαθμολογία των 591 βαθμών.

Η Κροατία, η οποία ηγήθηκε της ψηφοφορίας του κοινού, ήρθε δεύτερη με ένα επίσης πολύ ωραίο τραγούδι, άλλου στιλ, αλλά ιδιαίτερα ξεσηκωτικό . Ο τραγουδιστής της Κροατίας έκανε κυριολεκτικά το στάδιο να σείεται.

Ενα τραγούδι που ξεχώρισε ακόμη ήταν αυτό της Γαλλίας. Μια εκπληκτική μπαλάντα από έναν καλλιτέχνη που καθήλωσε τη Eurovision 2024 με τη φωνή του. Ιδιαίτερη στιγμή, καθηλωτική, όταν απομακρύνθηκε από το μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδά α καπέλα. Εντυπωσίασε άπαντες.

Οι δύο επόμενες θέσεις της πεντάδας συμπληρώθηκαν από δύο τραγούδια που βρέθηκαν εκεί με τις ψήφους του κοινού. Παρότι στις επιτροπές -το Ισραήλ περισσότερο από την Ουκρανία- δεν τα πήγαν αρκετά καλά, το κοινό τα ήθελε ψηλά και τα βαθμολόγησε με πολύ μεγάλη βαθμολογία. Συγκεκριμένα το κοινό έφερε το Ισραήλ από τους 52 βαθμούς και τη 12η θέση στους εντυπωσιακούς 376 βαθμούς και την πέμπτη θέση.

Η Ελλάδα με το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι κέρδισε την 11η θέση και η Κύπρος τη 15η. Συνολικά η Ελλάδα πήρε 126 βαθμούς εκ των οποίων οι 41 από τις επιτροπές. Το κοινό έδωσε 85 βαθμούς, δηλαδή διπλάσσιους, και το έφερε στην 11η θέση.

Το απολιτίκ πανηγύρι που πήρε πολιτική χροιά

Το χαρούμενο πανηγύρι της Eurovision- μία από τις πιο πολυσυζητημένες εκδηλώσεις στο παγκόσμιο πολιτιστικό ημερολόγιο - κλωνίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διοργανωτές προσπάθησαν και απέτυχαν να περιορίσουν την οργή που στρεφόταν κατά της αντιπροσωπείας του Ισραήλ.

Το Μάλμε φιλοξένησε τον διαγωνισμό γιορτάζοντας τους ABBA που εμφανίστηκαν με ολογράμματα στη σκηνή -μια καταπληκτική στιγμή της βραδιάς- ωστόσο ο διαγωνισμός του -κατ' επιθυμία των διοργανωτών πάντα απολιτίκ πανηγυριού- πήρε πολιτική τροπή και η ένταση ανέβηκε επικίνδυνα τις ώρες που προηγήθηκαν του τελικού.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η εκδήλωση "ξεπλένει" καλλιτεχνικά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Μέχρι και λίγη ώρα πριν αρχίσει ο διαγωνισμός χθες, φιλοπαλαιστίνιοι διαδήλωναν έξω από το στάδιο του Μάλμε, ενώ η εκπρόσωπος του Ισραήλ ήταν συνεχώς κλεισμένη στο δωμάτιό της και υπό διαρκή φύλαξη από τις ισραηλινές αρχές.

Οι διοργανωτές της Eurovision 2024, η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), υπερασπίστηκε έντονα την παρουσία του Ισραήλ και επέμεινε ότι ο διαγωνισμός είναι απολιτίκ.

Eurovision 2024: Η παρουσία του Ισραήλ δίχασε

Η Eden Golan του Ισραήλ αποδοκιμάστηκε από ορισμένα μέλη του κοινού κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της χθες -όπως έγινε και στον ημιτελικό- ενώ μερικοί γύρισαν την πλάτη τους ή έφυγαν από την αρένα, αλλά η ισραηλινή εμφάνιση έλαβε και πολλά χειροκροτήματα.

Μάλιστα αν και στις επιτροπές το τραγούδι του Ισραήλ πάτωσε, στις ψήφους του κοινού θριάμβευσε και κάποια στιγμή βρέθηκε και στην πρώτη θέση για να καταλήξει εν τέλει στην πέμπτη.

Εξω από το στάδιο η αστυνομία περικύκλωσε μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, κρατώντας τους χωριστά από τα πλήθη που έφταναν για την εκδήλωση, καθώς φώναζαν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη!» και «Μποϊκοτάρετε τη Eurovision». Η σουηδική αστυνομία έκανε χρήση χημικών και τους απώθησε.

Λίγο πριν την έναρξη του διαγωνισμού η Σουηδή περσινή νικήτρια ανακοίνωσε ότι αν κερδίσει το Ισραήλ δεν θα του δώσει το τρόπαιο, ενώ δύο εκπρόσωποι χωρών ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι δεν θα είναι αυτοί που θα ανακοινώσουν τις βαθμολογίες.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επίσης ένταση με τον Ολλανδό εκπρόσωπο να προκαλεί στη συνέντευξη τύπου του ημιτελικού την Ισραηλινή, τον Φινλανδό να ζητά να κατέβει ένα βιντεάκι που ανέβηκε και χόρευε με την εκπρόσωπο του Ισραήλ γιατί εκλήφθη ως πολιτική δήλωση και δεχόταν απειλές για τη ζωή του και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Και δεν έφθανε η ένταση που δημιουργούσε η συμμετοχή του Ισραήλ, ένας διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από τη διοργάνωση - ο Ολλανδός διαγωνιζόμενος Joost Klein, ο οποίος αποβλήθηκε από τον τελικό μετά από ένα «επεισόδιο» στα παρασκήνια. Η EBU έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το περιστατικό αυτό, αλλά οι εξαγριωμένοι οπαδοί του έκαναν σαφή την οργή τους για την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια του τελικού, αποδοκιμάζοντας τους εκπροσώπους της EBU όταν εμφανίστηκαν στην οθόνη.

Η απόφαση αποκλεισμού του Ολλανδού προκάλεσε την οργή της Ολλανδικής Δημόσιας Τηλεόρασης που χαρακτήρισε σοκαριστική και ασσύμμετρη την απόφαση της EBU. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των βαθμολογιών δεν έγινε σύνδεση με την Ολλανδία και βγήκε κάποιος από την EBU ανακοινώνοντας τις βαθμολογίες της επιτροπής της χώρας δεχόμενος τις αποδοκιμασίες του κοινού. Πραγματικά τα ανακοίνωσε άρον άρον και εξαφανίστηκε από το πλάνο.

Ο Ολλανδός φέρεται να κινήθηκε απειλητικά κατά μιας οπερατέρ γιατί τον κατέγραφε ενώ κατέβαινε από τη σκηνή στον ημιτελικό ενώ είχε ζητήσει να μην τον καταγράφουν. Το Αμστερνταμ υποστηρίζει πως έκανε μια κίνηση με το χέρι του στην κάμερα και δεν άγγιξε την κοπέλα την ώρα που η φημολογία ότι χτύπησε την γυναίκα οργίαζε. Στο περιστατικό ενεπλάκη και η σουηδική αστυνομία που έκανε ανακρίσεις.

Επίσης, η Bambie Thug από την Ιρλανδία η οποία δήλωσε στο CNN κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης ότι ήταν «λάθος απόφαση» να μην αποκλειστεί το Ισραήλ, όπως είχε γίνει με τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια, ζήτησε να εξεταστούν μια σειρά σχολίων που έγιναν από την ισραηλινή τηλεόραση για την εμφάνισή της στη Eurovision 2024 στον ημιτελικό και για αυτό δεν εμφανίστηκε στην τελική πρόβα του Σαββάτου.

Μετά από όλα αυτά ωστόσο ο τελικός κύλησε ομαλά.

Το Nemo από την Ελβετία που ήταν το φαβορί για τη Eurovision 2024, κέρδισε τα πλήθη με μια εκπληκτική ερμηνεία του «The Code», ενός τραγουδιού που ξεπερνάει τα φύλα και μιλάει για το ταξίδι τους προς την αποδοχή της μη δυαδικής τους ταυτότητας.

«Ελπίζω ότι αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του και να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο», δήλωσε το Nemo μετά την παραλαβή του τροπαίου.

Η νίκη του Nemo χθες είναι η πρώτη που κατακτά ένα non binary άτομο στη Eurovision - και η πρώτη νίκη της Ελβετίας από τότε που κέρδισε η Celine Dion το 1988.

Η Eurovision της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, μετά τη νίκη του Nemo. Η ημερομηνία και η πόλη που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Το θρίλερ στην ψηφοφορία της Eurovision 2024

Η ανακοίνωση της βαθμολογίας της Eurovision 2024 ήταν αγωνιώδης και έτσι εάν και η νίκη του Nemo έδειχνε να έχει κλειδώσει, αυτή ήρθε με επεισοδιακό τρόπο, με την αγωνία να φτάνει στα ύψη μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Αρχικά ανακοινώθηκε με ζωντανή σύνδεση με κάθε χώρα η βαθμολογία από τις επιτροπές. Και εκεί ξεκάθαρος νικητής ήταν ο Ελβετός καλλιτέχνης το Nemo με το εκπληκτικό τραγούδι του και την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία. Ακολουθούσε η Γαλλία με την επίσης τρομερή μπαλάντα της και τρίτη η Κροατία επίσης με καταπληκτική εμφάνιση, ένα τρομερά ξεσηκωτικό τραγούδι.

Αυτή είναι η κατάταξη στο διαγωνισμό της Eurovision 2024 με βάση τις βαθμολογίες των επιτροπών:

Ωστόσο η ανακοίνωση των βαθμολογιών του κοινού έφερε ανατροπές. Το Ισραήλ που στις επιτροπές δεν έσκισε, πήρε 335 βαθμούς και ήρθε για λίγα λεπτά στην πρώτη θέση.

Ακολούθησε δεύτερη ανατροπή με την Ουκρανία εν συνεχεία να περνά για λίγα λεπτά στην πρώτη θέση καθώς πήρε 307 βαθμούς από το κοινό. Στη συνέχεια όμως στην πρώτη θέση ανέβηκε η Κροατία που πήρε από το κοινό 338 βαθμούς.

Και μετά ήρθε η σειρά της ανακοίνωσης της βαθμολογίας του κοινού για τη Γαλλία. Με 227 πόντους που πήρε βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Και έτσι το όλο παιχνίδι θα παιζόταν ανάμεσα στην Κροατία και την Ελβετία. Το Nemo ήθελε 182 πόντους για να κερδίσει, έλαβε τελικά πάνω από 200 βαθμούς από το televoting και αναδείχθηκε νικητής της βραδιάς.

Eurovision 2024: Η τελική βαθμολογία και κατάταξη των χωρών

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision 2024, Ελβετία, -Ολα,Eurovision 2024, elvetia, -ola