Καταλονία: Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ νικητές στις περιφερειακές εκλογές

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, εξασφαλίζοντας 42 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο των 135 εδρών με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ενώ τα αυτονομιστικά κόμματα απώλεσαν την πλειοψηφία μετά από πάνω από μια δεκαετία στην εξουσία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το αποσχιστικό

κόμμα Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) του Κάρλες Πουτζδεμόν, με 36 έδρες και το μέχρι πρότινος στην εξουσία πιο μετριοπαθές αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) εξασφάλισε 20 έδρες.

Η νίκη των Σοσιαλιστών στην Καταλονία είναι σημαντική για το κόμμα, αλλά απέχει από τις 68 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο κι ως εκ τούτου θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Ο Σάντσεθ χαιρετίζει το «ιστορικό αποτέλεσμα» για τους Σοσιαλιστές στην Καταλονία

«Η Καταλονία αποφάσισε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην περιφέρεια αυτή, Σαλβαδόρ Ίλα στους οπαδούς του στο αρχηγείο του κόμματος. «Οι Καταλανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ηγηθεί αυτής της νέας εποχής κι η πρόθεσή μου είναι να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Ίλα για το «ιστορικό αποτέλεσμα», που θα σηματοδοτήσει την αρχή «μιας νέας εποχής στην Καταλονία», όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Στο μεταξύ ο Πουτζδεμόν είπε ότι τοκόμμα του τα πήγε καλά, αλλά η προσέλευσητων αυτονομιστών ψηφοφόρων ήταν χαμηλήκαι χωρίς ισχυρά αποτελέσματα από ταάλλα τρία κόμματα οι επιλογές του είναιπεριορισμένες.

Αβεβαιότητα για το ποιος θα κυβερνήσειτην Καταλονία

Ο Πουτζδεμόν έχει ζήσει αυτοεξόριστοςστο Βέλγιο μετά την καταδίκη του γιατον ρόλο του στο δημοψήφισμα για τηνανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017, ότανήταν πρόεδρος της περιφέρειας αυτής.

Από τη γαλλική πόλη Laroque-des-Albères, κοντάστα σύνορα με την Ισπανία είχε υποστηρίξειότι η χθεσινή Κυριακή 12 Μαϊου θα ήταν«η τελευταία μέρα εξορίας για π[ολλούςπου ζουν στο εξωτερικό», προσθέτονταςότι «ήρθε η ώρα της επιστροφής στοσπίτι».

Αναλυτές προβλέπουν ένα λίαν περίπλοκομετεκλογικό σενάριο για την Καταλονίαχωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα νέαςπροσφυγής στις κάλπες.

Όπως εκτιμούν το πιθανότερο σενάριογια να αποφευχθούν νέες εκλογές στηνΚαταλονία τον Οκτώβριο είναι ο σχηματισμόςκυβέρνησης υπό το PSC – πουδεν είναι αυτονομιστές – μαζί με το ERCκαι το Sumar/Comunes, καθώςτα τρία κόμματα μαζί πιάνουν τις 68 έδρεςτης αυτοδυναμίας.

Το JxCat και το ERC καθώς και δύο αυτονομιστικά βασκικά κόμματα και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί παρέχουν ζωτική υποστήριξη για τη διασφάλιση της σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλιστών (PSOE) του Σάντσεθ και της αριστερής πλατφόρμας Sumar της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα