Πώς θα προστατευτείτε από τον ιό Ζίκα που έφτασε στην Ευρώπη – Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο θανατηφόρος ιός Ζίκα έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας, πλήττοντας κυρίως εγκύους και μωρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ανακοίνωσαν μερικές οδηγίες πρόληψης τις οποίες κρίνεται αναγκαίο όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν.

Ο Ζίκα είναι σε έξαρση στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ τα πρώτα θύματά του έχουν παρατηρηθεί στην κεντρική και νότια Αμερική, όπως και την Ευρώπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ

ανακοινώνει σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, μαζί με σύντομο ιστορικό, για κάθε ενδιαφερόμενο.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κουνούπια τα οποία σύμφωνα με τους γιατρούς μεταδίδουν τη νόσο, καθώς είναι τρομερά δύσκολο να αποφύγει κανείς το τσίμπημά τους. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια ή φαρμακευτική αγογή κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ιό.

Μωρά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, ανήκουν στην πιο «επικίνδυνη» κατηγορία, καθώς είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στον ιό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Φοράτε φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο.Χρησιμοποιείτε στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη και αλλεθρίνη.Χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει και κουνουπιέρες κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

The post Πώς θα προστατευτείτε από τον ιό Ζίκα που έφτασε στην Ευρώπη – Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα